Duitsland ontloopt straf Brussel

Man, man, man. Wat was het een heisa de afgelopen maanden over dat Duitse handelsoverschot. Niet Zuid-Europa blijkt de euro te ontwrichten met enorme begrotingstekorten, maar uitgerekend de Duitsers zorgen ervoor dat de eurozone maar niet wil stabiliseren. Vandaag presenteerde de Europese Commissie eindelijk het diepgaande onderzoek dat dit beeld zou bevestigen. Werd van tevoren echter met ferme taal gedreigd voor consequenties, opnieuw blijkt dit slechts een loze waarschuwing. Duitsland heeft dan wel een handelsoverschot boven de vastgestelde grens van 6% van het BBP, voorlopig is ‘monitoring and policy action’ voldoende. Actie die waarschijnlijk toch al volgt. Vanochtend bleek in de Süddeutsche Zeitung namelijk al dat de regering intern eigenlijk ook wel weet dat de lopende rekening ‘buitensporig en duurzaam onevenwichtig’ is. Klinkt wellicht onlogisch, maar teveel export duidt naast een goede exportsector ook op een te lage binnenlandse vraag en te lage investeringen. Iets waar ook Nederland aan zou lijden volgens de commissie. Al schijnen we meer problemen te hebben.

Zo noemt de Commissie onze te hoge particuliere (hypotheek)schuld problematisch en is het begrotingstekort te hoog. Maar de CPB-ramingen van gisteren dan zegt u? Misschien kwalificeert de commissie, net zoals bepaalde vakbonden, de voorspellingen als pure propaganda. In ieder geval geeft de commissie ons slechts aanwijzingen (gele vakje in procedure onder) om deze ‘macro-economische onevenwichtigheden’ aan te pakken. Landen die wel naar het strafbankje mogen (rode vakje) zijn Kroatië, Slovenië, Italië en Frankrijk. Best opvallend voor die laatste, omdat de economie wel het hardst groeit van de hele eurozone. Hecht de EC toch iets meer waarde aan het te hoge begrotingstekort dan de Fransen zelf. Op zichzelf niet zo verwonderlijk, want als één land begonnen is met het overtreden van de begrotingsregels dan is het Frankrijk wel.

MacroEconomiceImbalanceProcedure.png


Reaguursels

Inloggen

Duitsland straffen, ha ha ha. De Duitsers houden zo ongeveer in hun eentje de hele Europese tent overeind. Kun je dus maar beter niet boos maken.

KropjeSla | 05-03-14 | 22:39 | + 6 -

weg met Frankrijk

FW Ta-183 Huckebein | 05-03-14 | 19:09 | + 7 -

weg met de EUSSR

Geen_identiteit | 05-03-14 | 17:00 | + 12 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken