Eigen zorgverzekering voor Unieke Mensen

Niet alleen The Economist, maar ook The Optimist houden we voor u nauwlettend in de gaten. Anders had u nooit geweten van een nogal zweverig maar interessant initiatief dat Gezondheidscoöperatief Nederland (GCN) heeft opgezet. Allereerst is de coöperatie zelf al fascinerend. In zijn missie leren we dat 'Liefde voor Leven' het uitgangspunt moet zijn. En dat de zorgindustrie een eenheidsworst biedt die voor niemand goed kan zijn. Want 'elk bewustzijnsniveau en elk inzicht [heeft] zijn eigen manier van genezen'. Overtuigende materie, zo begrijpt u, maar hoe gaan we actie ondernemen zodat de Unieke Mens de behandeling krijgt die hij verdient? Entree Jan van Tulder, die volgens The Optimist directeur is geweest van zorgverzekeraar VGZ maar volgens zijn eigen website alleen in de directie zat. En Jan van Tulder gaat een nieuw soort zorgverzekering opzetten: de gezondheidsverzekering.

Zijn analyse in het blad klopt op zich wel. Hij stelt dat Nederlanders te veel zorg 'consumeren' omdat ze toch gratis is. Daar wil hij verandering in brengen door al zijn verzekerden een individueel zorgspaarpotje te geven waar ze maandelijks 100 euro in stoppen. Daarbovenop betaalt een klant 350 euro per jaar aan premie. 1550 euro per jaar is veel in vergelijking met de rest. Maar bij de anderen mag u ook niet uw eigen zorg inkopen 'zonder enige verplichting om [uw] uitgaven te verantwoorden', en kunt u ook uw persoonsgebonden spaarpotje niet meenemen naar het nieuwe jaar. De truc is dat 80% van de Nederlanders aan 1200 euro per jaar genoeg zou hebben om in zijn eigen zorgbehoefte te voorzien. Van de premie worden de gevallen gefinancierd die tussen de 1200 en 5000 euro per jaar uitkomen. Voor de echt zware gevallen 'gelden de regels van de zorgverzekeringswet'. Wij waren allang afgehaakt, omdat onze ogen bleven steken op de 'volledige bestedingsvrijheid'. Drie keer raden wie daar blij mee zijn. Inderdaad: de homeopaten. Dat zijn namelijk ook allemaal Unieke Mensen. Dat Jan van Tulder het zelf niet helemaal vertrouwt, blijkt overigens uit de rechtsvorm van GCN: hij heeft voor U.A. gekozen. Waarbij de letters staan voor 'Uitsluiting van Aansprakelijkheid'. Want als u uzelf naar de tering helpt met een homeopathisch klankschaaldieet omdat u een Uniek Mens bent, dan heeft GCN daar natuurlijk niets mee te maken. Maar goed, genoeg leuks te verzinnen voordat de verzekering start (op zijn vroegst in 2015). Houd er rekening mee dat uw totale budget 5000 euro is. Wij hebben daarom alvast 52 keer bij restaurant Yamazato bovenin het Okura gereserveerd. Voor elke week homeopathisch uit eten gaan, hebben we best 1550 euro over.

Reaguursels

Inloggen

Het is een grof schandaal dat allerlei kwakzalf methodes als Homeopathie en Antroposofie, natuurgeneeskunde, klankschaal, etc. vergoed worden in welke vorm van reguliere verzekering dan ook.

bijna_raak | 14-11-13 | 11:41 | + 2 -

Kenners weten dat Yamazato niet boven in het Okura zit, die zit op de begane grond. Boven zit Ciel Blue (geen aanrader).

Beesie & Barbapapa | 14-11-13 | 03:00 | + 5 -

Haha, ja, hij heeft helemaal gelijk. Zo had ik vorige week even niks om handen. Ik denk bij mezelf: "Ik ga even geen huis of auto kopen, dat kost allemaal maar geld. Weet je wat, ik ga lekker naar de tandarts om een wortelkanaalbehandeling te consumeren. Da's tenminste gratis*."
.
Als ik daarvoor mijn eigen zorgspaarpotje had moeten aanspreken, had ik wel twee keer nagedacht!
.
* = Eigen risico daargelaten

Ooit_huisregelneef | 14-11-13 | 02:48 | + 6 -

Interessante initiële analyse van dhr. Tulder, al stoot het zweverige vervolg me af.

Overigens ben ik niet op de hoogte van de ins en outs van de zorgverzekeringswet, maar waar komt nu het geld vandaan voor de ongelukkigen boven de €5000?! Lijkt me dat dit ook in de premie verrekend moet zijn, maar de tekst suggereert dat dit alleen tot €5000 geldt. Iemand zal er toch voor moeten opdraaien.

En is dit trouwens niet de wederhelft van de Limburgse GroenSlinks PS fractievoorzitter Margriet van Tulder?
www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/10/...

Zou het zweverige geneuzel volledig verklaren.

Regulator | 14-11-13 | 00:59 | + 3 -

Iedereen is uniek, behalve ik. - H. Brusselmans

The Ugly | 14-11-13 | 00:24 | + 5 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken