$1,8 miljard boete: is dat genoeg?

Zo. Hedgefund SAC Capital is akkoord gegaan met een boete van $1,8 miljard en een schuldbekentenis van handel met voorkennis. Dat maakt het openbaar ministerie in New York bekend. De boete, die een record zou zijn voor handel met voorkennis, kwam bovenop een eerdere schikking van $616 miljoen met de beurswaakhond SEC. Baas van SAC Capital, hedgefundgoeroe/kunstverzamelaar/rare meneer Steve Cohen, is niet veroordeeld, maar er loopt nog een civiele zaak tegen hem. De boetes zijn financieel zeer ongunstig voor Cohen persoonlijk. 'No shit, Sherlock', zult u zeggen, maar Cohen is vrijwel volledig eigenaar van het fonds. De $1,8 miljard komt dus indirect uit zijn zak. Daarnaast kon SAC Capital alleen een *kuch* dealtje sluiten als het schuld bekende. Het openbaar ministerie wilde niet schikken zonder schuldbekentenis, zoals waakhond SEC met Goldman Sachs had gedaan. SAC Capital zou de JPMorgan-behandeling krijgen: soort van deal, maar wel schuld bekennen. Dat zagen beleggers al aankomen, die hun vermogen hangende het onderzoek bij SAC Capital weghaalden. Het fonds is nu praktisch dood, want het mag ook geen nieuwe beleggers aantrekken. Allemaal leuk en aardig, maar is de boete hoog genoeg? Zijn de kosten voor SAC Capital, afgezien van de verplichte euthanasie door het klantenwervingsverbod, hoger dan de baten? Dat is namelijk een veelgehoorde kritiek van de antibanklobby (Nederlandse afdeling: meer dan zestien miljoen leden); dat de boetes niet opwegen tegen de woekerwinsten. We kunnen hen allen gerust stellen: als deze cijfers kloppen heeft SAC Capital een kleine $1,7 miljard verdiend met de voorkennis. En 1,7 miljard < 1,8 miljard. Dus hoera, gerechtigheid!

Reaguursels

Inloggen

Wat een vervelende Peugeot reklame. Als ik naar zulke slechte reklames moet kijken als ik deze site bezoek kom ik niet meer.

i-Wonder | 05-11-13 | 10:09 | + 0 -

Het draait eigenlijk niet om of een boete hoog genoeg is of niet. Volgens bovenstaand artikel krijgt Cohen slechts een boete van 6% over het gefraudeerde (gestolen) bedrag van 1,7 miljard waardoor hij 1,8 miljard terug moet geven aan de staat. Niet eens een taakstrafje.

Daarom is er voor financieel-fraudeurs-dieven-terroristen geen enkele reden om op te houden met de modus operandi

gaper | 04-11-13 | 19:50 | + 7 -

Aangezien de boete toch opgehoest gaat worden door de mensen die eerder slachtoffer zijn dan dader, is elke boete te hoog.
De daders hebben hun bonussen en afkoopsommen straks in de zak en de slachtoffers kunnen na eerst opgelicht te zijn, nu dus ook nog de afkoopsommen voor de daders en de opgelegde boete betalen.

happen naar de baas | 04-11-13 | 19:03 | + 8 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken