Nederland braaf aan leiband Europa

En wéér behoort Nederland tot de braafste jongetjes (pdf) in de grote EU-kleuterklas. Van de 13 eurolanden die concept-begrotingen moesten inleveren bij de Europese Commissie in het kader van het Two Pack (=één van de 4885758 noodverbanden die de EU heeft moeten aanleggen vanwege het megalomane idee een gemeenschappelijke munt in te voeren) zit Nederland in de top 5. Alleen Duitsland en Estland voldoen volledig aan de eisen die de eurolanden elkaar hebben opgelegd. Frankrijk, Slovenië en Nederland voldoen aan de eisen maar kunnen zich geen tegenvallers meer veroorloven. België, Oostenrijk en Slovenië voldoen 'globaal' aan de voorwaarden, maar Italië, Spanje, Luxemburg, Malta en Finland lopen het risico met hun plannen van het afgesproken traject af te wijken. Nuancering: ieder land heeft zo zijn eigen afspraken met de Europese Commissie, zodat onderlinge vergelijkingen op basis van deze indeling niet mogelijk zijn.

De Europese Commissie is dus akkoord (pdf) met de door de regering aangeleverde plannen. Wel worden er vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van sommige van de 'grotere maatregelen' zoals het terugdringen van de uitgaven van lagere overheden en de kostenbesparingen in de gezondheidszorg. Daarom zegt de EC dat Nederland de aangeleverde plannen 'nauwgezet' moet implementeren.

Wel proeven we wat onderhuidse onvrede bij de Europese Commissie over het doorvoeren van de liberale agenda van de EU. De EC erkent dat er 'wat progressie' is gemaakt met het pensioenstelsel, de woningmarkt en de arbeidsmarkt, maar laakt het gegeven dat er geen lijst van risico's en uitdagingen voor de toekomst is aangeleverd. Daarmee houdt de EC de druk op de ketel voor Nederland. Het kabinet kan dus voorlopig nog niet achteroverleunen. Niet dat we dat verwachten, want qua economische ideologie ontlopen Nederland en de Europese Commissie elkaar nauwelijks. Voor de liefhebbers: het volledige rapport (pdf) over Nederland staat hier.

Reaguursels

Inloggen

De EU kent maar een systeem - het verhogen van belastingen en accijnzen voor de burger.
Moet je eens kijken wat de accijns op brandstof, rookwaar en alcohol zijn verhoogd de afgelopen 6 jaar in Nederland.... na de bier, wijn en sterke drank gaan ze in 2014 ook ons kraanwater zwaarder belasten.

pitabroodje | 16-11-13 | 05:32 | + 3 -

Wat een blije gezichten van die landverraders nu baas Ollie hun gestumper niet afkeurt, doch er zelfs iets wat voor positief aangezien zou kunnen worden van zegt...
Hiermee ook erkennend dat een ongekozene van het 4e rijk hun baas is...
Nederlandse zotten en dwazen stemden op Kunduz landverraders, nu knechtjes van het 4e rijk...

Hendrikaatje | 16-11-13 | 01:23 | + 2 -

Leuk, Finland, ook een braaf gezond euro land, valt door het mandje. En nog leuker: Luxemburg van Kommissar Ollie mag de belastingen gaan verhogen en daarmee zelfmoord gaan plegen.

Winston1 | 15-11-13 | 13:50 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken