Spannend. Middenklasse gaat rellen

Wie zegt er dat het FD geen apocalyptische berichten kan schrijven? Vandaag voorspelt de vleeskleurige krant dat de Europese middenklasse gaat rellen. De banen verdwijnen namelijk niet aan onder- en bovenkant, maar juist daar tussenin. Zijn ze dus alweer de sjaak, want de belastingdruk was in deze groep ook al aanzienlijk. Maar wat er nou precies aan de hand is, wordt uit het voorpagina- én achtergrondartikel niet helemaal duidelijk. Het gaat vooral om een arbeidsmarktperspectief, niet om concrete werkloosheidscijfers. Gek genoeg zetten ze de verschillende groepen om dat hard te maken procentueel tegen elkaar af, op basis van inkomen en vaardigheden, waarbij het totaal op 100 procent uitkomt. Daaruit blijkt dat er sinds 1993 7,6 procentpunt minder van de totale banen in de middenklasse zijn, waarvan 5,6 procentpunt is overgevloeid naar de bovenkant. De overgebleven 2 procentpunten zijn richting onderklasse doorgeschoven. Zegt precies niks, natuurlijk. Als er banen aan boven- en onderkant zijn bijgekomen, teert dat in op de middenklasse. En andersom: als er banen bij de middenklasse zijn verdwenen, komen de andere twee groepen automatisch hoger uit. Maar dat maakt het FD niet zoveel uit. Hoogleraar sociologie Jack Burgers rept van een 'sociale tijdbom'. Aart-Jan de Geus, de oud-minister van Sociale Zaken, voegt toe dat 'in een tijd van moderne media, onvrede zomaar kan exploderen'. Sylvester Eijffinger is zo geschrokken dat hij een vlaktaks voorstelt (oh nee, dat is een stokoud riedeltje). Grote vraag: wie is die middenklasse dan? Dat krijgen we dan weer niet te weten. 'Welke groepen precies tot de middenklasse behoren, is niet altijd even scherp afgebakend. Over het algemeen wordt uitgegaan van een inkomen dat ligt tussen een en tweeënhalf keer modaal (€33.500).' Waarvan akte.

Reaguursels

Inloggen

De middenklasse zielig ach het kan uiteraard altijd erger, idd wel een ervaring wijzer. De strijd aangaan uiteraard tot we erbij neervallen. Wat wel een beetje jammer is dat voor de gemiddelde middenklasser het het sociale vangnet niet werkt. Immers is in zijn of haar geval 70% ww meestal geen 70%. Dit heeft alles te maken met het zogenoemde maximum dagloon. Daardoor is de achteruitgaan in loon in vele gevallen meer dan 50% en heb je vanaf WW dag 1 een probleem met het betalen van je lasten. Met een beetje medewerking van je Bank en overige instellingen ben je binnen 6 maanden alles kwijt en heb je een hele dikke schuld. Maar goed om dus van de schrik te bekomen en opnieuw te beginnen zie mijn eerste post.

rover2000 | 23-02-14 | 19:54 | + -1 -

@rover2000 | 22-02-14 | 23:16
Ik deel uw mening.
Volgens dit artikel behoren wij tot de middenklasse en ik heb altijd gezegd:"mocht er wat gebeuren, ik zal alles doen en aanpakken om het hoofd boven water te houden."
Maar als je om je heen kijkt, hoe je wordt uitgeknepen, over je rug gefeestnivileerd wordt en nog gezien wordt als rijk.... Stel je je mening wel bij. Ik doe nu mijn best en we kunnen het er goed mee doen, mar bij tegenslag ga ik meteen met de pootjes omhoog liggen en me aan de staatstiet laven. Zal wat aanpassen zijn zoals u zegt, maar uiteindelijk zal het me meer opleveren en vrijheid geven.

Roeieber | 23-02-14 | 14:52 | + 2 -

Príncipe | 23-02-14 | 11:04 |

Dat soort onzinverhalen had mijn moeder ook. andere tijden...

Een echte middenklasser gaat niet bij de pakken neer zitten, die zeurt niet, die klaagt niet. Die begint gewoon opnieuw, helemaal onderaan. Voor de oorlog hield m'n opa bijvoorbeeld 100 man aan de gang en had daarmee nog geen nagel om aan z'n kont te krappen. Na de oorlog was ie putje schepper. En 20 jaar later was ie schatrijk en had ie weer honderd man personeel. Volgens mij herken je een middenklasser eraan dat ie niet zeurt, maar doet. En de wereld is nooit eerlijk geweest en zal nooit eerlijk zijn. Je bent altijd iemands slaaf. Boos zijn is geen oplossing. Constructief bezig zijn en ervoor vechten tot je erbij neer valt. M'n vader had niks, toen schatrijk, toen alles kwijtgeraakt, toen weer schatrijk. Ook honderd tot twee honderd man aan de gang. Als je echt een middenklasser bent. Laat het dan maar zien dat je het bent. Nooit iets of iemand de schuld geven. Dat is verloren energie. Ik heb hier nog geen echte middenklasser aan 't woord gezien.

Príncipe | 23-02-14 | 11:04 | + -7 -

Van MIJN netto-loon gaat TE veel geld naar BEDRIJVEN die diensten verlenen waar ze te veel geld voor vragen dat naar de verkeerde zaken gaat... En dan heb ik het over mijn hypotheek, mijn gas, en licht en mijn zorgverzekering... Het probleem in Nederland is imho niet dat er te veel belasting geheven wordt, want die belasting gaat weer terug naar de bevolking, maar dat er te veel foute bedrijven zijn. Te veel foute bedrijven die het geld dat ze vragen voor hun produkten of diensten, niet omzetten in NUT voor mij of mijn land in de vorm van banen voor mij of mensen in mijn omgeving of in investeringen waar ik of mensen in mijn buurt iets aan hebben, maar te veel geld zelf houden om uit te keren aan enkele managers of aandeelhouders. Bedrijven in Nederland hebben steeds minder nut voor mij. Hoe groter het bedrijf, des te minder ik aan ze heb.

@ rover2000 | 22-02-14 | 23:16 | + 1 -

helaas heb je gelijk.
Er zijn velen die dit pad moeten gaan.
Zijn ze zielig?
Nee.
Een ervaring rijker.

De Treinende Rechter | 22-02-14 | 23:25 | + 8 -

De oplossing voor de middenklasse stond nog niet zo lang geleden hier op Das Kapital en heet bijstand. Dus zit je tot de nek in de Hypotheek schuld, blijken je spaar plannen (voor de studie van je kinderen) niets waard, werk je je al jaren het snot voor de ogen maar houd aan het einde niets over ? Dan is hier de oplossing en hoe deze werkt in het kort. In het ideale geval ben je mid 40 en sinds een tijdje werkloos loopt wat achter met de hypotheek en blijkt na 1000+ sollicitaties dat je niet aan het werk komt een perfecte uitgang positie. Helaas kan een WW uitkering in Nederland (indien je lang heb gewerkt) een obstakel vormen in de weg naar de bijstand.

1. Houdt u aan de wet (dus tijdig solliciteren, op komen draven als men wenst etc, je komt toch niet aan het werk + HBO of niet, te oud te duur)
2. Zorg ervoor dat u in bijstand raakt (dit levert meestal meer op dan een ww zeker in gezins situaties)
3. Laat uw huis gedwongen verkopen met flinke rest schuld
4. Klop bij de gemeente aan en zorg dat u in de WSNP (Wet schuldsanering natuurlijke personen) terecht komt
5. Niet alleen de Hypotheek schuld maar ook alle overige schulden vallen onder de WSNP.

Na drie jaar bent u schulden vrij (ongeachte de hoogte daarvan) met wat simpele aanpassingen (oa lidle ipv AH) in een simpel gesubsidieerd huur huisje en nog wat door het rijk gesponsorde zaken is dit prima uit te houden.

En schaamt u zich vooral niet, immers bent u netjes voorgelogen toen u uw huis kocht en woeker polissen afsloot. Heeft u de afgelopen + 20 jaar veel bijgedragen (immers middenklasse dus veel betalen) en bent u inmiddels met vele.

rover2000 | 22-02-14 | 23:16 | + 16 -

Het opdelen van de arbeidsmarkt in twee segmenten, namelijk een klein goedbetaald segment en een gigantisch slechtbetaald segment, voorspel ik al jaren. Ik zie het ook gebeuren, het verdwijnen van de middenklasse. Normale banen en kleine bedrijven staan op de tocht, en zelfs volledig economisch herstel zou die trend niet kunnen breken.

Een fatsoenlijke baan zit er voor veruit de meeste mensen van de volgende generatie ook niet meer in; tien tot vijftien procent kan bij de overheid of bij grote bedrijven een mooie functie met een prima salaris krijgen, en de overige vijfentachtig tot negentig procent zal het moeten doen met 'menial jobs' waar ze hard moeten werken voor het minimumloon of, in het geval van flexwerk of het stapelen van bijbaantjes, minder.

En wat kleine bedrijven betreft, die zullen nog sneller en vaker falen dan nu. Het belastingstelsel, niet alleen in Nederland maar in heel de westerse wereld, is gemaakt om grote bedrijven aan te trekken. Die betalen in verhouding tot hun inkomsten veel minder belasting dan bijvoorbeeld de bakker op de hoek, omdat de overheid doodsbang is om die grote bedrijven kwijt te raken. En dat kleine en middelgrote bedrijven de basis zijn van een gezonde economie en een gezonde arbeidsmarkt, zal helemaal niemand bij de overheid iets uitmaken, als ze maar zorgen dat het één of andere grote advocatenkantoor zijn vestiging uit Londen naar de Zuidas verplaatst.

Het lijkt wel alsof de hele wereld ziek is.

Nequebard | 22-02-14 | 23:00 | + 17 -

Ach, gut, ben ik in de EU opeens gedefinieerd als lower upperclass. Heel fijn om te weten als ik mijn kinderen weer eens met honger naar bed toestuur.

Rommelende Onderbuik | 22-02-14 | 22:10 | + -1 -

@SilverSurfer1974 | 22-02-14 | 18:08
Stemmen is wat ik altijd heb gedaan, maar Kosten blijven stijgen, het wordt steeds onveiliger op straat en zelfs in je huis.
Ik heb voor het eerst mijn stempas (GR2014) verscheurd. In mijn optiek is er namelijk niets te kiezen.

Rest In Privacy | 22-02-14 | 20:37 | + 3 -

@CynicalBastard
Aan de andere kant moeten de mensen die wel voor zichzelf kunnen zorgen toch ook merken dat een steeds groter deel van zijn zuurverdiende geld wordt ingepikt door de overheid? Dat die daar NIKS voor terug krijgt?

Kosten stijgen, het wordt steeds onveiliger op straat en zelfs in je huis..... Dat zou toch ook de mensen uit de groep die wel voor zichzelf kunnen zorgen voldoende moeten motiveren om ook te gaan stemmen?

SilverSurfer1974 | 22-02-14 | 18:08 | + 2 -

'k Weet 't niet hoor... Maar goed,... ik heb altijd bij bedrijven gewerkt die voor de overheid werkten. En op alle projecten overal en bij iedereen gold het devies: ruk de overheid er onder, zo hard als je kunt. En als je het daar niet mee eens was kon je vertrekken. Dusss... dat we veel belasting moeten betalen, dat doen we zelf. Misschien moet iedereen maar eerst eens naar zichzelf kijken, voordat ie begint te zeuren.

Príncipe | 22-02-14 | 17:42 | + -5 -

Juist. Als je als alleenverdiener anderhalf keer modaal verdient (zo'n 50k) zit je netto per maand ongeveer 600 euro boven de armoede grens voor een gezin (=1850euro)
wat kan je voor een hypotheek krijg je voor dat loon? net aan 225.000. kan je in klein huis of appartement in de randstad van wonen.
Heb je de pech dat je recent (laatste 6 jaar) bent gaan huren, betaal je al snel bijna de helft van je inkomen aan woonlasten. Verlies je je baan, ben je helemaal aan de beurt.

De Treinende Rechter | 22-02-14 | 17:07 | + 40 -

Ik snap niet helemaal waarom het een probleem is dat je vanuit de middenklasse naar de bovenklasse promoveert. Dat je vanuit de middenklasse terugvalt naar beneden lijkt mij overigens een prima argument om te gaan rellen.

Jan de Schot | 22-02-14 | 17:05 | + 8 -

Belasting voor topinkomens moet op dit moment omhoog aangezien kapitaal daar zit geconcentreerd. Zie dit stukje infotainment van een niet onbelangrijk investeringsfonds. Zolang overheden "Beautiful deleveragen" (op 26 min.) is kans op rellen niet groot. Ter vergelijking: toen de Moffen in de 30'er jaren gingen bezuinigen kwam Hitler aan de macht met alle rellen van dien.

Schwanz | 22-02-14 | 16:41 | + -6 -

@SilverSurfer

Mja... De overheid doet meer dan 50% van alle binnenlandse bestedingen. En is daarmee de grootste aanjager van de economie.

Príncipe | 22-02-14 | 16:29 | + -7 -

SilverSurfer1974 | 22-02-14 | 13:44 De simpelere verklaring is dat er meer mensen stemmen waarvan bij afschaffing van alle belastingaftrek, premies, subsidies en toeslagen opeens zal blijken dat ze de eigen broek toch niet op kunnen houden, dan mensen die het wel op eigen kracht zouden kunnen rooien.
Alle kiezers weten bewust of onbewust van zichzelf in welk van die twee categorien ze vallen. En stemmen dienovereenkomstig. Dus is het politieke klimaat in Nederland verklaard.

CynicalBastard | 22-02-14 | 16:20 | + 8 -

@minimá-armezusvan

Haha,... was dat niet in de jaren tachtig zo...? Iedereen een nul inkomen...

Príncipe | 22-02-14 | 15:22 | + -7 -

In de jaren 50 en 60 hadden we geen uitkeringen in Nederland. Iedereen werkte. In de jaren tachtig zou Lubbers de werkeloosheid oplossen. En verklaarde iedereen ziek. Toen had iedereen plots last van z'n rug enzo... Nu zijn we autistisch of hebben we add-nogwat... Als je vroeger last had van je rug of psychisch nog wat last had, kwam je baas naar je toe en begon ie te vloeken en te schelden en dan ging je vanzelf weer aan het werk en had je nergens last van. Dat kan niet meer.

Príncipe | 22-02-14 | 15:18 | + 7 -

@principe
nee het was 80% maximaal gecombineerde inkomstenbelasting en vermogensbelasting. wie zorgde geen inkomsten te hebben, hetgeen toen gemakkelijk ging door het vermogen van de eigen bv te lenen, betaalde niets. voor het overige was de belastbare basis veel smaller door een oerwoud aan aftrekposten. u herinnert zich zeker niet de aftrek voor pakken koffie die in de werkkamer thuis werden verbruikt of de ongelimiteerde aftrek voor alle rentekosten, verwervingskosten en al dan niet fictief erbij gesleepte kosten. met de oort-wetgeving is toen een begin gemaakt om de tarieven te verlagen en de grondslag te verbreden. belastingen staan uit twee elementen; een tarief en een gronslag. een hoog tarief over een kleine grondslag kan beter uitpakken dan het omgekeerde.

minimá-armezusvan.. | 22-02-14 | 15:14 | + 18 -

Wat een gezeur hier over belastingen. In de jaren zeventig van de vorige had je een maximum tarief van 90%. Inkomstenbelasting + vermogensbelasting bij elkaar mochten niet meer bedragen dan 90% van het inkomen. Toen had je als grote directeur 3x het salaris van een arbeider. Verdiende je bijvoorbeeld 300.000 gulden, dan hield je er 30.000 gulden van over. En weet je. Het was feest in Nederland. Iedereen had het goed. Bedrijven maakten mega winsten. En dat was goed. Het enige wat een bedrijf met dat geld kon doen wat investeren. Ervan genieten mocht toen niet. Wat leidde tot extreem hoge arbeidsproductiviteit. Zelfs de allerhoogste arbeidsproductiviteit van de hele wereld. Met al resutlaat uiteindelijk in de jaren tachtig massa werkeloosheid.

Príncipe | 22-02-14 | 15:07 | + -24 -

"de Europese middenklasse gaat rellen" ?
Wake up and smell the coffee!
Mijn oude heer woont in Zuid-Frankrijk en in bijv Avignon hebben deze rellen een maand of drie geleden al plaatsgevonden
Deze keer geen cultuurverrijkers of uit de hand gelopen vakbondsdemo's, maar spontane demo's van de kleine ONDERNEMERS die het belastingregime van Hollande spuugzat zijn.
Ze hebben er flink met de matrak en traangas van langs gekregen.
Niets hiervan in de Nederlandse pers. In West Europa gebeuren dat soort dingen niet. Toch?

Russ Meyer | 22-02-14 | 14:44 | + 77 -

nee dit is gewoon een stukje agitprop. aan het einde komt de aap uit de mouw. niet integere politici als marine le pen en wilders worden als het grote gevaar afgeschilderd. zij deugen niet en zullen de maatschappij in de ellende storten. het is nogal opmerkelijk om anderen met afwijkende meningen als niet-integer af te schilderen terwijl het politieke establishment, alleen in nederland, toch recent in het nieuws is wegens een al dan niet liegende minister van binnenlandse zaken, een al dan niet lekkende commissie stiekem, een gedoogde toeslagenfraude, en het dumpen van kindermisbruikers op de samenleving vanwege kostenoverwegingen. we zijn het er allemaal wel over eens dat het inrichten van de samenleving een ontzettend lastige klus is, maar om iedereen die een afwijkende mening erop nahoudt, ook ten aanzien van de europese unie, als niet-integer af te schilderen, daarbij een vage verwijzing naar nazi-duitsland niet schuwend, gaat mij te ver. fd is gewoon een partijkrantje voor de huidige politieke klasse. dat de cijfers niet kloppen kan je dan verwachten, evenals de sneer naar de concurrerende politieke stromingen.

minimá-armezusvan.. | 22-02-14 | 14:32 | + 32 -

Die salarissen zijn netto neem ik aan? Met meer 33500 euro bruto ben je in Nederland allesbehalve 'bovenklasse', eerder straat arm.

kapotte_stofzuiger | 22-02-14 | 14:30 | + 27 -

Hmm, waarom hebben we een middenklasse nodig? In the USA zorgen de 5% rijkste mensen voor 65% van de consumptieve bestedingen. Fuck the middenklasse, laten we gaan voor economische groei net als in USA.

Príncipe | 22-02-14 | 14:28 | + -47 -

Toch denk ik dat dit precies is wat de mensen willen. Waarom stemt men anders op partijen die dit veroorzaken? Ik kan geen andere reden bedenken.

SilverSurfer1974 | 22-02-14 | 13:44 | + 26 -

Hoewel ik betwijfel of we snel rellende middenklassers zullen zien, zit dit er op termijn wel aan te komen.

De overheid maakt alles dmv belastingen te duur, waardoor uitkeringsgerechtigden niet goed meer rond kunnen komen en dus volgestopt worden met toeslagen.
Die toeslagen moeten betaald worden door de werkenden, waardoor modaal het niet meer trekt en dus ook toeslagen krijgt die per saldo opgehoest moeten worden door de inkomens erboven.
Het zal daardoor niet zo gek lang meer duren dat 2 x modaal weliswaar bruto leuk verdient, maar zoveel moet inleveren dat ze het niet meer pikken.
Aangezien ook het bedrijfsleven zucht onder de hoge belastingen en regelgeving, neemt de werkloosheid ook nog eens toe.
Deze ziekte moet je bij de bron aanpakken, niet de burgers en bedrijven, maar de overheid zelf.

Maar kennelijk zijn die 1 miljoen ambtenaren en hun bazen boven elke macht verheven, want als een accountant een jaarrekening van een bedrijf afkeurt .... worden de investeerders boos. Aangezien jaarrekeningen van verschillende ministeries al decennia lang dusdanig grote gaten vertonen dat ze volop kritiek krijgen van de rekenkamer & accountant, zou je hetzelfde verwachten als in het bedrijfsleven .... maar de burgers doen (nog) niets.
Is er flinke fraude binnen een bedrijf, dan wordt dat bedrijf door de aandeelhouders afgestraft (Imtech), maar gebeurt dt bij de overheid .... dan blijven de burgers toch trouw naar het stemlokaal gaan.
Gaan bedrijven fors boven budget, dan gaan ze failliet. Ingeval de overheid, gaat dan gewoon de belasting omhoog .... en doen de burgers niet veel meer dan mopperen.

Maar ergens in de naaste toekomst gaat die emmer toch overlopen en dan is de schade zo groot, dat je ook hier een revolte krijgt. Kan een tegenstem zijn tijdens de verkiezingen in 2016 maar er kan ook plots de vlam in de pan slaan ......

Benjamin Strong, Jr. | 22-02-14 | 13:44 | + 89 -

@Koning Willy | 22-02-14 | 13:18
yep. Na aftrek van alle belastingen ben je nog steeds een pauper.

michello | 22-02-14 | 13:37 | + 119 -

2 1/2 keer modaal? Dus zelfs met ruim 80k/jr ben je nog steeds een middenklasser. Dat vind ik pas schokkend.

Koning Willy | 22-02-14 | 13:18 | + -15 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken