Blackrock stopt met jagen op 'voorkennis'

En we hebben weer een schikking op Wall Street. Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft aan de New Yorkse aanklager beloofd niet meer te hengelen naar niet-publieke informatie bij aandelenanalisten. Daarbij betaalt Blackrock 400.000 dollar, om 'de kosten van het onderzoek' van de aanklager te dekken. Zoals gebruikelijk erkent Blackrock geen schuld. Het volgende was het geval. Tussen 2008 en begin 2013 stuurde de vermogensbeheerder vragenlijsten naar aandelenanalisten. Die konden dan hun mening geven op een schaal van 1 tot 5 over zaken als winstverrassingen, de kwaliteit van het management, kans op overname en dergelijke. Het stellen van dergelijke vragen is volstrekt legaal. En zolang de antwoorden van de analisten exact gelijk zijn aan de meningen die ze eerder al publiekelijk hadden gemaakt is er zelfs geen vuiltje aan de lucht. Maar daar was het Blackrock natuurlijk niet om te doen.

Uit interne mails blijkt dat de vermogensbeheerder aan de hand van de antwoorden juist probeerde in te schatten of de analisten hun aanbevelingen voor het aandeel (kopen, houden, verkopen) op termijn zouden gaan aanpassen. Een adviesverandering kan (maar hoeft niet) grote koersveranderingen tot gevolg hebben en daarop kunnen anticiperen kan dus lucratief zijn. Of zoals in een intern document gesteld werd: 'We are trying to front-run recs' (recs=recommendations).

En dat laatste mag dus niet. Zolang de toezichthouders toekomstige analistenaanbevelingen als 'niet-publieke informatie' bestempelen is handelen daarop verboden. Wij hebben dat altijd al een beetje gemengde gevoelens over deze regel gehad. Want aan de ene kant zijn analistenaanbevelingen verre van zaligmakend en gebaseerd op openbare bronnen. Aan de andere kant wordt er wel op gehandeld, dus kan er geld mee verdiend worden.

Het feit dat Blackrock tot begin 2013 met het versturen van de vragenlijsten is doorgegeaan, is ook maar weer een teken dat een totale cultuuromslag in de sector (nog) niet aan de orde is. Boys will be boys. (via)Reaguursels

Inloggen

Laurence D. Fink
Zoek het maar op ...

SyntaxError | 09-01-14 | 21:09 | + 0 -

Blackrock betaalt een whooping 400k en beloofd niet meer te "frauderen" ? Goede deal hebben die gasten gemaakt.

Don vinnie | 09-01-14 | 16:18 | + 11 -

Mmmmm .... vrouwe Justitia is ziende blind ?

Pleeg ik voor fraude die ik wil afkopen, dan lukt dat niet.
Is het een grote bank, een grote accountant, een belangrijke politicus, een rechter .... tsjah, dan ligt het anders. Je komt ermee weg, je krijgt een vermaning of je betaalt een beperkte boete.

Tsjah ..... toen ik vroeger geschiedenisles kreeg moest ik me iets proberen voor te stellen bij de ZONNEKONINGEN, maar dat hoeft niet meer hoor ..... ze leven nog steeds en staan bijna iedere dag in de krant.

Benjamin Strong, Jr. | 09-01-14 | 15:40 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken