Uit eten in Nederland is helemaal niet zo duur

Knallende kop in de krant van wakker Nederland vandaag: uit eten is nergens in Europa zo duur als in Nederland!!1!! Volgens directeur Jan-Williem Grievink van Foodservice Instituut die het onderzoek heeft uitgevoerd zijn de prijzen van een driegangenmenu's in Nederland zo'n 20% duurder dan in België of Duitsland. Daarnaast is het prijsverschil tussen uit eten en de prijzen in de supermarkt te groot. Waarom? Onze supermarkten zijn te goedkoop. 'Zelfs in Griekenland zijn de dagelijkse boodschappen duurder', weet Grievink. Lullig voor de Grieken, maar liever goedkope supermarkten dan goedkope restaurants. De 'trend' voor 2014 is net als in 2013, 2012, 2011, 2010 en 2009: thuis uit eten. Over hoe je 'thuis uit eten' gaat, daar denken wij ook nog een keer over na. Geinig onderzoek van Foodservice Instituut, maar het economisch bureau van de ING deed afgelopen zomer ook een vergelijkbaar onderzoek en kwam opmerkelijk genoeg tot een heel andere conclusie. Volgens de bank valt het best mee en moeten Nederlanders die mopperen over de restaurantprijzen eens een kijkje in de Scandinavische landen nemen. Zo ben je in Noorwegen ben voor een overnachting en een diner 79% meer kwijt dan in Nederland. Waar je in Nederland honderd euro betaalt voor een etentje of overnachting, ben je in Denemarken 147 en in Zwitserland 162 euro kwijt. Duitsland, Frankrijk en België zijn volgens ING geen 20% goedkoper, maar 'in financieel opzicht zijn de verschillen met Nederland beperkt'. Duitsland is 4% goedkoper en in Frankrijk liggen de horecaprijzen gemiddeld 1% lager. 'Daarentegen liggen de prijzen van een Bourgondische maaltijd inclusief overnachting bij onze zuiderburen gemiddeld 8% hoger.' Hoger en dus en niet 20% lager zoals Foodservice Instituut beweert. En aan dit plaatje te zien is Nederland niet de duurste, maar komen de Nederlandse horecaprijzen zo'n beetje in het midden uit. Ander onderzoekje van ING: niet de prijs is in de horeca doorslaggevend, maar ondernemerschap (pdf). Kortom, gewoon goed voer voorzetten en dan blijven de klanten gewoon komen.


Reaguursels

Inloggen

Ik weet hier binnen een straal van 20km helemaal niks met een goede prijs kwaliteit verhouding. Onder de 50 euro pp heb je niks wat je thuis niet in een kwartier beter maakt, voor een paar euro.
In bijvoorbeeld Parijs of Barcelona kun je wel voor een normaal bedrag redelijke kwaliteit eten buiten de deur.

cabbit | 14-01-14 | 01:34 | + 0 -

Ga nog wel eens met de vrouw uit eten op de kazerne, zijn we met ons 2tjes voor € 10,- klaar inclusief een drankje.

Hendrikaatje | 14-01-14 | 01:30 | + -1 -

In één van de grootste steden van Duitsland eet ik regelmatig voor minder dan 10 euro pp. Inclusief drinken. Exclusief tip, dat dan weer wel.
Het eten is vele malen meer dan in NL en ook stukken beter te nassen.

apekopje | 14-01-14 | 00:10 | + 3 -

In Kroatie, Montenegro, Italie en Spanje kun je drie gangen goed eten voor rond de 30/40 euro. Het is volslagen onzin dat dit in Nederland ook zou kunnen. Wat je voor dit bedrag op tafel krijgt bij een Nederlands restaurant verhoudt zich niet in kwaliteit. Nog sterker, ik kook thuis beter.

DenSchuldenaer | 13-01-14 | 21:29 | + 1 -

In heel Europa kun je onder de 10 euro een dagschotel krijgen, behalve in Nederland. Afgelopen zomer in Barcelona kon je zonder zoeken voor 6 euro een driegangenmnenu krijgen, inclusief een karaf wijn.

Uriël Fack | 13-01-14 | 21:07 | + 2 -

Als je in Duitsland bij de REAAL of de Kaufland gaat kijken is het assortiment vele malen groter dan hier. De vleesafdeling is dr soms groter dan hier de hele supermarkt. En vele malen goedkoper ook nog eens.
Daar hebben wij geen marktonderzoek voor nodig. Eigen ervaringen zijn daarvoor genoeg.

Hedge_it | 13-01-14 | 20:56 | + 4 -

Chow | 13-01-14 | 18:15 | + 0 -
In een leuk eenvoudig restaurant in het centrum van een provinciestad in Duitsland kun je voor 12-13 euro voor een volwassene en 9 euro voor een kind prima eten. Grote kans dat de volwassenen ook nog echt eten krijgen (zoals je oma het maakte). Voor die 60 euro kan iedereen dus ook nog iets drinken. Hoef je in NL. niet om te komen....

dr. P. von Orno | 13-01-14 | 19:45 | + 7 -

Het probleem is dat het eten in Duitsland niet alleen goedkoper is, maar doorgaans ook nog veel beter. Vooral in de grote steden in NL. is duur en slecbt de norm.

dr. P. von Orno | 13-01-14 | 19:42 | + 6 -

apekopje | 13-01-14 | 16:14 |

Waar eet jij met twee volwassenen en twee kinderen voor 60 euro? Of is dat per persoon..

Chow | 13-01-14 | 18:15 | + 4 -

Eten met twee volwassen en twee kinderen in NL: pak 'm beet 60 Euro.
Hetzelfde eten bij onze Oosterburen: minder dan 40 Euro.

En dat niet één keer, nee steeds maar weer...

apekopje | 13-01-14 | 16:14 | + 6 -

Je vergeeet dat het hier gaat over het verschil tussen een maaltijd uit de supermarkt en en restaurant uit HETZELFDE land. Dat de euro in zuidelijke landen meer waard is (je gebruikt meer voor dezelfde euro) maakt dus niet uit. Want relatief zouden de prijzen dan gelijk moeten zijn. Je moet dus niet de supermarkt prijzen uit Nederland vergelijken met de kosten van een etentje in Noorwegen.

Maar ik ben erg benieuwd waar zowel dit onderzoeksbureau als ING boodschappen heeft gedaan in Duitsland, want alleen al het verschil tussen de Lidl/Aldi in Duitsland en Nederland is al aanzienlijk. Tel daarbij de Nederlandse accijnzen op brandstof, sigaretten en drank bij op en je kunt zeer snel al 15 tot 20% besparen op de wekelijkse boodschappen.. Zaken als aspirine zijn in Nederland door de vrije verkoop weer goedkoper dan in Duitsland of Belgie.

Ik woon op 20 (35 km) minuten van de Duitse grens (ik doe er even lang over om naar Eindhoven te rijden), dus voor ons loont het heel erg om ook over de grens te kijken. E10 (Euro 95 in NL) was afgelopen weekend 1,43 per liter tegen 1,66 in NL. Da's bijna een kwartje per liter. Op gemiddeld zo'n 60 liter per week scheelt dat al snel 12,50 wat neerkomt op zo'n 300 euro per jaar..

TuurlijkNiet | 13-01-14 | 15:07 | + 2 -

De vergelijking met de supermarkt slaat alleen ergens op als je een vergelijkbare maaltijd bekijkt als in het restaurant. Je kan niet de ingrediënten voor stamppot boerenkool vergelijken met een kogelbiefstuk uit het restaurant. In onze buurlanden zetten ze thuis ook veel beter eten op tafel dan die goedkope stamppot zooi bij ons, dus logisch dat het verschil daar kleiner is. En dat de horeca in het buitenland beter is, is meestal ook niet waar. Van super arrogante obers die een peperdure maaltijd op tafel zetten in Parijs tot de ultra neppe en gemaakte beleefdheid en het smerige vette voedsel in de USA, zitten er heel veel landen bij die het slechter doen. Als je hier naar een door de eigenaar gerund restaurant gaat i.p.v. naar een vd Valk krijg je over het algemeen goed eten voor een goede prijs.

WaarDeWindWaait | 13-01-14 | 15:01 | + -2 -

Wij toeren kriskras door NL, B en D, overnachten en eten nooit exclusief maar ook niet voor de laagste prijs en zijn zelden met het resultaat ontevreden. Wat ik niet snap bij talloze reacties rond dit thema: de prijzen zijn meestal te bekijken vóór je ergens naar binnengaat, dus hoe kun je dan aan het einde voor verrassingen komen te staan? En kijk anders nog eens op de kaart voor je bestelt. Wij weten dat we met twee 30-35 euro kwijt zijn incl. drankjes. De ene keer zijn we meer tevreden dan de andere, maar da's logisch. Over de bediening hebben we zelden te klagen, of dat nu in NL, B of D is.
En mag ik nog even de mythe rond de supermarkten ontrafelen? In D is de prijs standaard ietsje lager dan in NL, maar daar heb je nooit stunts zoals in NL met 2 halen, 1 betalen (krat bier, pond kaas etc.). B heeft o.i. het beste assortiment, NL volgt op de 2e plaats. D heeft qua aanbod nog een hoop in te halen (men is ermee bezig), en is zoals met wel meer dingen conservatief te noemen. Alleen als je bij Lidl D consequent boodschappen doet, kun je geld besparen.

milky bar | 13-01-14 | 14:40 | + 2 -

Ik heb voor hetzelfde geld in omringende landen gewoon veel beter te eten buiten de deur. En de bediening is ook beter.

Chow | 13-01-14 | 14:25 | + 2 -

Weet je wat pas echt goedkoop is in NL?
Hoeren neuken.

jemagookniksmeer | 13-01-14 | 13:48 | + -1 -

Flut onderzoek waar het ontbreek van elke spoortje statistiek. Ik wil sowieso bij elk percentage een betrouwbaarheidsinterval zien. Laat ze eerst hun onderzoeksmethoden eens peer reviewen en daarna hun onderzoek publiceren. K.t steekproeven met k.tmandjes boodschappen. Elke f.ck.ng eerste jaars kan dit beter. bah en maar graaien en zeggen hoe het moet.

GoedenMorgenDezeMorg | 13-01-14 | 13:48 | + 2 -

Redactie hebben jullie al gezien door wie het Foodinstituut wordt betaald?? Door de toeleveranciers van de restaurants.

Die hebben toch belang (meer omzet) dat de prijzen omlaag gaan in de horeca. Dus zeggen dat de prijzen hoog zijn.

Dat is ook de reden dat ze zeggen dat de prijzen laag zijn in de supermarkten.

Mans5 | 13-01-14 | 13:39 | + -2 -

Wij eten regelmatig Scandinavisch bij Ikea en dat kost helemaal niet duur.

milky bar | 13-01-14 | 12:41 | + 20 -

Maar het stond ook op GeenStijl dus dan is het waar

Haatgenerator | 13-01-14 | 12:40 | + 0 -

Sinds wanneer moeten we een bank vertrouwen? Ik vertrouw ze al niet eens op hun eigen terrein, laat staan op vreemd terrein.

watergeus | 13-01-14 | 12:29 | + 14 -

lijkenpikker.blogspot.nl

rechtsdwalendeautist | 13-01-14 | 12:27 | + -1 -

Eigenlijk zou de vrouw des huizes een loon moeten krijgen voor haar kookkunst, moet je zien hoe snel de restaurants volzitten. Aan het werk FNV en emancipatienisten, zo trek je de horeca uit het slop.

Dima Beeline | 13-01-14 | 12:20 | + -6 -

En de horeca maar klagen dat er geen gasten komen.
Raar hè....

happen naar de baas | 13-01-14 | 12:08 | + 1 -

Als jullie dat onderzoekje van de ING op juiste wijze geïnterpreteerd hebben vraag ik me af hoeveel waarde ik aan hun andere onderzoeken moet hangen. Verder zoals Helder Groentje zegt.

crk | 13-01-14 | 12:07 | + 1 -

Afgezien daarvan is de bediening nergens zo slecht als in Nederland. Waar je in het buitenland professionele bediening hebt die al jaren hun vak uitoefenen moeten wij het hier doen met puisterige studenten die geen vermoeden hebben hoe ze iets op tafel moeten zetten en geen idee hebben wat ze verkopen.

sinar2 | 13-01-14 | 11:52 | + 23 -

Wel een groot verschil tussen die beide onderzoeksmethoden. Foodservice Instituut zegt dat het relatieve prijsverschil tussen zelf boodschappen doen enerzijds en uit eten gaan anderzijds in Nederland hoog is. Volgens mij klopt dat wel. Zelfs hier in Zwitserland is het relatieve verschil niet zo groot. Voor CHF 50 pp kun je hier heel aardig uit eten; wekelijkse boodschappen belopen snel CHF 250. Dat zowel het restaurant als de supermarkt hier in absolute zin duurder zijn als in Nederland (onderzoek ING) doet daar niets aan af.

zürcher | 13-01-14 | 11:31 | + 4 -

Het is net welk doel ze onderzoeken. Wil je je klanten (lees: horeca) te vriend houden, dan moet je bij ING zijn die het onderzoek op een stapeleske wijze doen (manipulatie heet dat ook).
Als je promotie zoekt voor je eigen toko zoals foodinstituut dan manipuleer je net even een beetje anders en kom je tot andere conclusies.
Feit is dat allebei echt geen wetenschappelijk goed onderbouwde, grootschalige onderzoeken zijn door commerciële partijen met een eigen agenda. Waarschijnlijk bovendien zo kleinschalig en mogelijk zelfs voornamelijk via internet gedaan dat het bijzonder weinig zegt over de heel hoge prijzen in met name de restaurants in Nederland.

Helder Groentje | 13-01-14 | 11:26 | + 9 -

Tuurlijk want de lonen liggen in Scandinavie uiteraard op hetzelfde niveau als in Nederland. De ING kan mooi lullen, maar zowerl in het zuiden als het oosten liggen de vaste lasten vele malen lager dan hier in NL. Dit wordt weerspiegelt in de prijs. Beetje rare topic om aan te nemen dat het niet zo is, want ieder mens die wat vaker over de grens komt, ziet de lagere prijzen. Uiteten is hier idd gvd duur in verhouding tot onze lonen, en daarom kookt iedereen thuis.

Quis custodiet | 13-01-14 | 11:20 | + 24 -

maar liever goedkope supermarkten dan dure restaurants????? moet dat zniet zijn:
maar liever goedkope supermarkten dan goedkope restaurants

kees1960 | 13-01-14 | 11:16 | + -15 -

"maar liever goedkope supermarkten dan dure restaurants"
da's natuurlijk géén zin. bedoel je niet: maar liever goedkope supermarkten dan goedkope restaurants?

kees1960 | 13-01-14 | 11:15 | + 5 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken