Gevonden. CEO Unilever is de nieuwe Henry Ford

Tsjonge, wordt die Ewald Engelen even mooi op zijn wenken bediend. De financieel geograaf vroeg twee weken geleden op de opiniepagina van NRC Handelsblad om een moderne Henry Ford, want het kapitalisme dreigt aan zijn eigen hebzucht ten onder te gaan. En hoppatee, ineens is daar Unilever-CEO Paul Polman. Gisteren zette de kei-gerenommeerde business school IESE een compilatie van Polman-beelden online. De Unilever-topman sprak in de serie (niet lachen!) 'Leaders With a Deep Sense of Purpose' en uit zijn verhaal kunnen we maar één conclusie trekken: wat is Paul Polman toch een goed mens en wat zegt hij veel ware en belangrijke dingen. 'Wealth is more and more concentrated in fewer people, but power is more dispersed. (...) That creates a lot of tension in society. (...) Increasingly we see, that if business does not act responsibly, consumers are voting with their wallet.' Dus daarom acteert Polman met 'zijn' Unilever responsiebel. Kijk maar. Supermegaverantwoord 'Why Bring A Child Into This World'-filmpje: check. 'Purposeful' Interview met The Guardian: joehoe ('Leadership is not just about giving energy but it's unleashing other people's energy, which comes from buying into that sense of purpose'). En hé, zelfs een pleidooi voor het vanaf de grond herbouwen van het kapitalisme. Als dat niet is waar Engelen op doelde, dan weten wij het ook niet meer. Jammer genoeg voor hem is Polman binnenkort waarschijnlijk alleen wel weer weg.Reaguursels

Inloggen

Mwah... P&G heeft een zeer slechte ervaring met het aanstellen van een Nederlandse CEO. Durk Jager werd na een lange loopbaan bij het bedrijf in 1999 tot CEO benoemd, maar werd binnen 2 jaar gedwongen op te stappen, vanwege een totaal geflopte reorganisatie. Tuurlijk is Dhr. Polman Dhr. Jager niet, en dat weten de directeurs in Cincinnati ook wel, maar dat soort zaken spelen altijd wel in het achterhoofd.
.
Daarnaast is P&G een klassiek voorbeeld van een bedrijf dat heel erg gericht is op het promoten, en laten doorstromen van executive talent binnen het bedrijf zelf. Ze halen zelden iemand van buitenaf voor senior management, en helemaal nooit voor CEO (alle recente voorgangers van Lafley hebben vrijwel hun hele carrière bij P&G doorgebracht: Robert McDonald, de reeds genoemde Durk Jager, John Pepper, Edwin Artzt, John Smale, en de uberbaas Edward Harness). Nu heeft Polman zat ervaring bij P&G, zowel in Cincinnati en als directeur van P&G Europe in Genève (en ongetwijfeld zou ie het zelf wel prima vind; zijn vrouw is Amerikaanse en komt uit de buurt van Cincinnati) maar heeft toch bijna 10 jaar achtereenvolgend bij concurrentie gewerkt, en ook nog buiten de VS. Als P&G hun volgende baas buiten het concern gaan zoeken zijn ze toch meer geneigd om voor een Amerikaan te kiezen. Chauvinisme, maar toch.

Moondance | 16-01-14 | 21:25 | + 0 -

@Sardonicus
Dat lijkt me dan dus geen probleem, want de nazis hadden een hekel aan kapitalisme, en het anti hebzucht waar Ewald Engelen aan refereert sluit daar mooi op aan. Bovendien hieven de nazis tegen de 100% belasting, ook fantastisch.
Daarnaast moeten de werkenden zich tegenwoordig als machines gedragen om alle belastingen nog te kunnen opbrengen, zodat de overheid het over de balk kan blijven smijten. Net als de nazis deden.
Mooi vooruitzicht trouwens als een leidend econoom dit vindt.

Atlas Shruggs 10 | 16-01-14 | 20:44 | + -6 -

Ja ja, deep sense of purpose. Ik wil dat de CEO een deep sense of profitability heeft. Peter Bakker had ook een deep sense of purpose, ik ruil daarvoor zijn we nu de post kwijt. Lijkt mij het juiste moment om Polman de laan uit te sturen en iemand aan te stellen die wel weet dat een bedrijf geen charitatieve instelling is.

Aldous | 16-01-14 | 20:38 | + 1 -

Goossens je vergeet twee dingen:

1. Henry Ford maakte van mensen machines. Is niet goed voor de subject object verhouding.
2. Henry Ford was een Nazi.

Sardonicus | 16-01-14 | 20:20 | + 12 -

REAGEER OOK