Plaatje: Japan-scenario dreigt

Nog 20 jaar tegoed
Nog 20 jaar tegoed
Even weer een rondje langs de velden in de eurozone. De werkloosheid in de eurozone stabiliseert op het hoge niveau van 12,1% (pdf), met in Nederland een kleine daling naar 6,9% (wisten we al). De detailhandelsverkopen (pdf) vielen mee met een stijging van 1,4%, waar een stijging van 0,1% werd verwacht. De cijfers voor Nederland zijn nog vertrouwelijk en worden volgende week door het CBS bekend gemaakt. Op een blog van de Financial Times kwamen we nog een mooi deprimerend plaatje tegen. Zij hebben de ontwikkelingen van de inflatie van de eurozone sinds de crisis even over die van Japan na het doorprikken van hun zeepbel gelegd. En dan zien we dat die ontwikkelingen vrij aardig overeenkomen. We kunnen dus onderweg zijn naar nog 20 jaar stagnatie of erger, als we zo doorgaan. Ook zijn er andere parallellen te trekken: de euro neemt in waarde toe, zombiebanken financieren zombiedebiteuren, een flink overschot op de lopende rekening en institutioneel verzet tegen drastische monetaire maatregelen. Toch ziet de FT wel wat verschillen tussen de eurozone nu en Japan toen. De euro is namelijk nog niet zo in waarde toegenomen als de yen destijds, er wordt hier tenminste nagedacht om in actie te komen tegen zombiebanken, nu is er in elk geval het Japan-scenario om van te leren en de ECB zit niet helemaal stil. En morgen is er weer een dag. Dan komt de ECB-raad weer bijeen voor het rentebesluit en laat president Draghi misschien iets meer los over het toekomstige beleid.

Reaguursels

Inloggen

Heel goed sboon. Ik zei u al. Als u uw hoofd open zet gaat u me dr meer dan erkentelijk voor zijn.
Ik had dezelfde scepsis. Ooit. Ik kan me dr niets meer bij voorstellen. Het heeft zelfs het kip-ei probleem voor me opgelost. Alleen daarom al ;-)

Zn fraudezaak ligt veel genuanceerder, dat ziet u vanzelf als u gaat lezen.
Er was helemaal geen zaak. Hij heeft jarenlang gezeten ZONDER proces. En alleen door een guilty plea kon ie voor het gerecht komen. Als u de zaak zelf bestudeert weet u niet wat u leest.
De overheid begrijpt 0,0 van capital flow of van currencies en exchange rates. Dat gaat zo zover boven hun pet, Ze branden de schuur af om de muis te pakken.
Hij was ingehuurd door Japanners die met zwaar verliesgevende posities in de miljarden zaten. Die contacten nam ie over (in YEN !!), en die ging ie hedgen in dollars. Hij maakte de verliezen goed door de currency arbitrage, maar Amerikaanse overheid keek alleen naar dollarwaarde, en wilde helemaal niet zien dat de contracten in YEN waren. Van fraude was in de verste verte geen sprake.
Overheid had een meer dan dubbele agenda. Ze willen dat model. Exclusief. En Armstrong staat het net af. Toe ie vastzat hebben ze hele bedrijf(Princeton Economics) opgedoekt en de computer meegenomen. Jammer dan. De computer is selfaware !!!! en vernietigde zichzelf.
Alles lag in WTC7. En wat daarmee gebeurd is hoef ik u niet te vertellen.

Als u eenmaal leest en zn verhaal begrijpt gaat u anders denken over de patronen.
Daarvan ben ik dan weer overtuigd. De mens is slechts een hele kleine speler in het geweld wat universum heet. Toeval is niet aanwezig. Iedereen doet (uit eigenbelang!!) precies wattie moet doen. Alles beweegt in cycles. Het een veroorzaakt het andere. We moeten serieus af van het simplistische lineaire denken als we de werkelijkheid ooit willen begrijpen. De Chinezen begrijpen het (inmiddels) een stuk beter. Die hebben zich in 97 dan ook door Armstrong laten adviseren.
Dat zn verhaal daar aansloeg is ook niet gek, want cycli zitten in het oosterse denken ingebakken. In het westen hebben we daar veel meer moeite mee. Wij willen vooral onszelf belangrijk vinden.

Met een naam als de uwe zou ik ook onder eigen naam publiceren !
En uiteraard is het antwoord 42. Op alles. Maar de kunst is om te weten hoe je dr komt :-)

Hedge_it | 10-01-14 | 11:55 | + 1 -

Hedge_it | 09-01-14 | 19:41 |
Mocht ik binnenkort tijd hebben dan zal ik het eens bestuderen, ik vind uw enthousiasme wel wat hebben.
Het lijkt me echter nog steeds vooral het achteraf interpreteren van data en daar lijntjes over trekken, maar mocht ik het internet geloven dan heeft die man wel een aantal accurate voorspellingen gedaan. Maar meer zijn het er ook niet geworden.
Daarnaast is die man (Armstrong) ook veroordeelt voor fraude. Als je zo goed kunt voorspellen wat markten gaan doen lijkt het mij niet meer nodig om fraude te plegen, dan lijkt het me dat je genoeg geld kunt verdienen met investeren in marktindexen e.d. om niet te hoeven frauderen. Niet dat ik hier mee een persoonlijke aanval op die man wil doen, maar meer dat het lijkt dat zijn voorspellende gaven blijkbaar toch niet zo goed werken als hij zelf had gehoopt en dat hij daarom andere manieren ging verzinnen om aan snel geld te komen.
Over die duizenden jaren data, cycles en andere dingen. Mensen nu zijn de mensen van vroeger niet meer. Andere tijd, andere geest. Biologisch nog wel hetzelfde, maar hoe veel wordt er bepaald door nature en hoe veel door nurture? Onvergelijkbare data. De mensheid houdt zich niet (onbewust) aan vaste patronen, al kunnen we achteraf die patronen er natuurlijk wel in zien.
En om uw vraag nog even te beantwoorden over de persoon Boon. Ik ben ik, nog nooit een boekje geschreven, maar wie weet wat de toekomst in petto heeft ;-) Mocht dat ooit gebeuren dan zal het waarschijnlijk niet onder de naam Boon zijn, behalve wanneer ik de behoefte zou voelen om onder een andere naam dan de mijne te publiceren.

Had hij echt een supercomputer gemaakt dan zou het antwoord 42 zijn geweest. Dat is de zin van het leven, het universum en alles. Niet meer, niet minder.

S.Boon | 10-01-14 | 11:13 | + 1 -

De euro klapt normaal gesproken 2016.2, 17,2 jaar na zn introductie.
Hoezo zou de computer dat niet kunnen berekenen ?

U kunt het zich niet voorstellen. Dat is iets heel anders.

Hedge_it | 09-01-14 | 19:48 | + 0 -

De euro klapt normaal gesproken 2016.2, 17,2 jaar na zn introductie.
Hoezo zou de computer dat niet kunnen berekenen ?

U kunt het zich niet voorstellen. Dat is iets heel anders.

Hedge_it | 09-01-14 | 19:48 | + 0 -

U kent het concept zegt u, dat is voor mij hetzelfde als, ik heb er niet naar gekeken.
Het is namelijk niet in een concept te vangen. Het is de computer die voorspelt en er is er maar 1 van. Cutting edge. De eerste echte AI computer op aarde. De computer denkt zelf. En doet zn eigen research. Eigen databases. Eigen algoritmes. Alles om de menselijke mening eruit te halen.
Welk concept heeft u het over ?? De man is zn tijd minstens een eeuw vooruit.

U bent op de hoogte van fractaliteit en wat dat inhoudt ? Dat een verschijnsel zich op ALLE nivo's voordoet ? U begrijpt daar de implicaties van ook ? Ik denk van niet.
Dat ALLE gebeurtenissen zich volgens een vast ritme voltrekken. Dat wat u toeval noemt, noem ik onvermijdelijk en logisch. U bent alleen conceptueel op de hoogte zo zegt u. U wist dat de computer de val van de muur in 1986 al voorspelde, op de dag nauwkeurig ? De val van Rusland in 1998 jaren van te voren ? U wist dat de val van Constantinopel in 1400 ennogwat zich exact voltrok op dezelfde cycledag als de russische revolutie zo'n 500 jaar later ? De orde achter de chaos is fascinerend voor diegene die wenst te kijken.

U beweert dat menselijk gedrag niet te voorspellen is. Het tegendeel is waar.
Het gedrag van de meerderheid is zelfs exact voorspelbaar. Verzekeringsmaatschappijen kunnen u er alles over vertellen. Het individu is lastiger, misschien onmogelijk, maar het individu bepaalt de trend niet, en de trend bepaalt alles.
Armstrong is begonnen zoals het hoort. Zuiver en alleen observatie. Alles is mogelijk. Theorie is er pas later bij gekomen. Je wil weten HOE het werkt. Niet hoe jij wil dat het werkt. Bij Armstrong geen theorie over hoe het zou moeten, maar uitleg over hoe het daadwerkelijk gaat.
Leest u dat laatste rustig nog een keer ...
Just the facts. Over 1000den jaren !!! U zegt ook hier dat dat niet kan. Dat die data er niet is zelfs. Het zegt een boel over uw research. Dat u geen moeite wenst te doen vooral.
Het kost wel een boel geld. Dat ook. En dat is er dus ook ingestoken. Miljoenen. Alleen al de grafiek over het zilvergehalte in de Romeinse munten heeft meer dan 10 miljoen gekost om te maken. Alles om slap gelul te voorkomen.

U bent toevallig de s.boon die met Middelkoop de boekjes schrijft ? De research doet ? Want dan verklaart dat wel een en ander. De boekjes zijn dun en erg oppervlakkig.(en dan ben ik vriendelijk) en zitten er volledig naast. Dat ze goed verkocht werden is m gegund. Dat dan weer wel.

Hedge_it | 09-01-14 | 19:41 | + 0 -

Hedge_it | 09-01-14 | 13:12 | 
Ik ken het concept, ik weet waar het over gaat, het klopt niet.
Menselijk gedrag is niet te voorspellen, nu niet, nooit niet. Al hadden ze 100-150 jaar geleden zo'n supercomputer van u staan met duizend jaar aan correcte data had uw computer niks weten te zeggen over de toekomstige economische groei. Het ging namelijk veel harder dan alle data als output had kunnen geven. De industrialisatie begon toen net, niks en niemand had kunnen voorspellen wat daar de gevolgen van zijn. Waarom zou het in de toekomst anders zijn?
Geen computer kan berekenen of en wanneer we de euro zat zullen zijn, of er een tsunami Japan verwoest, of er een geneesmiddel tegen kanker komt, of dat zelfde geneesmiddel ons wellicht in wezenloze zombies verandert. En zo kan ik nog een miljoen totaal onvoorspelbare dingen op noemen die onze wereld totaal op z'n kop kunnen zetten.
En deeltjes, die bewegen zoals ze bewegen... Totaal onvergelijkbaar met onze socio-economie. Hoe graag men ook wilt dat onze wereld voorspelbaar is en te begrijpen valt, dat is het niet. En geen enkel geloof (of het nou in God of in Technische analyse is) gaat daar wat aan veranderen.

S.Boon | 09-01-14 | 14:47 | + 0 -

s.boon
U heeft er niet naar gekeken. Niet gelezen. Een snelle blik erdoorheen is niet genoeg.
Alle Chinezen lijken op elkaar. U zult het echt moeten lezen om te begrijpen waar de man het over heeft. Wetenschap met grote W. Ik zeg vergelijkbaar met Galileo. Of met Einstein U mag zelf kiezen wie u beter past.

Uw oordeel over mijn analyse zet ik tot die daar waar het thuis hoort. Aan de straat. Morgen wordt het weer opgehaald.

Ik vergelijk het met natuurkunde inderdaad. Dat doe ik niet lichtzinnig. Dat is meer dan terecht,
Als u zich de moeite zou getroosten er ECHT naar te kijken zou u dat ook zien.
U zit echter met een gigantisch vooroordeel. En dan wilt u niet zien. U bent daarmee uw eigen vijand. Ik heb er begrip voor. De economen over de afgelopen 100 jaar hebben het er zelf naar gemaakt. Als je te vaak brand brand schreeuwt luistert er niemand meer naar je.

Gaat U nu eerst eens lezen. U zit er volledig naast. Dat zeg ik niet graag.
Ik weet zeker, als u maar enigszins beschikt over een "open mind", daadwerkelijk wat wil leren, dan gaat er een wereld open. En gaat u me daar meer dan erkentelijk voor zijn.
.
e pur si muove

Hedge_it | 09-01-14 | 13:12 | + 0 -

Hedge_it | 08-01-14 | 16:41 | 
U vergelijkt economie hier met natuurkunde, qua vo rspelbaarheid, wetten en regels. Dat is de gedachte waar economie als wetenschap op gebouwd is omdat de economen van zo'n honderd jaar geleden het succes zagen van de natuurkundigen en dachten "dit willen wij ook". Helaas werkt dat gewoon niet. De natuur houdt geen rekening met wat wij er over zeggen, mensen passen zich aan aan de theorieën (self-fulfilling prophecies, double hermeneutics).
Daarnaast praat u over honderden jaren aan data, maar de kapitalistische economie zoals we die nu kennen bestaat nog geen honderden jaren. Indrustrialisatie is nauwelijks tweehonderd jaar aan de gang.
Voorspellingen doen over 2064 is onzinnig, het werkt niet, het klopt niet, het komt niet uit. Je weet niet wat er gebeurt, op technologisch gebied en op sociaal en politiek vlak. De economie wordt bepaald door deze factoren. Aangezien je over een enkele factor al niks kan zeggen, kun je over de economie al helemaal niks zeggen.
Natuurlijk zijn er bepaalde cycli (zeven vette en zeven magere jaren, om maar een citaat uit een meer dan tweeduizend jaar oud boek te halen), maar goede voorspellingen kun je daar niet mee doen.
Die technische analyse van u is niet veel verschillend van wat de economen die u om de oren wilt slaan met bewijs doen, computers kunnen enkel iets meer data meenemen.

S.Boon | 09-01-14 | 12:50 | + 0 -

De economische stagnatie in Japan is sowieso een fabeltje. Dat de economie met een zeer laag tempo groeit komt met name doordat de beroepsbevolking daar absurd hard afneemt. Per werkende is de economie daar de afgelopen 20 jaar bijna even snel gegroeid als in Europa of de VS.

CheeseHead1992 | 09-01-14 | 10:29 | + 0 -

Slappehap
Dat kan en valt niet te voorkomen in een wereld van onnozelheid. U moest mijn perspectief eens delen. Dan valt blaaskaak nog mee,

Gaat u dr maar vanuit dat ik weet waarover ik spreek. En zelf doe wat ik zeg. Dat ik als zo overkom neem ik graag voor lief. Soms moet je stellig zijn omdat de tegenpartij uit idioten bestaat.
Waarmee ik u verder niet bedoel.

Hedge_it | 09-01-14 | 01:45 | + 0 -

En nog een laatste tegel en dan hou ik erover op.
Omdat er zo glashard beweerd wordt dat voorspellen nergens over gaat. U kon het lezen in de geplaatste link hierboven.

Schrijft u maar op. 16 juni 2014. Sterke beweging in de goudprijs.
Of die beweging omhoog of omlaag is durf ik nu nog niet te beweren. Ik verwacht omhoog. Omdat ie veroorzaakt wordt door de top uit 1980 die zn verjaardag komt vieren.

Hedge_it | 09-01-14 | 01:31 | + 0 -

Hedge_it | 08-01-14 |
U komt over als een blaaskaak.

Slappehap | 09-01-14 | 01:19 | + 0 -

goldsammy | 08-01-14 | 20:57

Ha nee.
Maar wat ik van haar lees bevalt me meestal wel.
Slimme dame met gezond verstand van zaken. Ik mag haar vast.

Hedge_it | 09-01-14 | 01:15 | + 0 -

Die + heeft u van mij synchronicity

Het is niet dat ik uw aversie tegen de technische leuteraars niet deel. Die heb ik natuurlijk ook. Omdat het zoals u terecht opmerkt doorgaans nergens over gaat. Ik heb die aversie overigens ook tegen professoren economie. Daar komt meestal net zoveel geleuter uit.

Het is jammer dat u zich erdoor heeft laten overtuigen, want economiemeneertje heeft geen idee waar die het over heeft. De man heeft er een carriere in opgebouwd en een hoop te verliezen als ie ernaast zit. Met zn theorieen. Die niet te bewijzen zijn. Want alles is toeval. Ivoren toren is veel beter. Op die manier al helemaal. Beetje publiceren. Leuke promovenda dr bij.
Technische analyse is niet nutteloos, het moet gecombineerd worden met cyclische analyse. Interconnecvitivteit met alle ander markten gechecked. Alle currencies. Fractale tijdsverbanden. Computers die zelf naar verbanden kunnen zoeken. Die eigen databases mogen aanleggen. Eigen berekende algoritmes mogen proberen om te kijken wat er uitkomt. Er gaat een wereld open.
De wereld heeft niet stilgestaan sinds u uw toko verkocht en u bent er destijds blijkbaar niet tegenaan gelopen. Zonde.
Ik sla die professor namelijk om zn dikke dove oren met wetenschappelijk bewijs als ie eventjes ervoor wil gaan zitten. Ik denk alleen dat ie me niet begrijpt. De meesten begrijpen geen snars van natuurkunde. Dat staat er op wikipedia meestal niet bij.

Ik heb deze link daarstraks al ergens geplaatst hier.
armstrongeconomics.com/wp-content/uplo...
Leest u deze vooral. Nu ik begrepen heb dat u er ooit mee bezig was interesseert het u vast.

En belt u daarna die professor vooral nog even.

Hedge_it | 09-01-14 | 01:06 | + 0 -

Hedge_it | 08-01-14 | 15:42
Ik was 15 jaar geleden net als u.. Verslond boeken als die van (John J.) Murphy en ik vond het prachtig. Zo mooi dat ik mijn oude baan opgaf om er mee verder te gaan. Ik heb jarenlang mijn brood verdiend met het schrijven van technische analyses artikelen en het verkopen van technische analyse software en koersdata. Je kunt me er echt niet veel meer over wijs maken. Ik geloofde het allemaal en kon er uren over vertellen. Mijn ogen gingen echter open na een gesprek dat ik met een professor economie had. Hij beweerde dat het er geen analyse methode was die werkt en ik wees 'm, behoorlijk gepikeerd, op technische analyse, met een soortgelijk verhaal als dat van u. Hij daagde me uit om te komen met "iets wetenschappelijk waarmee bewezen was/werd dat het werkt". Nou dat zou ik wel even doen! Ik begon mijn zoektocht gewoon op Wikipedia en daar begonnen direct al wat belletjes te rinkelen... Dat van die aannames stond er toch echt (net als in Murphy overigens): en.wikipedia.org/wiki/Technical_analys... Er staat zelf meerdere keren het woord "believe". Ik zag het nooit als aannames, maar als feiten! Ik voelde me behoorlijk stom... en ging verder zoeken en je vond na flink wat zoekwerk wat vaags dat in de verste verte niet lijkt op hard bewijs. Ik ben ergens blij dat ik de beste man nooit meer ben tegengekomen, want wat vond ik het een afgang, maar ik dank 'm nog steeds voor de schop onder m'n hol... De harde praktijk is dat de overgrote meerderheid van de mensen die het gebruikt geld verliest. Nog even afgezien van het feit dat het grootste deel van de mensen die het gebruiken niet eens weten hoe het werkt. Ze doen maar wat! Ze nemen niet eens de moeite om te kijken hoe een RSI werkt, maar zetten wel een fors deel van hun vermogen ermee in. Anyway... het einde van het verhaal is dat ik de tent verkocht heb omdat ik het niet meer op kon brengen om iets te verkopen waar ik niet (meer) achter stond...

synchronicity | 08-01-14 | 23:00 | + 3 -

Wat Grijpgraag zegt!

E Rectus Magnificus | 08-01-14 | 22:53 | + 0 -

@Hedge_it
.
Jij bent een broer van BellaBella he ? :-)

goldsammy | 08-01-14 | 20:57 | + 1 -

Als ik me kort in de discussie mag mengen :-)

Ik lees hier over Technische Analyse van beurs analisten (ik heb de meest complexe gezien van de als zeer intelligent beschreven analisten) en ze bevatten naar mijn mening zonder uitzondering allemaal een zeker Jomanda-Gehalte. En ja, als je wilt kunt je statistisch alles met elkaar vergelijken zelfs het gedrag van een aap ten aanzien van aandelenbeursbewegingen ...:-)

Wat ik hierboven lees over meetbaar menselijk gedrag vind ik wel interessant, want het gedrag van mensen en mensenmassa's is inderdaad bewezen meetbaar (psychoanalytica). Wat ook dmv harde data meetbaar is, zijn geldstromen waarbij het niet uitmaakt naar welk land het geld gaat of in/uit welke handen het vloeit .... dus gewoon harde geld-data meten.

Combineer je deze harde financiële data over vele honderden jaren (die info is er), combineer je dat met menselijk gedrag en stop je die data in een supercomputer (die zijn er) .... dan zul je verrast zijn over hetgeen de computer uitspuugt. Niet alleen passen events uit het verleden precies in de diverse cyclische bewegingen die de computer uitspuugt (het zijn velen cycli die in elkaar grijpen), maar het geeft tevens een beeld welke kant het in de toekomst uitgaat, omdat de cycli zich in de toekomst simpelweg herhalen zoals ze dat in het verleden ook al deden(vele honderden .... en nog meer jaren lang). Het enige dat die supercomputer niet uit kan spugen, is wie/wat precies en dat is ook niet logisch want dat zit je meteen weer in Jomanda's vaarwater ;-)

Benjamin Strong, Jr. | 08-01-14 | 18:09 | + 5 -

Muxje.
Uiteraard volledig met u eens. En u moet niet alleen gangbare munten nemen omdat u ermee kunt ruilen, dat kan met kleine baartjes of krugerrands ook, ze zijn gedenomineerd in een currency die, als de overheid tot taxatie/confiscatie overgaat, daardoor ook een nominale waarde hebben. Dat kan erg handig zijn.

Hedge_it | 08-01-14 | 17:13 | + 2 -

@Hedge_it 16:41: Koop je goud voor het geval er een algehele instorting plaatsvindt, dan raad ik wel fysiek goud aan, en bewaar dat in een vloerkluis en niet bij de bank. Wil je er ook mee kunnen ruilen, neem dan gangbare gouden munten (wel duurder dan baar goud), en een zooi mini-baartjes. En sla wat sigaretten en flessen sterke drank in om naast die tonijn te bewaren (daar valt ook goed mee te ruilen)

Muxje | 08-01-14 | 17:07 | + 4 -

CoffeeParty
Tips, en al helemaal tips die te goed klinken om waar te zijn, moet u niet zomaar van een ander aannemen. Dat is de beste tip die ik u kan geven. Iemand anders heeft altijd andere belangen dan u. De enige die echt kan bepalen wat voor u belangrijk is bent u zelf.

Dat gezegd hebbende. Neem GEEN staatsobligaties. 0%. Niks.
De boel staat op klappen overal. U wilt een veilige positie om het allemaal uit te zitten?
Die is er helaas niet. Het klapt niet overal tegelijkertijd maar een voor een. U moet dus handelen. Amerika is de laatste die gaat vallen. Dat is de reservemunt. Die gaat als laatste. De dollar gaat daarmee nog een enorme stijging tegemoet. Tot daar geen twijfel.
Een laatste spurt omhoog van de euro is ook nog heel goed mogelijk/waarschijnlijk. Zeker als er een 10% IMF haircut komt is dat deflatoir en daarmee bullish voor de euro. Het is daarmee een kwestie van timen wanneer u, mocht u dat willen, het beste omzet naar dollars of Amerikaanse aandelen. Ik denk dat u niet tot de confiscatie moet wachten. Ook en vooral uit principe. Maar misschien dat een laatste euroknal omhoog een groot deel van confiscatieverlies kan compenseren. Het is en blijft maatwerk. Zoals het ook een kwestie van timing wordt om het weer naar hier terug te krijgen als u de nu zone ontvlucht ermee.
Amerika komt niet voor 1 oktober 2015 in de problemen, wij wel en Amerika juist daardoor(tot dan loopt huidige budgettering automatisch door, en synchronicity eet nu zn toetsenbord op). Daarna komen zij aan de beurt en is het pas echt bal.
Probleem is serieus niet eenvoudig want de overheid is niet uw vriend maar uw vijand. Die vindt dat uw geld van haar is. Dus ook al ziet u de beweging goed, dan heeft u dr nog net zomaar van geprofiteerd. Als banken of brokers omvallen nemen ze rustig uw effectenportefeuille mee in hun val.
Goud kan daarom ook een alternatief zijn, maar nu nog niet. Pas als iedereen negatief wordt over goud is het weer de moeite van het kopen waard. Goud gaat meer dan waarschijnlijk nog onder de $1000 komen($850 is ideaal, dat is de oude top(synchronicity!)). Als de overheid echt in de problemen zit kan dat zomaar naar $5000 straks(echte top wordt 2064, maar ik zal synchronicity niet gek maken verder). Als die markten overeind blijven tenminste.
Als het hele zooitje echt in mekaar stort heeft u ook niks meer aan goud. Dan had u het beste dit hele verhaal niet gelezen en blikjes tonijn gekocht.

Hedge_it | 08-01-14 | 16:41 | + 6 -

ik heb voor een presentatie voor technisch analisten wel eens met grafieken aangetoond dat er een vrijwel perfecte correlatie te vinden was tussen de AEX en de hoogwaterstanden bij Vlissiingen. Verbazingwekkend goed en uiteraard volkomen zinloos. Daar doet deze grafiek mij ook aan denken. Zelden zo'n gammele bewijsvoering gezien.

jan-lul-de-behanger | 08-01-14 | 16:25 | + 6 -

"En dan zien we dat die ontwikkelingen vrij aardig overeenkomen." De technische term voor een dergelijke mate van gelijkenis is: "helemaal niet".

Muxje | 08-01-14 | 16:00 | + 1 -

En wat ik dan weer geinig vind. U zit er bovenop. Als iets nu een belangrijke factor is in marktbewegingen en voorspelbaarheid, dan is het synchronicity wel.
*schud lachend zn hoofd*

Hedge_it | 08-01-14 | 15:49 | + -1 -

@Hedge_it
Dat de toekomst over de langere termijn te voorspellen is zal ongetwijfeld kloppen. Helaas zijn die termijnen zo lang dat deze gewone sterveling daar niet zoveel mee kan. 25 Jaar in een huurwoning wachten tot de huizenprijzen weer zijn genormaliseerd gaat ook vervelen.

(ps heb nu veel spaargeld in euro's, tips voor de nabije toekomst, zeg 5 jaar?)

Coffee Party | 08-01-14 | 15:48 | + 4 -

U zit er volledig naast synchronicity. U heeft geen idee waarover u spreekt. En u beschuldigt anderen onterecht van aannames terwijl u zelf degene bent die zich er wel schuldig aan maakt.

De toekomst is uitstekend voorspelbaar. Zeker over de lange termijn. U kunt dat niet. Of u kunt zich dat niet voorstellen. Dat is iets heel anders. U heeft uw ogen namelijk dicht. Of uw hoofd in het zand. Hoe serieus we u moeten nemen geeft u zelf al aan door uw kwalificatie van de effectenbeurs. Van mensen zoals u moeten we het hebben zullen we maar zeggen.
U bent vooralsnog uw eigen oogklep. De kans dat u die ooit afzet lijkt me klein. Ik kan u wel vertellen dat serieuze analyse gebaseerd is op echte feitelijke data. Over honderden jaren. Dat er computers gebruikt worden om te analyseren juist om de menselijke mening eruit te filteren. Dat dat vervolgens de meest waanzinnige inzichten boven water brengt en trends tot op de dag nauwkeurig in kaart weet te brengen.
Maar dat wil u toch niet horen. U luistert veel liever naar uzelf.

Hedge_it | 08-01-14 | 15:42 | + -9 -

how scientific!

--sql error-- | 08-01-14 | 15:38 | + 3 -

Grafiekanalyses zijn, en blijven, 'wishful thinking'.

Noltie | 08-01-14 | 15:18 | + 0 -

Was het maar waar!
Gelukkig zorgt onze overheid dat de inflatie wel in stand blijft: accijnsje hier, BTW-verhoginkje daar, een procentje belasting erbij en prijzen blijven stijgen.

kapotte_stofzuiger | 08-01-14 | 15:15 | + 5 -

Het eerste stukje past niet eens. Het enige dat past is het stukje waar ze allebei in twee jaar van 3% naar 1% inflatie zakken. Europa nadat ze net vanaf 1% daarheen gestegen waren, Japan niet.

Scarblac | 08-01-14 | 15:02 | + 2 -

Het moet hier maar gelijk afgelopen zijn met dat meelullen met die glazen-bol-kijkers die zich als vliegen rond de hoop stront die "beurs" heet ophouden... Je kunt de toekomst niet voorspellen. Die hele technische analyse is gebaseerd op AANNAMES (koers beweegt zich in trends, geschiedenis herhaald zich, markt prijst alles in). Al dat gereken wat er zeer wetenschappelijk uitziet hangt daar aan vast. Maak aub onderscheid tussen wat je kunt weten en wat gebaseerd is op aannames. Dus please redactie... als je jezelf niet belachelijk wilt maken doe er niet aan mee!

synchronicity | 08-01-14 | 15:02 | + 7 -

Zolang schuld geld is zal elke economie met bevolkingsafname crashen.
De landen die het slechtst presteren in Europa kennen bijna allemaal bevolkingsafname.

Japan nu al ruim 23 jaar in een bear-market met af en toe wat korte oplevingen; ondertussen zijn de prijzen met voedsel dit jaar in Japan met 10% gestegen en elektra 7%.
De inflatie komt dus in verbruikersgoederen terecht, zeer slecht nieuws voor de gepensioneerden en de lagere inkomens; zie de vergelijking met Europa en de VS.
Overigens zal China nog harder crashen door de vergrijzing.

Niet voor niets dat Abe het leger weer aan het opbouwen is; zeer vreemd dat deze gek complimenten krijgt....

QEisgoodforyou | 08-01-14 | 14:52 | + 5 -

De waarzeggers van de financiele wereld. Technisch analisten. Hoe vlogen de raven? Hoe zag de eendenlever eruit?

Zatkniss | 08-01-14 | 14:51 | + 18 -

Natuurlijk zijn er wel gelijkenissen tussen japan situatie toen en onze situatie nu, maar deze grafiek toont daar echt niets van aan :)

Blasfemie | 08-01-14 | 14:47 | + 8 -

Volgens mij past het profiel van de Matterhorn ook precies in die grafiek. Wat zou dat betekenen?

Coffee Party | 08-01-14 | 14:39 | + 16 -

De nieuwe en de oude voorzitter van de Euro-groep hebben het momenteel drukker met elkaar te bestrijden dan met bestrijden van Japan-scenario's:

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/221935...

Outsider-Inside | 08-01-14 | 14:24 | + 2 -

Deze redernering lijkt wel verdacht veel op klimaatwetenschap statistiek.

WaarDeWindWaait | 08-01-14 | 14:18 | + 28 -

Geen idee of dat aan mij ligt, maar ik zou het rode lijntje volgens mij ook op het laatste stukje van de blauwe lijn kunnen leggen en dan zou het voorspellende karakter net zoveel waarde hebben denk ik.

Grijpgraag&deStier | 08-01-14 | 14:04 | + 34 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken