De 4 gevolgen van een flutstudie

Gedoe tussen Inholland en een aantal (ex-)studenten. Die eisen tienduizenden euro’s van de hogeschool omdat zij de dupe zouden zijn van de hogere kwaliteitsnormen. Hun flutstudie media- en entertainmentmanagement verstrekte jarenlang te makkelijk diploma’s, maar na een grote schoonmaak zijn de afstudeereisen volgens de leerlingen ‘absurd hoog opgeschroefd’. Sommige studenten zouden zelfs na zeven jaar studie uit wanhoop (!1!!) gestopt zijn met hun studie, terwijl honderden anderen blijven falen met afstuderen. Helaas pindakaas, maar wie stopt met studeren rest niets anders dan een gigantische studieschuld zonder flutdiploma. En die verspilde studieschuld willen de groep juist betaald zien door Inholland. Zoals verwacht mag worden noemt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dit 'het topje van de ijsberg' en wijst bestuursvoorzitter Doekle Terpstra 'alle kritiek van de hand'. Blijft natuurlijk een hartstikke treurige zaak, maar waar eindigt dit? Nederland staat tegenwoordig bol van de flutopleidingen zonder fatsoenlijk uitzicht op een baan. Moeten we dan straks massaal geld terug gaan geven als blijkt dat werkgevers ook gaan discrimineren naar opleiding? Kan nog big business worden voor de advocatuur als we kijken naar de omvang van de studieschulden:

1. Schuldenberg blijft stijgen
Volgens de meest recente cijfers lag de totale Nederlandse studieschuld eind 2013 rond de 6,3 miljard euro. Ja, die studieschuldmeter in Delft blijft maar oplopen. Toch is het cijfer peanuts vergeleken met de 46 miljard pond in Groot-Brittannië en valt helemaal in het niet bij de studieschuldenberg van 1,2 biljoen dollar in de Verenigde Staten.
2. Meer leerlingen
Ja zegt u dan. Maar daar studeren dan ook iets meer leerlingen. Klopt uiteraard, wij zijn maar met ongeveer 55.000. De Britten moeten een schuld die acht keer zo hoog ligt dragen met ongeveer 368.000 (oud-)studenten. En dan heeft zoonlief ook nog toegang tot universiteiten als Oxford en Cambridge. Maar of dat tegenwoordig nog een baan garandeert? Vandaag de dag kunnen 2 op de 5 afgestudeerden het eerste half jaar nog geen baan vinden. In de VS zitten zelfs 37 miljoen studieschuldenaars opgescheept met een flinke schuld. Is toch al gauw 325.000 dollar per persoon.
3. Stijging zal doorzetten.
Met de invoering van het sociale leenstelsel en alle andere bezuinigingen hervormingen zal onze studieschuldmeter straks extra snel doortikken. Loopt de teller nu nog met €10,46 omhoog, straks versnelt dat tempo naar €19,69 per seconde. Moeten natuurlijk wel alle veranderingen een keer doorgaan. Al kan het altijd erger. De Britten verwachten zelfs dat hun studieschuld de komende jaren verviervoudigd naar 200 miljard pond.
4. Gelukkig lage rente
Wel weet iedere student dat als je toch moet lenen, je dit beter kan doen bij DUO dan bij de bank. Vorig jaar stond de rente nog historisch laag op 0,6%, inmiddels is die gestegen naar een, overigens nog zeer lage, 0,81%. Kan geen consumptief kredietje tegenop. Maar het kan ook anders. Ben je in Groot-Brittannië niet in staat je studieschuld betalen dan vervalt na dertig jaar de plicht om die schuld te voldoen en wordt de rekening gepresenteerd aan de belastingbetaler. In de VS kan je natuurlijk ook gewoon defaulten op je lening. Scheelt weer wat kosten, alleen is dat in Nederland helaas onmogelijk.

Toch blijft het belangrijkste advies voor aankomende studenten om gewoon een studie te kiezen met perspectief. Van flutstudies wordt namelijk niemand wijzer. Voor je het weet ben je veroordeeld tot kaarten knippen bij Burgers’ Zoo, doe je klusjes in tuinen of administratief werk. Kijk dus vooral hier of hier om die horror te voorkomen. Is ook handig als je als de arbeidsmarkt op gaat en je eerste woning koopt. Kan namelijk lelijk worden afgetrokken van je leencapaciteit. Of je moet besluiten daarover te zwijgen tegen de bank.

Reaguursels

Inloggen

"Ze hadden toch de Messias binnengehaald onder de naam Doekle Terpstra? Wat heeft deze windvaan bereikt?"
Zo is het gegaan... Messias... teleurstelling.
MAAR.
Voordat hij dit baantje kreeg, was het al bekend dat die vent niet deugt.
Voor het grote publiek bleek het .. later.. dat die windvaan een windvaan is. ( zo gaat het altijd)
Kijk naar zijn CV (wiki) deze baantjesjager is een dankbare klusjesman.
Vriendjes geven vriendjes baantjes met flinke beloningen.

Een grote overheid werkt corruptie in de hand. Altijd !
Je lost dit soort zaken alleen op met KRIMP.

sirik | 19-02-14 | 10:21 | + 6 -

"Er is ook zoiets als een moreel en intellectueel faillissement."

Maar dat ligt niet ver uit elkaar.
In de vrije markt kun je kiezen. Kies je voor zwaar en duur of heeft licht, communicatiekunde op astrologische basis, je voorkeur ?
Als mamspaps direct je studie zouden betalen, nu gebeurt dat ook maar via de overheid en met verlies van zeggenschap, zou dat tot dezelfde resultaten leiden ?

Dus je krijgt van de overheid een waardebon, waar je (iedereen) recht op heb.(De rekening daarvoor is al betaald in de vorm van belastinginning middels dwang.)
Die waardebon vertegenwoordigt gratis geld, want iedereen heeft er recht op.
Je consumeert het ... of niet, desnoods flikker je het bij het afval, want gratis dus zonder waarde.
( en je kunt het geld niet voor iets anders besteden, want zo gebudgetteerd)
Komt dit goed ?

Maar als mamspaps , nadat ze gestopt zijn met het kopen van voorbehoedsmiddelen, wat centjes voor in de toekomst opzij leggen, zo studiegeld verzamelen. Zou dan het 'klaarstomen' voor het voorgezet onderwijs, of het onderwijs in het algemeen, vorming van je kind, niet wat zorgvuldiger gaan ? Wat minder vanzelfsprekend, minder 'laatmaarwaaien', meer betrokkenheid en meer eisend van onderwijsinstellingen ?
Is dat niet de kern van het probleem ?
"Social engineering" via het socialisme, welvaartstaat,.....

het wegnemen van verantwoordelijkheid ?
De burger buitenspel ?
De gevolgen zijn zeer, zeer, ernstig !

sirik | 19-02-14 | 10:11 | + 4 -

Ze hadden toch de messias binnengehaald onder de naam Doekle Terpstra? Wat heeft deze windvaan bereikt? Als eerste had hij alle flutstudies eruit moeten gooien plus twee derde van het management om zomaar een begin te maken met opschonen, is dus nog steeds een puinhoop bij die scholen met als resultaat een vergaarbak aan potentiële uitkeringstrekkers!

lanexxx | 19-02-14 | 09:44 | + 4 -

Het voordeel van op maat gesneden studies is dat de jeugdwerkloosheid met zeven jaar is uitgesteld.
Op zich is dat natuurlijk een succes.
De komende zeven jaar dan....

sirik | 19-02-14 | 09:31 | + 2 -

Ik heb geen flutstudie gedaan, maar ik kan mijn oude onderwijsinstelling wel opblazen. Piswoest ben ik op die lui die elk jaar weer wijzigingen in het programma doorvoeren. Meerwaarde voor de opleiding standaard niks, maar wel honderden jonge mensen die langer op de schoolbanken moeten blijven zitten.
+ wat @ Zware Majesteit | 18-02-14 | 19:37 | zegt
.mijn vak, belangrijkste vak
.elders hetzelfde vak gestudeerd, doe dan maar bij mij opnieuw want dat kan nooit goed gedoceerd geweest zijn...
.etc.
.
En het toppunt is, als je afstudeert heb je alsnog 2 jaar nodig om goed te worden in je vak.

ikhaatnicknames | 19-02-14 | 08:46 | + 1 -

Flut studies zijn van alle tijden .Vroeger deed men andragologie en nu media crap...
In de "roje hel bv "krijgt iedereen een nep diploma!
Graeca fides ,nulla fides

kapitein oosterlng | 19-02-14 | 06:24 | + 1 -

De meeste van die InHolland studenten zijn te dom om te schijten. Zet ze gewoon in een fabriek aan het werk, waar ze op hun plek zijn.

De Anaalprofeet | 19-02-14 | 04:14 | + 12 -

Geef de scholen maar de schuld. Het zijn de scholieren zelf die opleidingen kiezen met slechte perspectieven. De scholen bieden aan waar ze geld aan kunnen verdienen, daar kan je aan deelnemen, of niet. Zo niet dan wordt de opleiding vanzelf geschrapt. Ouders zouden hun kinderen eens wat beter moeten sturen in de beslissing voor een studiekeuze. Want dat het moeilijk is dat is duidelijk. Jong, en zoveel vrijheid. Dan kies je voor "leuk" en makkelijk, en niet voor iets nuttigs zoals je pa die de HTS deed, je moeder die boekhouder was, je oom de loodgieter, nee. Heel Nederland zit tegenwoordig vol met mensen die een kunst en kliederstudie doen, of iets met journalistiek (veroordeeld levenslang zzp broddelstukjes schrijver) of de zoveelste sociale huppeldepup werker (uitkeringen uitdelen). Meisjes die liever pedagogiek gaan doen, want dat is zo leuk met kinderen. Allemaal werken op het kinderdagverblijf. En dan is er een hele beroepsgroep gekweekt die afhankelijk is van kdv-subsidie.

Hjalmar | 19-02-14 | 01:31 | + 12 -

Ik zou ook geen hbo er aannemen.

das_Freudenmädchen | 18-02-14 | 23:32 | + 3 -

De geplaatste banenlinks zijn ook onzin ... alle bouwkunde studenten die ik ken zitten na minimaal een jaar nog steeds bij de uitzend/flexwerkbaantjes, niets vaste baan. Volgens mij zijn die twee links dit alphastatistieken die nog nooit waar zijn gebleken.

En met vrijetijdskunde moet je niet verwachten dat je uberhaubt ooit een diploma waard bent.

Con | 18-02-14 | 23:15 | + 13 -

Allejezus wat een faalhazen. Dit betreft dus mensen die:

1) Hebben gekozen voor Inholland
2) Hebben gekozen voor Vrijetijdskunde (de daadwerkelijke naam van betreffende studie)
3) Het hebben gepresteerd om -zélfs naar de maatstaven van voornoemde "studie" en "hogeschool"- na zeven(!!!) jaar nog steeds niet met het beoogde excuusdiploma uit de inschrijving zijn verwijderd.

Zelfs als je ze al deze punten vergeeft onder het mom van jeugdige naïviteit, dan kom ik tot de slotsom dat ze in 2007 zijn begonnen aan deze vorm vam voortgezet kinderdagverblijf. Een volle 4 jaar (= een nominale duur van de studie voor diegenen die het vergeten) nadat de eerste afstudeerders van hetzelfde soosiejaal gefinancierde tijdsverdrijf voluit en publiekelijk het erbarmelijke niveau aan de kaak stelden. Dat het tot 2010 heeft geduurd voordat de politiek aan de bel heeft getrokken is geen excuus voor voornoemde sgolieren. Al in 1995(!) werd in de eindexamenklassen van het (mijn) voortgezet onderwijs breeduit besproken welke HBO-instellingen er een lakse standaard op na hielden. Toen al kozen sommigen bewust voor de mogelijkheden waarvan de perceptie/roddel was dat daar makkelijk een papiertje viel te scoren. Met de meesten van hen ben ik (uiteraard) het contact verloren. De enkeling uit dat segment die ik nog eens tegenkom heeft over het algemeen de mond vol van de oneerlijkheid in de inkomensverdeling in NL. Lees: iedereen die meer salaris ontvangt dan hen is "fout", iedereen met minder is "onderdrukt", iedereen met een afwijking van minder dan 5% is "goed".

Seraphin | 18-02-14 | 22:28 | + 21 -

Onmogelijk is het niet, bij een WSNP moet ook DUO slikken.

Stormageddon | 18-02-14 | 22:00 | + 0 -

@sirik
Er is ook zoiets als een moreel en intellectueel faillissement.

Zware Majesteit | 18-02-14 | 21:47 | + 1 -

"Het hoger onderwijs is als je 't mij vraagt erg druk bezig met z'n eigen faillissement."

In een vrije markt situatie is zoiets gans onmogelijk.
De overheid doet steeds meer een greep op de vrijheid en verstoort de openbare orde.
Schaf het ministerie van Onderwijs af.

sirik | 18-02-14 | 21:24 | + 6 -

Studente in kwestie is overigens uiteindelijk aan het eind van haar geld aangekomen en met alleen een propedeuse uit dit avontuur gekomen. Doet nu in bloedtempo alsnog even een MBO-opleiding om toch nog iets van een aantoonbare competentie te scoren om een beetje een menselijke baan + salaris te vinden om het geld te verdienen waar twee bruto jaarsalarissen DUO-schuld mee kan worden afgelost.
Eerder stoppen? Dat doe je niet zo vlug als je steeds opnieuw wordt voorgehouden dat je binnen een maand of 3 of een half jaartje klaar kunt zijn. Uiteindelijk heeft zij 1.5x meer ECTS behaald dan voor de hele opleiding staan, geen diploma, maar wel een burnout.
Mag een uitgestreken minister mij eens uitleggen hoe we in dit land een kenniseconomie menen te gaan bouwen als gerenommeerde hogescholen uit InHolland-geïnspireerde angstreflexen zo acteren.

Zware Majesteit | 18-02-14 | 21:14 | + 15 -

'Sociaal leenstelsel', geweldige framing. Maar ondertussen smeren we je meer schuld en levenslang afbetalen aan.

WernerT | 18-02-14 | 20:43 | + 10 -

Lijkt mij een redelijk kansloze missie. Wat de studenten die nu hun HBO naar de rechter slepen hebben vergeten is dat niemand ze gedwongen heeft te blijven. Als je constateert dat je een flut studie aan het doen bent kun je na een jaar kappen en iets doen dat wel nuttig is. Als je 7 jaar blijft zitten geef je aan dat je niet slim genoeg bent om te merken dat je iets doms aan het doen bent. Dus waarschijnlijk had je ook bij een willekeurige andere studie na 7 jaar geen diploma gehad maar wel een studieschuld.
Voor lui die na een jaar gestopt zijn en een genoegdoening willen van de rechter zie ik wat meer hoop.

Aldous | 18-02-14 | 20:42 | + 6 -

Het is zeer wel mogelijk om 7 jaar over een HBO-opleiding te doen tegenwoordig. Van zeer nabij heb ik gezien hoe een gemotiveerde studente na een overstap van de ene na de andere instelling stelselmatig werd dwarsgezeten door steeds weer net even nieuwe eisen, ECTS met een houdbaarheidsdatum, nieuwe lesprogramma's die "net niet" helemaal aansluiten bij het vorige etc. Dit is de praktijk van het hoger onderwijs en de Bachelor/Master-structuur die overstappen tussen instellingen juist zou moeten aanmoedigen. Het hoger onderwijs is als je 't mij vraagt erg druk bezig met z'n eigen faillissement.

Zware Majesteit | 18-02-14 | 19:37 | + 32 -

Heb ik verdorie mij net ingeschreven voor de master "Holistische methoden voor de brildragende wijndrinker om op een juiste manier het glas te vullen". Ik begin te twijfelen.

meneer der meneren | 18-02-14 | 19:11 | + 20 -

In Nederland wordt die toch al na vijftien jaar kwijtgescholden?

S.Boon | 18-02-14 | 18:58 | + 5 -

Tja, wat is hier nieuw aan ?

sirik | 18-02-14 | 18:45 | + 0 -

Zeven jaar bezig @ InHolland?
Om van te huilen..

Longcat | 18-02-14 | 18:39 | + 36 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken