Verdienen aan bejaarden, hoe lang kan het nog?

Potentiële nieuwe vastgoedzeepbel in de maak. Na eerdere massaleegstand bij winkelcentra en kantoorpanden zijn we nu wellicht toe aan de volgende categorie: zorgvastgoed. Voorlopig gaat alles echter nog prima, als we de vastgoedboeren moeten geloven. De dames en heren van vastgoedfonds Annexum spiegelen een verwacht rendement voor van 7% op zorgvastgoed, terwijl pensioenbeheerders artikelen op de webs blijven strooien over een laag risico, een hoog rendement en gouden bergen die op u wachten in de toekomst. Maar nu ook exploitanten van luxe verzorgingshuizen hun succesverhaal mogen delen in de krant weten we genoeg. Dit moet gouden handel zijn. Prima natuurlijk, maar waarom houden ze die megarendementen niet voor zichzelf als het zulke veilige business is? Daar kwamen we snel genoeg achter. Er zijn namelijk toch wel wat bedreigingen voor die rooskleurige vooruitzichten. Bijvoorbeeld het nieuwe overheidsbeleid. In 2015 wordt de AWBZ verder hervormd, stijgt de eigen bijdrage voor rijke ouderen en zijn er hogere eisen om geplaatst te worden bij een zorginstelling. Dus moeten ouderen wel thuis blijven zitten en lopen verzorgingshuizen leeg. Volgens ING staat daardoor in 2025 zelfs de helft van al het zorgvastgoed leeg. De eerste berichten over zorginstellingen die miljarden moeten afschrijven op vastgoed zijn al binnen. Het is wat, al die ouderen die straks alleen nog maar zorg aan huis krijgen. Wordt op die manier bovendien wel erg lastig om nog wat geld te verdienen aan bejaarden. En dan moet u ook nog opletten bij het kiezen van een fonds. Als u even niet oplet, zit u vast aan een onbeperkte looptijd. Bij Annexum bijvoorbeeld (hele prospectus hier). Als er niks verkocht wordt, dan krijgen de 33 participanten hun geld dus nooit meer terug.

Reaguursels

Inloggen

Tsja, zo wordt er wel een hoop door elkaar gegooid. Het zorgvastgoed van Syntrus of Annexum is niet hetzelfde zorgvastgoed als dat van zorginstellingen. De beleggers cherrypicken en mikken op dure particuliere zorgwoningen (beperkte groep ouderen €3.000/€4.000 per maand kunnen betalen). Ouderenzorginstellingen huisvesten nog verzorgings-bewoners (oma waarvan de kinderen niet op bezoek willen komen), die straks niet meer zullen huren omdat het te duur wordt. Daarvoor mag u gaan zorgen. En dan hebben we nog verpleegbewoners (demente opa), die zullen nog wel blijven. En dat betaalt u via de AWBZ (straks LIZ).

De zorginstellingen met veel verzorgingshuizen komen dus in de problemen. Weest gerust, dat zult u linksom/rechtsom ook mogen betalen.

En over een paar jaar komen we met z'n allen dit soort verzorgingshuizen met z'n kleine maar goedkope kamertjes niet meer willen, maar dat er een groep ouderen is (bejaarden met onvoldoende AOW of pensioen) die niet meer betalen kunnen. En dan valt het misschien toch mee. Qua leegstand dan.

vast goed | 13-11-13 | 09:13 | + 2 -

De zeven-jaarlijkse cyclus. Mensen in het bejaardentehuis, mensen uit het bejaardentehuis, mensen in het bejaardentehuis, mensen uit het bejaardentehuis, etc, etc.

Roeieber | 13-11-13 | 08:26 | + 3 -

Niet alleen de genoemde zorginstellingen, maar ook ziekenhuizen gaan grote problemen krijgen.
Als je nu al ziet dat sinds de zomervakantie vrijwel complete afdelingen leeg liggen. Daar is niet tegenaan te plannen en dus zitten ze nu met ruimte- en personeeloverschot.
De verwachting is echter dat begin volgend jaar alles alsnog komt, maar dan een stuk zieker.

Goh zou dat iets te maken hebben met het hogere eigen risico?

Maar goed, het ziet er dus naar uit dat ze zorgverzekeraars de ziekenhuizen komend jaar de duimschroeven gaan aandraaien en de kaasschaaf even wat grover buigen. Uiteraard komen de ziekenhuizen dan volgend jaar zo rond augustus in de problemen en zullen er berichten komen dat mensen met bepaalde verzekering niet geholpen worden.

Verder gaat alles goed in de zorg hoor! Perfect he, die marktwerking en het verhogen van het eigen risico.

Gijsie | 13-11-13 | 07:36 | + 6 -

goh de thuiszorg bedrijven poppen ook als paddo's uit de grond.
Iets met links lullen rechts vullen.
Over een jaartje horen we weer hoeveel daar is gefraudeerd.

matrasrukkert | 12-11-13 | 23:21 | + 6 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken