Occupy koopt zombieschulden op

Het is bij dezen bevestigd: Occupy = Sinterklaas. Het Occupy-project Rolling Jubilee maakte deze week bekend een paar duizend Amerikanen te hebben bevrijd van miljoenen dollars aan schuld. Dat klinkt in elk geval een stuk beter dan boe-roepen vanuit een tentje. Uit de financial reports maken wij op dat er sinds november vorig jaar in totaal $14,7 miljoen schuld van 3.801 debiteuren is gekocht en vervolgens is kwijtgescholden. Daarvoor is iets meer dan $300.000 betaald. Een schijntje dus, want dat is maar 2% van de oorspronkelijke waarde. (Occupy moest voor deze aankopen overigens wel $68.000 aan bank fees, brokers en consultants betalen *gniffel*). De gekochte schuldenportefeuille bestaat uit oninbare rekeningen van ziekenhuizen en medische centra, variërend in hoogte van $25 tot $200.000. Volgens USA Today gaat het bijvoorbeeld om doktersrekeningen waarvan onduidelijk is wie ze moet betalen: Medicare of de zorgverzekering. Deze rekeningen zweefden als het ware in het systeem. Toen Occupy de wanbetalers keizielige debiteuren een brief stuurde dat hun schuld werd kwijtgescholden waren sommige mensen dan ook stomverbaasd dat ze überhaupt nog een schuld hadden. Zorgverstrekkers zelf wisten ook niet meer of deze rekeningen nou al betaald waren, wilden de patiënten er niet mee lastig vallen en verkochten ze aan Occupy voor 1 cent per dollar schuld. Overigens heeft Occupy van de meeste debiteuren helemaal niets gehoord. En bedankt.

Dit is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, erkent ook Occupy, maar die wil hiermee vooral de 'shadowy speculative market of debt buyers' aan de kaak stellen. Er wordt namelijk flink gehandeld in afgeschreven schulden. Volgens een studie (pdf) van de Federal Trade Commission (FTC) kochten debt buyers in 2008 zo'n $72 miljard aan bad consumer debt (waarvan driekwart creditcardschulden). De Operation Repo incassobedrijven betaalden gemiddeld 4 cent per 1 dollar schuld, voor medische schulden zelfs minder: 2 cent. Deze waarde geeft al aan hoe groot men de kans acht dat er ooit nog iets terugkomt. Een lucratieve business? De recovery rate voor ziekenhuisrekeningen is 11%, maar daar moeten nog de gemaakte kosten vanaf. En hoe ouder de schuld, hoe lager de kans dat er ooit nog iets terugkomt.

Schulden blijven in principe altijd bestaan, al verjaart de mogelijkheid om betaling wettelijk af te dwingen. Dat maakt deze ratten van het financiële systeem vrij weinig uit, zij hanteren het niet-geschoten=altijd-mis-principe. Zo kunnen jaren oude schulden op bijvoorbeeld creditcards zelfs na een persoonlijk faillissement toch ineens weer opduiken. Vandaar de naam zombie debt. Debt collectors zullen debiteuren proberen dwingen verleiden een (kleine) betaling te doen en dat is het stomste wat iemand kan doen. Daarmee vervallen namelijk alle wettelijke verjaringsbepalingen en is iemand weer volledig aansprakelijk voor zijn schuld. Om hun geld terug te krijgen gaan de debt collectors doorgaans iets verder dan vriendelijk vragen. Niet voor niets krijgt de FTC ieder jaar de meeste klachten over deze business.

Met dank aan Occupy is een groepje schuldenaren dus uit handen van deze debt collectors gehouden. Dat is mooi. Bovendien is hun credit report weer schoon zodat ze weer makkelijk kunnen lenen. Oh nee. Maar deze actie legt vooral pijnlijk bloot wat een zootje het Amerikaanse zorgstelsel is. Het geharrewar wie wat betaalt en de enorme rekeningen waar een zieke mee geconfronteerd kan worden. Doktersrekeningen zijn de oorzaak van 62% van de persoonlijke faillissementen en 23% van de Amerikanen heeft moeite om zijn medical bills te betalen. Occupy staat aan de kant van de schuldenaren omdat het vindt dat op medische zorg geen winst mag worden gemaakt. Maar, aan het einde van deze ketting staat ook een partij die zijn geld niet heeft gekregen. In dit geval de ziekenhuizen, artsen en klinieken. In 2011 gaven ziekenhuizen voor ruim $40 miljard onbetaalde zorg, 6% van de totale uitgaven. Er zijn bijna 50 miljoen Amerikanen zonder zorgverzekering. En we weten ook op wie die kosten worden verhaald: juist, de wel voor hun ziektekosten betalende Amerikanen. Zo lijkt de bailout for the people toch weer een bailout door de people te worden.

Maar los daarvan, dit zou nog eens heel groot kunnen worden. Theoretiseer even mee: als 300 miljoen Amerikanen elk $10 doneren (= $3 miljard), kunnen ze zo een jaarvoorraad bad debt ter waarde $75 miljard opkopen en elimineren. Hoezo, dat gaat nooit gebeuren? Oh wacht. Ze gaan ze er alweer mee stoppen..

Reaguursels

Inloggen

Toch mooi dat uit Occupy ook daden komen. En best goeie at that.

Clemsel | 19-11-13 | 00:04 | + 0 -

@pitsteen | 15-11-13 | 17:08

International in Weert doet aan dit soort praktijken. 2 jaar geleden probeerde ze een verjaarde belastingschuld bij mij te verhalen(In Denemarken verjaart zoiets na 5 jaar). Begonnen gelijk met een dagvaarding (a 93 euro) en ze hadden al 2000 bovenop de grondschuld gedaan. Ik ben naar de dagvaarding gegaan en bezwaar aangetekend en vervolgens vertikte ze het om de griffierrechten te betalen maar hadden al wel mijn zaak naar een ander bedrijf gestuurd dat ik had geaccepteerd te betalen en zij kwamen langs om een regeling te treffen. Ondertussen was het bedrag nogmaals met 2000 euro gestegen. Ik heb ze vriendelijk gevraagd op te hoepelen en dat ik geen cent zou betalen voordat een rechter een oordeel er over zou vellen. Nooit meer iets van gehoord.

Boniwee | 15-11-13 | 17:18 | + 12 -

In Nederland bestaat er ook zoiets. Schulden verjaren niet. ook niet als je gebruik hebt gemaakt van schuldsanering. Stel een debiteur komt "schoon" uit de sanering, dan hoeft hij niet verder meer te betalen. De resterende schuld wordt verkocht, en de schuldeiser stuurt een briefje dat hij vooralsnog afziet van incasso, maar wel een rentevergoeding eist. Als voorbeeld: een restschuld van € 5.000,-- wordt aan een opkoper verkocht voor € 500,--. De opkoper vraagt de debiteur "slechts" rente van 5% over de achtergebleven hoofdsom, dat is € 250,-- per jaar. Na 2 rentebetalingen is de € 500,-- afbetaald, is de investering terug. In jaar 3 begint het grote geldverdienen! Dit gebeurt in NL.

pitsteen | 15-11-13 | 17:08 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken