Revolutie! ABP breekt met machtige vakbonden

Primeurtje bij ambtenarenpensioenfonds ABP. Voor het eerst werd via openbare verkiezingen een nieuwe deelnemersraad gekozen door werknemers en gepensioneerden aangesloten bij het pensioenfonds. Zoals onderstaand plaatje laat zien liepen de leden hartstikke warm voor het feestje van de democratie met een historisch hoog opkomstpercentage van 4,57%! Vooral de werknemers waren erg actief. Het verantwoordingsorgaan benoemt de Raad van Toezicht die op haar beurt weer het pensioenbestuur controleert. Voorheen werden de bestuursposten altijd door de vakbonden verdeeld benoemd. En dat werkt nepotisme in de hand vindt ook Myrthe de Jong, lijsttrekker van Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht (LvOP) en beleidsadviseur op het Ministerie van Financiën. Zij zegt in het FD (inlog) dat vakbondsleden nu ‘vooral toezicht op zichzelf houden’. Moeten we niet willen natuurlijk. Daarom komen de onafhankelijke bollebozen van LvOP met in totaal 5 van de 32 plekken in het verantwoordingsorgaan meediscussiëren over de ‘eerlijke verdeling van de pensioenlusten en lasten’. Daarmee zijn de pensioenexperts meteen groter dan de zittende vakbonden. De eerste tegenstellingen zijn al geboren. Zo vindt LvOP dat er te snel wordt geïndexeerd, de beleggingskosten te hoog zijn (o ja?) en dat de herstelopslag van de pensioenpremie af moet. Zijn de vakbonden het natuurlijk hartstikke mee oneens. Wordt straks dus gezellig vergaderen. Al met al een mooi initiatief. Want het lijkt iets klein, medezeggenschap voor niet-vakbondsleden, we moeten ergens beginnen om weer baas te worden over ons eigen pensioen.

ABPMedezeggenschapGroot.png

Reaguursels

Inloggen

De weg is bijna vrij om de Pensioenen te laten vervliegen in beleggingen in kantoorpanden, (die op papier nog miljoenen waard zijn maar in de praktijk al jaren leeg staan en rijp voor de sloop)en de huizenmarkt waar de banken al zijn afgehaakt.Als de vakbonden niets meer in te brengen hebben komen de zogenaamde Experts, en die zullen wel zorgen dat het pensioen daar terecht komt waar het hoort, in hun eigen zakken.

$park | 11-04-14 | 23:16 | + 3 -

Terecht, het is toch echt een kronkel in het systeem dat de vakbonden zo'n centrale rol hebben/hadden in het pensioenwereldje.

Voordat iedereen hieronder weer gaat roepen: Ik wil mijn pensioen gewoon zelf doen. Bedenk dat in een pensioen een levensverzekeringselement zit dat je niet zelf kunt doen. Wat wel kan is het systeem wat opener maken door mensen zelf een fonds te laten kiezen maar dan moet je pensioenfondsen wel een acceptatieplicht meegeven. Anders krijg je adverse selection problemen en stort die hele markt in elkaar.

Aldous | 11-04-14 | 15:02 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken