DasGrafiek: De 10 belangrijkste grafieken van 2013

Het afgelopen jaar in vogelvlucht
Het afgelopen jaar in vogelvlucht
De laatste dag van 2013 betekent maar één ding: terugblikken. En hoe doe je dat makkelijker dan met een stelletje grafieken om de balans op te maken. Dus wie waren de winnaars van 2013 en wie bidden dat het volgend jaar beter zal gaan? Eerst wat lichtpuntjes. Was niet zo moeilijk met al die juichberichten van de overtikmedia. Vooral de aandelenjongens hadden in 2013 een lekker jaar. Of de AEX wel/niet boven de 400 punten sloot was vooral leuk voor een weddenschap, echt geld verdienen deed u in 2013 in het buitenland. Relatief gezien deed onze beursindex het internationaal gezien dit jaar niet eens zo heel bijzonder, zoals bovenstaande grafiek laat zien. Onze beurs steeg 17,2%, terwijl de Amerikanen en vooral Japanners (+57%) het een stuk beter deden. Maar waar winnaars zijn op de beurs zijn ook verliezers. Bijvoorbeeld in de edelmetalen. Goud en zilver verloren dit jaar meer dan 25% en dat deed sommige wel erg veel pijn. Zilvergoeroe Eric Sprott bijvoorbeeld stond voor het derde jaar op rij met dubbele cijfers in het rood, waardoor zijn beheerd vermogen de afgelopen drie jaar afnam van 3 miljard dollar naar een magere 350 miljoen. Oeps!

QzYTDlosersGroot.png

Terug naar eigen bodem, want andere verliezers dit jaar waren Nederlandse huizenbezitters. Natuurlijk, verlies wordt pas gerealiseerd bij verkoop en is afhankelijk van de aankoopprijs, maar de gemiddelde woning daalde in 2013 wel bijna 5% in prijs. Of daarmee de bodem is ingezet valt nog te bezien. Historisch gezien zijn we nog lang niet terug op de 'normale' prijsniveaus van 1996 en ook de leencapaciteit blijft teruglopen, maar aan de andere kant vlakt de prijsdaling wel af de laatste paar maanden. Gelukkig hoeven wij geen voorspelling te doen over 2014. Laten wij wel over aan de 'experts'.

PrijzenBestaandeKoopwoningenOkt.png

Waar de huizenprijzen de afgelopen jaren wel lekker stegen? Israël, Noorwegen, Zwitserland en Canada. Bij nadere bestudering bleek dat al die landen ook nog eens dezelfde voordelen hadden. Belastingtechnisch niet verkeerd, lage rentes, snel stijgende private schulden, weinig nieuw aanbod en toezichthouders die het maar niet voor elkaar krijgen de prijsstijgingen een halt toe te roepen. Prijsstijgingen kunnen echter ook plaatselijk zijn. Heeft Nederland twee verschillende huizenmarkten (Amsterdam en de rest van Nederland), de Britten hebben Londen als buitencategorie.

OECDHousingBubbleWorldwide.png

Niet allen daalde onze huizenprijzen in 2013, ook de werkloosheid nam toe in 2013 van 7,2% naar 8,2% eind november. Inmiddels zitten 653.000 Nederlanders thuis actief op zoek naar werk. Maar er zijn ook genoeg andere manieren om naar de arbeidsmarkt te kijken. Charlie Robertson van Renaissance Capital berekende bijvoorbeeld de ratio tussen het aantal werkenden en niet-werkenden. En dan doen we het toch niet heel slecht. Met bijna 7,3 miljoen werkenden op ruim 16,8 miljoen inwoners is onze ratio ongeveer 1,30. Toch een stuk beter dan Griekenland of Spanje, waar Robertson dan ook nog genoeg problemen ziet. Na ongeveer vijf jaar recessie, moet elke werkende Griek twee niet-werkende Grieken ondersteunen. Ondertussen moeten lonen verder dalen om competitief te blijven met de rest van Europa. Robertson denkt daarom dat de crisis in Spanje en Griekenland nog lang niet over is.

RatioNonWorkersGroot.png

Ander probleem in Europa is dat het aantal leningen aan bedrijven maar blijft afnemen. Sinds juni 2012 is de groei van bankleningen aan non-financial corporations (NFC) omgeslagen naar een krimp en die trend is sindsdien alleen maar sterker geworden. Ook al blijft de Europese Centrale Bank de rente verlagen, zolang de kredietgroei afneemt zal er weinig economische groei in de eurozone plaatsvinden. Volgens Lorcan Roche Kelly, analist bij Agenda Research, is dat precies de reden dat ECB-president Mario Draghi recent begon over de mogelijkheid om leningen direct te verstrekken aan het bedrijfsleven. Op die manier zou de economie direct worden gestimuleerd. Hoe dat precies moet gebeuren is echter nog steeds onduidelijk.

EuroareaGrowthNFCLorcanGroot.png

Zou wel een bijzondere stap zijn. Het mkb dat niet meer afhankelijk is van banken, maar voortaan moet aankloppen bij Mario Draghi. En dat terwijl banken sinds 2008 de belastingbetaler te hulp zijn geschoten. Amerikaanse financiële instellingen betaalde al ruim 95 miljard dollar aan boetes en schikkingen, maar ook in Europa worden banken harder aangepakt door toezichthouders. Zelfs onze eigen Rabobank werd in 2013 ontmaskerd als fraudeur en tikte vanwege manipulatie 774 miljoen euro af.

USBanksSettlementsGroot.png

Banken die meebetalen aan de crisis is natuurlijk erg fijn, maar daar gaat onze economie niet van groeien. Sinds het begin van de crisis zijn de Europese economieën, zoals onderstaande grafiek laat zien, dan ook nauwelijks gegroeid. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar niemand kan tippen aan China. Wel opvallend: de Verenigde Staten groeide in het derde kwartaal alweer met 4,0% (geannualiseerd, maar toch).

EconomistGDP20072013groot.png

De reden? Het afbouwen van schulden. Want terwijl huishoudens in de VS hun schulden alleen maar omlaag brengen loopt de schuld van de overheid op. Zouden wij ook moeten proberen, maar dat lukt helaas niet. In de eurozone proberen we beide schuldenbergen tegelijk omlaag te krijgen. En dus knijpt de overheid de burger af (want 3%-regel), terwijl de consument nauwelijks geld overhoudt om af te lossen. Doen die Amerikanen het dus een stuk slimmer dan wij.

HouseholdvsGovDebttoGDPgroot.jpg

Wellicht dat Rutte op korte termijn die ingeving ook gaat krijgen, want veel minder dan een kleine economische opleving is niet te noteren. Sterker nog, volgens het laatste rapport van het OECD is de verwachte reële economische groei de komende twee jaar alleen lager in Slovenië. En die ontsnappen nog maar net aan een bail-out. Laten we hopen dat het te wijten is aan de beroerde voorspellingskracht van de organisatie, zodat we alsnog feestelijk 2014 in kunnen luiden. Wij willen namelijk allemaal die roze bril van Kees de Kort op!

OECDRealGDP201415.png

Reaguursels

Inloggen

Onze regering doet er werkelijk alles aan om de werkeloosheid te laten oplopen, een uiterste lage groei te hebben en veel lastenverzwaringen. De hypotheekrente-aftrek afschaffen op het slechtst denkbare moment, de leencapaciteit nog verder beperken is killing voor de woningmarkt en voor de economie en voor de werkgelegenheid. Welke slimme D66 econoom heeft onze regering verkeerd voorgelicht. Of is er sprake van kwade opzet bij Rutte en Co. Voor de zekerheid stel ik voor dat de Vereniging Eigen Huis namens alle nederlandse woningbezitters onze regering voor het gerecht sleept.

denoorman | 31-12-13 | 18:55 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken