Oh jee. Fiscus nu eens zelf achtervolgd

Als curatoren boos zijn op een schuldeiser, zou je vermoeden dat die te snel te veel geld denkt te kunnen ophalen. Het tegendeel is waar in het geval van de belastingdienst, zo schrijft het Financieele Dagblad vandaag. De krant publiceerde een warrig verhaal over de mogelijkheid tot bijzonder uitstel bij de fiscus. Die is 'niet omstreden', want hij zou tot substantiële schade leiden (betaalmuur). Niet in de economie, maar bij de fiscus zelf. Bedrijven staan namelijk voor 1,6 miljard euro in het krijt bij de belastingdienst, en niet al dat geld komt ooit terug omdat de blauwe-enveloppenbrigade er niet happig genoeg op is. 'Bij een groot faillissement staat de bank direct de volgende dag al in mijn kantoor. Van de Belastingdienst zie ik vrijwel nooit iemand, ook niet na een jaar', zo klaagt curator Marc van Zanten. Wat het precieze probleem is, wordt uit het artikel niet duidelijk. Er vallen dagelijks onnodig bedrijven om omdat banken abrupt krediet intrekken. Dan lijkt ons de relaxte houding van de fiscus wel zo verkwikkend. Ook StasFin Eric Wiebes ziet het probleem niet. Volgens cijfers van het ministerie is de oninbare belastingschuld - ondanks het feit dat het aantal faillissementen steeg - tijdens de crisis teruggelopen in plaats van gestegen. Maar dan komt de aap uit de mouw: de curatoren willen een afdeling bijzonder beheer. 'Door een dergelijke afdeling [zijn] betrekkelijk eenvoudig additionele belastinginkomsten te genereren.' Ah ja. Interesting. Handig voor bedrijven die hun CFO te duur vinden. De belastingdienst ruimt de rommel wel op. En wel zo praktisch voor de curatoren, die daardoor een keurige boekhouding krijgen overgeleverd indien het alsnog misgaat. Kunnen ze in nog minder tijd de krenten uit de pap halen.

Reaguursels

Inloggen

Op zich netje van de betrokken curator dat hij het probleem benoemd.
Aan de andere kant: Zolang de zaak niet volledig is afgehandeld kan hij/zij uren blijven schrijven op het dossier volgens het uurtje/factuurtje systeem.
Uit welke pot dit betaald moet worden als die pot leeg is weet ik niet, het is mijn vak niet.

loze stijl | 10-04-14 | 12:33 | + 1 -

De banken hebben vaak zekerheden die voor het bodemrecht van de fiscus gaan. Daarna haalt de curator zijn salaris uit de boedel, wat er dan eventueel nog over is gaat naar de fiscus.
Dat is meer dan vroeger, omdat banken eerder en vaker bedrijven de afgrond (het faillissement) induwen dan vroeger. Bij een faillissement dat niet echt nodig was blijft er allicht meer over voor de fiscus. Ik heb het artikel niet gelezen (betaalmuur), maar het zou wat kritischer mogen zijn naar de banken ten opzichte van de weergave in bovenstaand artikel.

verbaasdeobservant | 10-04-14 | 10:21 | + 12 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken