Denen onderzoeken bonusbeleid Danske Bank

Frauderende en manipulerende bankiers. Je hebt ze ook in het land van Lego, blonde vrouwen en Borgen. De Deense politie onderzoekt momenteel het bonusbeleid van Danske Bank. Wat is er aan de hand? De Deense 'Public Prosecutor for Serious Economic and International Crime' beschuldigde eerder deze maand Danske bank, zes medewerkers en de hypotheekafdeling van het manipuleren van de prijzen van hypotheekobligaties. In Scandinavische landen is het voor consumenten en bedrijven heel gebruikelijk om op deze manier huizen te financieren. Danske-onderdeel Realkredit Danmark is na Nykredit Realkredit de grootste verstrekker van hypotheken die worden gedekt door dit soort obligaties. Danske zou de prijzen met opzet hebben opgedreven waardoor klanten een hogere maandelijkse aflossing betaalden. De manipulaties dateren nog uit de hoogtijdagen van de crisis in 2008. Volgens het Deense FD zijn vier van de zes beschuldigde medewerkers (die er al meer dan twintig jaar werken) inmiddels geschorst. De openbaar aanklager, Hans Fogtdal, legt tegenover Bloomberg uit dat hij wil weten of de werknemers de hogere obligatieprijzen voor eigen voordeel hebben gebruikt en of dat de bonussen de aanzet waren voor de fraude. Inmiddels heeft Danske iets aan de hoogte van de bonussen gedaan en is er een heus comité die daar toezicht ophoudt. Zo is de variabele bonus in 2013 gedaald naar 5,9% tegen 6,8% in 2012. De variabele beloning voor niet-bestuurders, zogeheten 'material risk takers', is gedaald van 39% naar 26%. Danske heeft aangegeven volledig mee te werken aan het onderzoek. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de bank met een waarschuwing vanaf komt. De Deense politiek zegt de zaak nauwlettend in de gaten te houden. Het is nog even afwachten of de Denen daadwerkelijk bankiers naar de gevangenis gaan sturen, maar een hoge boete of flinke schikking lijkt een kwestie van tijd voor Danske.

Reaguursels

Inloggen

"@Sirik: het probleem van een Bonus is dat (de meeste) mensen vinden dat ze recht hebben op die bonus. Op..."

Neen, zo werkt het niet.
De bonus, financieel schouderklopje, is bedacht door de baas. Het moet dus de doelstellingen van De Baas ondersteunen, want het geld groeit De Baas niet op de rug.
De redenering "het bonus systeem is er voor om de klant op te lichten", is een foute.
In een vrije markt blijft de klant na getild te zijn weg en maakt negatieve reclame, wegens pootuittrekkerij. (ten voordele van de concurrent.)
Dat is niet in het voordeel van De Baas. Een bonus systeem is er voor bedoeld om de winst te vergroten, niet om klanten weg te jagen.
Dat banken zo onsympathiek gevonden worden door het grote publiek, ligt misschien wel aan het ontbreken van onderlinge concurrentie. (Succes is een keuze)

Toyota zal heus niet 'de klant een poot uit draaien' of een 'woekerpolis' aan bieden, want de klant kan met zijn voeten stemmen. Vrije marktwerking !
Neen, Toyota biedt zijn excuses aan als preventief (!!) auto's teruggeroepen worden uit VOORZORG(!)een slechte naam te krijgen !
Toyota is speler in een vrije markt, dat betekent: Hogere kwaliteit ; lagere prijs.
Toyota is een private onderneming, geen overheidsinstelling, geen monopolist.
Banken zijn filialen van de Centrale Bank en dus geen concurrentie en dus slecht.
Banken zijn afhankelijk ( gemaakt) van politieke doelstellingen. ( de economie in de greep van de politiek)
En daarom hebben we crisis.
Naar waar dit toe leidt ?
zie youtube: "the sovjet story" en Robert Higgs.

sirik | 19-02-14 | 10:47 | + -2 -

@Sirik: het probleem van een Bonus is dat (de meeste) mensen vinden dat ze recht hebben op die bonus. Op zich ook logisch: je werkt hard, er wordt je een wortel voorgehouden, dan heb je hem verdiend. Als vervolgens het vooruitzicht ontstaat dat je je bonus niet haalt, tenzij je je klant (een beetje) oplicht, nou ja, je hebt wel "recht" op die bonus!

Het volgende jaar ligt de drempel voor de bonus ietsje hoger, dus moet de klant ietsje harder genaaid worden , maar dat was toch al routine aan het worden.

Koning Willy | 18-02-14 | 21:23 | + 2 -

"Danske zou de prijzen met opzet hebben opgedreven waardoor klanten een hogere maandelijkse aflossing betaalden."

neen, dat kan niet.
Ten minste als er concurrenten zijn.
Echte concurrenten en geen leden van een kartel.
Een onderneming kan nooit meer vragen voor eenzelfde kwaliteit dan eentje op de hoek een straat verder.

".... Fogtdal, legt tegenover Bloomberg uit dat hij wil weten of de werknemers de hogere obligatieprijzen voor eigen voordeel hebben gebruikt en of dat de bonussen de aanzet waren voor de fraude. I..."

Bonussen zetten mensen niet aan tot fraude. Het ligt altijd aan de mens zelf. Gelegenheid maakt de dief, ligt toch echt aan de dief zelf.

"Het is nog even afwachten of de Denen daadwerkelijk bankiers naar de gevangenis gaan sturen, maar ..."
Zeer benieuwd welke regels er overtreden zijn.

"..... maar een hoge boete of flinke schikking lijkt een kwestie van tijd voor Danske"
Door wat is er die indruk gewekt ?

sirik | 18-02-14 | 19:19 | + -1 -

Banken blijven het er vaak op gooien dat die bonussen nodig zijn om het beste personeel aan te trekken en te behouden. Resultaatgericht werken, op zichzelf niks mis mee.
Maar laten we die lijn dan ook doortrekken: Klote resultaat is ook geen bonus. En laat dat nou net even het probleem zijn voor de graaibankiers.

En dan wil de CDA een eed voor bankiers door heel Europa.
Nogmaals zolang het menselijk ras niet uitgestorven is blijven er mensen die uit zijn op persoonlijk gewin over de rug van anderen, met liegen en bedriegen. Als zelfs de Deense banken zo corrupt als de tyfus zijn hoe zit dat dan rond de Middellandse zee.

Leyolm | 18-02-14 | 17:33 | + 8 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken