China wil kleinere economie dan VS

Iedereen pakte gisteren uit met het nieuws dat China dit jaar nog ‘s werelds grootste economie zou worden. Dankzij de nieuwe methodologie van de Wereldbank had China in 2011 plotseling een omvang die al 87% was van de Amerikaanse economie. In 2005 was dit nog slechts 43%. Typisch gevalletje van lies, damn lies and statistics, of niet? Zeker is dat het International Comparison Program (ICP) van de Wereldbank meerdere verhalen vertelt. Alle media publiceren slechts over de befaamde Purchasing power parity (PPP) die meet wat iedereen kan kopen met de lokale valuta op de binnenlandse markt, maar als het gaat over GDP per capita staat China slechts op de 99e plek en de VS op plek 12. Deze graadmeter kijkt meer naar de totale waarde van alle goederen en diensten die geproduceerd worden en zou dus meer zeggen over de gemiddelde welvaart. Logisch dus dat China daar veel lager staat. Sterker nog, de ongelijkheid neemt alleen maar toe onder de 1,2 miljard inwoners volgens een recente studie. Een dag na het verschijnen van het rapport blijkt hoe ontevreden China met het rapport is. Het ICP werd volgens een betrokkene al gedwongen om expliciet te vermelden dat de overheid twijfels heeft over sommige aspecten van de methode die gebruikt werd, maar er is meer aan de hand. Het afgelopen jaar zouden de Chinezen herhaaldelijk hebben gedreigd en gesmeekt om het PPP-cijfer uit het rapport te laten halen, tevergeefs. Waar men bang voor is? Waarschijnlijk de politieke implicaties. Al sinds 1872 heeft de VS de grootste economie ter wereld en als China dat stokje overneemt hoort daar ook een grotere internationale rol bij. Een rol die de Communistische Partij helemaal niet op zich wil nemen. Snappen we wel, de Chinezen halen zelfs Wim Kok en Nout Wellink binnen om de boel op de rit te houden. Dan moet het stiekem dus wel heel erg slecht gaan. Vandaar dat de staat gecontroleerde media dit rapport ook compleet negeert. Propaganda hoort namelijk wel van binnenuit te komen.

Reaguursels

Inloggen

Fijn dat Das Kapital het hier wel goed doet. Journalisten van verder kwalitatief hoogwaardige media nemen de koopkrachtcorrectie veel te vaak mee. PPP is echt complete waanzin om mee te nemen in vergelijking van de totale GDP tussen twee radicaal verschillende landen: In feite staat er met PP dan zoiets als dat china meer van een bepaalde basket van goederen zoals brood of rijst intern kan kopen dan de VS. Op staatsniveau gaat de macht uiteindelijk toch gewoon om echt geld, en niet de basket.

Blasfemie | 02-05-14 | 00:42 | + 4 -

Het is geen kwestie van willen maar van krijgen door devaluatie van de Chinese yuan. Eigen schuld als je je eigen munteenheid manipuleert. Wordt nog leuk met die berg Amerikaanse staatsobligaties op China's conto. Wel goed voor de euro overigens, maar wat heb je eraan tijdens WOIII... www.zerohedge.com/news/2014-04-30/chin...

Schwanz | 01-05-14 | 19:22 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken