DasGrafiek: Rechters moeten op tijd eten

The power of Omnomnom
The power of Omnomnom
Zo rechters, hoe zit dat nou? Met jullie werkdruk? Onlangs bleek uit een enquête van Vrij Nederland ('De rechter is het zat') dat 53% van de rechters de werkdruk hoog vond en 20% zelfs te hoog. Bij het OM vond zelfs 48% dit. Maar dat slaat eigenlijk nergens op, zegt voormalig procureur-generaal Dato Steenhuis op de website Ivorentoga.nl (via De Telegraaf, inlog). "Het blijft een boeiend fenomeen dat medewerkers van organisaties, die er de afgelopen 7 jaren tussen de 15 en 25% budget hebben bij gekregen, terwijl hun productie in diezelfde periode met meer dan een kwart is gedaald, blijven klagen over de werkdruk." Inderdaad, da's best interessant en ergens wel geestig. Het aantal vonnissen daalde tussen 2005 en 2012 van 132.595 naar 95.910. Een afname van bijna 28% dus. Steenhuis kan ook geen toename van de zwaarte van de zaken ontdekken. Dus, of er is sprake van een uitermate scheve werklastverdeling of er moet wat minder gezeurd worden. Zoals Steenhuis het formuleert: "Zonder grondige fundering van deze en mogelijk andere verklaringen, dient het klagen over de toegenomen werklast eerder als een element van de rechterlijke cultuur dan als een serieus probleem te worden beschouwd." Voor ons eindelijk een (soort van) aanleiding om bovenstaande grafiek te plaatsen. Onderzoekers analyseerden 1.112 beslissingen over het al dan niet toestaan van proefverlof van gevangen uit de vier grootste gevangenissen van Israël (pdf van onderzoek hier). Het ging om beslissingen van acht rechters gedurende tien maanden. Deze rechters bekeken 14-35 zaken per dag en besteedden gemiddeld zes minuten aan een zaak. Op de y-as ziet u het aantal positieve uitspraken over proefverlof van gevangenen. Op de x-as ziet u het tijdsverloop. De onderbrekingen zijn pauzes voor een 'late morning snack' en de lunch. De kans op een positieve beslissing over het proefverlof daalde van 0,65 aan het begin van de dag en direct na een pauze naar bijna 0 vlak voor de pauze. Dat je van honger chagrijnig wordt mag geen verrassing zijn, maar dat het zo'n groot effect heeft op de beslissing van de rechters is toch best shocking.

Reaguursels

Inloggen

Het afwijzen van verlofverzoeken vlak voor lunch ligt niet aan chagrijnig worden, maar omdat met een tekort aan suiker mensen geen risicovolle beslissingen meer kunnen nemen, maar altijd de veilige weg kiezen (en een verdachte in de cel is veiliger dan buiten waar hij misschien gevaar op kan leveren, ook komen er wel meer verlofverzoeken, er kan altijd later over beslist worden).

Dit is iets waar de laatste jaren wel meer onderzoeken naar zijn geweest, en legt mooi uit waarom je als verdachte, altijd kort na een maaltijd voor de rechter wilt staan, en net zo als werknemer die een loonsverhoging wil of een ondernemer die een investering zoekt.

Rinze | 09-01-14 | 12:38 | + 1 -

Rechters zijn in toenemende mate moeilijk kijkende vrouwen.
Ovj vaak jonge dames die ook graag wat roepen.

das_Freudenmädchen | 08-01-14 | 22:45 | + 1 -

Ook zijn steeds meer rechters en OM-ers vrouwen. Van die vrouwen wordt ook verwacht dat ze thuis alles regelen, de kinderen op halen uit school en schoonmaken. Dus de balans thuis / werk is dan weg en dan lijkt de werk druk al wel heel erg snel hoog.

Dlareg | 08-01-14 | 20:23 | + 2 -

In de afgelopen zeven jaar zal de gemiddelde rechter een stuk ouder zijn geworden. Wegens verminderde productiviteit wegens ouderdom zal dan dus de werkdruk gestegen zijn. Simpele verklaring maar het zou mij niets verbazen als er nog wat inzit ook.

Aldous | 08-01-14 | 18:39 | + 8 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken