Toezichthouder houdt banken hand boven het hoofd

Arm kabinet. Minister Dijsselbloem stuurde eind augustus de kabinetsvisie op de Nederlandse bankensector naar de Tweede Kamer. Vandaag organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek met bankbestuurders, toezichthouders en wetenschappers. En eigenlijk kwam er maar één onderwerp aan bod: moet er een limiet gesteld worden op hoe vaak een bank het eigen vermogen mag uitlenen? En: is het verstandig als Nederland strengere regels gaat hanteren dan de rest van de Europese Unie? Nee, vinden de bankiers. Niet heel verrassend, want dan maken ze minder winst, al verpakken ze dat zelf als 'minder krediet kunnen verlenen' en dat zou dan slecht zijn voor de economie. Ook zal de uitgifte van nieuwe aandelen een negatieve impact hebben op de koers. Nee, zegt verrassenderwijs ook DNB. Van de toezichthouder mag de grens wel op 25x het eigen vermogen liggen, maar verdere inperking wil DNB alleen in internationaal verband zien. Om de hefboom te verlagen naar 20x is volgens DNB 35 miljard euro nodig en daar is de markt nu niet naar. De wetenschappers uit het gezelschap vinden dit geen steekhoudend argument. Zij wezen erop dat in de VS in 2009 tijdens het dieptepunt van de crisis een veelvoud van dat bedrag is opgehaald en dat heeft de koersen van de banken geen kwaad gedaan. En dat laatste is natuurlijk waar, al is dat land wel een stukje groter en belangrijker dan Nederland.

Kortom, de banken willen niet verder gaan dan wat ze toch al onvermijdelijk internationaal krijgen opgelegd. Daarmee wekken zij de schijn niets te willen veranderen aan de bestaande situatie waar de overheid uiteindelijk de ultieme achtervang is. Natuurlijk, er komt een bail-in-regime, maar het zou fijner zijn als de banken zelf wat meer vlees op de botten zouden hebben. Ook de inbreng van de DNB gaf weinig hoop. Die zit in het kamp van de banken en geeft bij voorbaat de hoop al op dat er extra kapitaal kan worden opgehaald. En erger nog, de toezichthouder gelooft dat de banken geen grote risico's op de balans hebben omdat 'we anders wel een onderzoek hadden opgestart'. WTF? Wie de zaken slechts oppervlakkig heeft gevolgd en toevallig getuige zou zijn van dit gesprek zou denken dat er helemaal niets is veranderd sinds 2008. Nu is dat natuurlijk niet waar, maar vooral de inbreng van de banken en de toezichthouder stemt wel een beetje somber.

Reaguursels

Inloggen

@bankiertje: hoe solide Nederlandse banken solide zijn kunnen we pas zeggen na de assets quality reviews en de stresstest.

popstar | 21-11-13 | 19:40 | + 2 -

Dat is fair..

Ik denk alleen dat de Nederlandse Banken er een heel stuk beter uitkomen dan de meeste andere banken in Europa. Maar inderdaad, dat moeten we afwachten.

Bankiertje | 22-11-13 | 08:33 | + 0 -

@bankiertje: hoe solide Nederlandse banken solide zijn kunnen we pas zeggen na de assets quality reviews en de stresstest.

popstar | 21-11-13 | 19:40 | + 2 -

Ik vind dat DNB zich nu eindelijk eens van de goede kant laat zien. DNB laat zich nu eens niet door het sentiment leiden. De verschillende toezichthouders voeren overigens wel degelijk onderzoek na onderzoek uit (Commercial Real Estate, Asset Quality Review en verscheidene kleinere onderzoeken), dus inmiddels hebben ze toch een redelijk scherp beeld gekregen van de banken in Nederland.

Moest daarnaast ook wel lachen om de opmerking dat er wel even 35 miljard uit de markt gehaald kan worden voor nieuwe kredietverlening... De beursgang van ABN AMRO moet al in delen omdat de verwachting er is niet ineens 15 miljard op te kunnen halen, laat staan 35... Komt nog eens bij dat zowel de Rabobank als ABN AMRO helemaal nog geen aandelen uitgeven.

Daarnaast vind men het schijnbaar een allersmerigst idee dat banken meer winst gaan maken. Best vreemd, want over de winst van ABN AMRO wordt een aardig percentage aan dividend uitgekeerd aan de staat en daarbij komt ook de algemene bankenbelasting voor alle banken in Nederland (ook als percentage van de winst). Lijkt me toch juist fijn als de financiele instellingen wat meer winst zouden gaan maken, komt Nederland direct ten goede...

Banken willen wel degelijk een en ander veranderen, maar je kan van een commerciele instelling ook niet verwachten dat ze slaafs op de rug gaan liggen als er (soms zeer overbodige) regelgeving bij komt. Regelgeving die geen ander doel dient dan schijnveiligheid, wat een hoop gaat kosten en feitelijk niets oplevert. Vergeet niet, de klant, u, betaalt deze kosten.

Onder aan de streep zijn Nederlandse banken gewoon solide. En leuk hoor dat Bail-in regime, maar iedereen voelt op zijn klompen aankomen dat onze Nederlandse banken straks kunnen gaan opdraaien voor spookbanken in de rest van Europa. En uiteraard draait u als klant daar voor op. Top idee! Kuch.. kuch..

Bankiertje | 21-11-13 | 17:41 | + -2 -

Kabinetsvisie?

Hahahahahaha.

Rémy Martin ® | 21-11-13 | 17:05 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken