Amerika zit moreel aan de grond

Zeggen wij niet, zegt Amerikaans GoedVolk. De NYT meldt vandaag dat Amerikaanse tabaksbedrijven lobby'en om tabaksrestricties tegen te gaan. Zo, zo, nieuws uit de jaren zestig. Maar nee, het is echt erg; sigarettenimperia 'intimideren' nu ook soevereine staten door erop te wijzen dat hun antitabakswetgeving in strijd is met internationale verdragen. De echte knaller is dat ze die vuile praktijken zelfs in Afrika uithalen. Kennelijk is het dan extra erg. Er zijn maar liefst vier Afrikaanse landen geconfronteerd met de juridische steken van de tobacco big corps, namelijk Namibië, Gabon, Togo en Oeganda. Dat ook Noorwegen en Australië post kregen, weerhoudt de NYT er niet van te koppen dat 'Tobacco Firms’ Strategy Limits Poorer Nations’ Smoking Laws'. Leest u de reacties van de New England-GoedVolkers er even op na. Samenvatting: 'The soul-less drug lords who run Big Tobacco are still making a fortune by ruining people's health'. Maar wat als de tabaksfabrikanten gewoon gelijk blijken te hebben en er inderdaad internationale afspraken zijn die bijvoorbeeld anticampagnes verbieden? Dan zijn afbeeldingen van geasfalteerde longen daarmee in strijd. Volgens de NYT is het heel duur om uit dat te zoeken, maar wij vragen ons af of dat zo is. En al zou het duur zijn; ontslaat de kwalificatie 'arm' de landen in kwestie van de plicht om uit te zoeken of hun wetgeving in de haak is? Antitabakwetgeving is bedoeld om mensen tegen zichzelf te beschermen. Nu lijkt het alsof we arme landen tegen zichzelf willen beschermen. Kennelijk omdat ze niet opgewassen zouden zijn tegen een lobbyspel dat alleen rijke landen weten te spelen.

Reaguursels

Inloggen

-weggejorist-

HoerenSloep | 14-12-13 | 11:59 | + 2 -

Heeft het hier iets mee te maken: www.vrijschrift.nl/serendipity/index.... ?

Je zou toch de baas zijn in eigen land, dat moet je toch niet willen als je dan de multinationals niet genoeg spekt.

frank87 | 14-12-13 | 09:15 | + 2 -

GuntherX | 13-12-13 | 22:18 | + 5 -
Het gedoe om tabak is gewoon een handelsruzie, waarbij 'jullie spullen zijn giftig' wordt gebruikt om de eigen markt te beschermen.
De wto heeft allemaal regeltjes opgesteld voor internationale handel: zo mag je niet aan 'dumping' doen (maar wel aan prijs-differentiatie), mag je geen 'onterecht onderscheid maken tussen gelijke produkten', etc.
Het eerste wordt ontdoken door in elk land je artikel een andere nummer/naam te geven: dan is die wasmachine in china zogenaamd opeens een ander product dan diezelfde wasmachine in nederland.
Het tweede gaat bijv over de vraag of je onderscheid mag maken tussen amerikaans en europees rundvlees (usa:'nee', eu:'ja, want hullie proppen de boel vol groeihormonen en dat is hartstikke ongezond'). De eu heeft dat geschil onlangs verloren, maar is druk doende nieuwe redenen te vinden waarom amerikaans vlees vies en bah is.
Ook speelt bij het tweede dat je bijv geen onderscheid mag maken tussen 'handgemaakt' en 'fabrieksgemaakt': denk bijv aan duitsland versus china waarbij china voor hetzelfde product veem meer mankracht en veel minder machines gebruikt.

Ethiek heeft nooit een grote rol gespeeld in de internationale handel en dat zal ook niet snel gaam gebeuren: verboden op drugs en bepaalde wapens gaan om macht en geld en niet om het beschermen van de bevolking. Denk aan de war-on-drugs die een smoesje is om zuid-amerika te onderdrukken en democratisch gekozen leiders te verjagen, denk aan de wapenfabrieken in de benelux die gerust aan dictators leveren.

******** | 14-12-13 | 03:03 | + 11 -

Het grappige is dat de verkopersmentaliteit over de hele linie hetzelfde is.

Daarnaast denken mensen dat ethiek in die context evenredig is aan de belangen die met de produkten en diensten gepaard gaan.

Het wordt pas echt leuk wanneer we gaan ontdekken dat ethiek afwezig is ten aanzien van alle soorten produkten die verkocht worden, ongeacht de (gezondheids)belangen. Dat is iets waar de gemiddelde Nederlander niet van op de hoogte is.

En de echte verrassing zijn de een-tweetjes tussen bedrijven. Dat heeft niets te maken met prijsafspraken of kartels. Wat echt interessant is zijn de een-tweetjes ten aanzien van het veroorzaken van medische problemen en het oplossen van medische problemen.

Voedsel en pharma

GuntherX | 13-12-13 | 22:18 | + 15 -

Antitabakswetgeving is ook een vorm van betutteling. roken zullen de spareribs met patat sneuvelen. Hoewel roken slecht is, opent dergelijke wetgeving naar meer overheidsbemoeienis, net zo lang tot we met z'n allenalleen de smerige meuk van Markq en andere biologische toko's mogen eten.

lauwebal | 13-12-13 | 21:08 | + -16 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken