Pensioenfondsen moeten Warren Buffett en BlackRock volgen

'Topmanager meer dan ooit gericht op snelle winst' kopt de Volkskrant. Onder het mom van een verwijzing naar een McKinsey-onderzoek dat in de Harvard Business Review (HBR) verschijnt, krijgen we het gebruikelijke praatje voorgeschoteld over de terreur van de topmanager en het 'kwaad van het kwartaalkapitalisme'. Een korte check leert dat de Volkskrant het zinnige en genuanceerde paper heeft geframed als een mooi stukje antikapitalisme en ceo-bashing. We zetten even wat VK-zinnen naast de oorspronkelijke tekst. Allereerst is 'kwaad van het kwartaalkapitalisme' geen vertaling, maar een superoriginele soort van alliteratie bij de term 'quarterly capitalism' die wel in het onderzoek staat. Nog een: 'Ruim driekwart (79 procent) van de managers zegt prioriteit te geven aan een zo hoog mogelijke winst in de komende twee jaar of op nog kortere termijn.' Zou een vertaling zijn van '79% felt especially pressured to demonstrate strong financial performance over a period of just two years or less.' De grap is dat het paper niet om topmanagers draait. Onder duizend van hen werd een enquête afgenomen en daaruit kwam naar voren dat ze druk voelen om op korte termijn te presteren en daardoor de lange termijn veronachtzamen. Tot zover de favoriete Kop van Jut. Wat de onderzoekers constateren is dat (institutionele) beleggers achter snelle winsten aan zitten en dat kortetermijndenken, zoals afgedwongen door die beleggers, leidt tot te weinig investeringen op de lange termijn. Dit ondermijnt toekomstige groei van zowel bedrijven als nationale economieën. Werkloosheid, tegenvallende rendementen voor beleggers, economische krimp en cholera liggen op de loer.

Er worden vier mogelijke oplossingen aangedragen om 'short termism' aan te pakken. Wat blijkt: institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsfondsen, zouden meer op Warren Buffett en BlackRock-ceo Laurence Fink moeten lijken. Institutionele beleggers bezitten 73% van de aandelen van de duizend grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Zij kunnen dus echt een verschil maken. En als ze het short termism waaraan veel van van hen zich nu schuldig zouden maken, willen overwinnen, is dit de manier:

1) Stop het gezever over langetermijndoelen als 'verantwoorde duurzaamheid' en 'robuuste winstgroei', maar stel exact gedefinieerde doelen vast. Bijvoorbeeld door, zoals Warren Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway, de vijfjaarsprestaties van de S&P 500 als uitgangspunt te nemen voor toekomstige groei en daar daadwerkelijk naar te handelen.

2) Verlaat niet ieder bedrijf dat in moeilijkheden is, want ondermaatse prestaties kunnen tijdelijk zijn. Investeringsmaatschappij BlackRock probeert bijvoorbeeld langetermijnrelaties aan te gaan met bedrijven waarin het belegt, omdat dit volgens ceo Laurence Fink meer waarde creëert voor bedrijf en belegger dan steeds het portfolio te verversen.

Nou, da's toch leuk. In het kader van wetenschappelijke volledigheid wilden de onderzoekers helaas ook twee paar opendeur-aanbevelingen doen. Kunnen we samenvatten als: vind cijfers om langetermijnmodellen op te bouwen en zorg ervoor dat institutionele fondsen niet bestuurd worden door debielen, maar door professionals die onder toezicht staan. Best een goed idee inderdaad.

Reaguursels

Inloggen

Maar dat is niet hoe het werkt, mensen. Grote institutionele beleggers beleggen zoals andere grote institutionele beleggers beleggen. Gevalletje peer-risk en carriere-risico.
Niks mis mee. Is precies de voedingsbodem voor anomalien waar kleinere beleggers en hedge funds van kunnen profiteren.

The Amazing Hulk | 31-12-13 | 12:21 | + 1 -

Geouwehoer over duurzaamheid is het beste middel voor incompetente bestuurders om hun eigen tekortkomingen te verdoezelen. Denk maar aan Peter Bakker van PTT/TPG/whatever. Altijd geouwehoer over hoe logistiek de wereld beter kan maken, miljoenen aan het world food program maar ondertussen is onze post op sterven na dood gegaan.

Aldous | 31-12-13 | 10:34 | + 1 -

Als je achter Buffet aan loopt wordt zijn winst alleen maar groter en blijf je zelf met de verliezen zitten aangezien je altijd te laat in en uit stapt.

happen naar de baas | 31-12-13 | 10:13 | + 3 -

Pensioenfondsen moeten helemaal niet zo gaan doen als Warren Buffet. Dan worden namelijk de goede aandelen te duur voor de kleine beleggers. Zolang pensioenfondsen en andere grote institutionele beleggers nog gewoon de index volgen, valt er voor onwetenden zoals ik nog wel eens een plukje goede aandelen voor een zacht prijsje op te pikken.

steven paul | 31-12-13 | 05:09 | + 0 -

Kwartaalkapitalisme is een prima vertaling van quarterly capitalism.

Ooit_huisregelneef | 30-12-13 | 23:14 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken