Rabobank gaat nat op renteswap

Goed nieuws voor ondernemers die hun bedrijf willen beëindigen en daardoor ongewild met een onder water staande renteswap blijven zitten. De rechtbank Oost-Brabant heeft namelijk een klant van de Rabobank een gedeeltelijke schadevergoeding toegewezen in verband met het schenden van de 'bijzondere zorgplicht' tegen die klant. De klant ging emigreren en staakte daarom zijn bedrijf. Met de opbrengst van zijn boerderij loste hij zijn leningen af en toen bleef er nog een renteswap over met een looptijd van acht jaar, terwijl de variabele rente flink gedaald was. En aangezien de te betalen afkoopsom voor zo'n swap zo'n beetje wordt berekend als de het boetebedrag bij het oversluiten van een hypotheek bedroeg die afkooppremie zo'n 271.000 euro. Oeps. Klant naar de rechter, want dat had hij zo niet begrepen. Ook al stond het in het contract. En de rechter gaf hem daarin gelijk. Althans, een beetje. Rabobank had ''in niet mis te verstane bewoordingen' moeten waarschuwen 'voor het specifieke risico van een aanzienlijke beëindigingspremie bij bedrijfsbeëindiging'. Aangezien de bank dat niet kon aantonen, mag 60% van die afkooppremie, 170K, weer worden teruggestort naar de klant. Zo'n 60-40 verdeling zien we wel vaker bij schendingen van de zorgplicht, omdat banken fouten zwaarder wordt aangerekend dan de lichtvaardigheid of gebrek aan inzicht van de zijde van de klant.

Met die uitspraak kunnen we prima leven, want banken moeten helemaal geen swaps verkopen aan leken als dat niet strikt noodzakelijk is. En leken moeten geen swaps kopen als ze geen idee hebben hoe zo'n product werkt. Maar biedt deze uitspraak nu perspectief voor al die tienduizenden andere bedrijven die met swaps met een sterk negatieve waarde zitten opgescheept? Eigenlijk alleen voor bedrijven die in dezelfde situatie verkeren. Bedrijven die met een swap zitten die ook een variabele financiering afdekt hebben niets aan deze uitspraak en dat geldt ook voor de opportunisten die denken dat een swap kan worden teruggedraaid op grond van dwaling omdat de Rabobank heeft geprobeerd de euribor te manipuleren. Het hek is zeker niet van de dam.

Reaguursels

Inloggen

Een swap is helemaal niet zo'n moeilijk product, maar wel één met risico's. De rechter heeft het hier of een wel heel specifiek geval, waarin de bank niet (afdoende) gewaarschuwd zou hebben voor het risico. Het zal dus allemaal niet zo'n vaart lopen met die claims... zou ook niet slim zijn.

Dat een bank geen swap aan leken zou mogen verkopen snap ik niet zo. Ook voor leken kan een swap zeer zeker voordelen hebben. Moeten deze voordelen dan alleen worden gegeven aan het old boys network? Vanzelfsprekend is wel dat een Swap zeer zorgvuldig moet worden uitgelegd aan de potentiële afnemer inclusief alle risico's.

Bankiertje | 02-04-14 | 00:38 | + 0 -

Banken bashen wordt wel heel makkelijk met dergelijke gerechtelijke uitspraken. De volgende valkuil voor deze onwetende, naïeve ondernemers is de worst die hen door advocaten wordt voorgehouden terwijl hun zaak helemaal niet kansrijk is. Over 3 jaar zit Radar en Kassa vol met huilende ondernemers die zijn 'opgelicht' door hun advocaat.

Beesie & Barbapapa | 01-04-14 | 21:37 | + 6 -

Ik vermoed dat een zeer groot aantal renteswaps verkocht zijn als een 'lening met vaste rente'

Waarom zou een boer namelijk een renteswap aanschaffen? Dat is hem verkocht door de bank, inderdaad zonder de risicos duidelijk te maken. Onder het motto: Wij van WC Eend...

De boer trapt hier in, logisch, want hij heeft verstand van koeien, niet van bankzaken.

Patrickvanc | 01-04-14 | 19:32 | + 15 -

Ik zie 't al gebeuren. Over 'n tijdje is de Rabo verwikkeld in 'n hoop rechtszaken, moet zij schadevergoeding op schadevergoeding betalen en loopt de bank zoveel financiële schade op, dat zij uiteindelijk door de belastingbetaler gered mag worden.

Hadrez | 01-04-14 | 19:09 | + 13 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken