Geen zorgen! Beursgang twitter is getest en ok

Een groot Twitterfeest!
Een groot Twitterfeest!
Altijd spannend zo'n beursgang van Twitter. Kan de beurs het aan, zijn de systemen wel op orde? Klein traumatje overgehouden aan de IPO van Facebook. Vooral voor Nasdaq was het een grote nachtmerrie: door rokende servers allerlei technische problemen moest de beursgang een half uur worden uitgesteld, konden de systemen de enorme stroom aan handelsvolumes niet aan, konden beleggers geen orders plaatsen en duurde het terugmelden in sommige gevallen uren. Naast bakken vol met reputatieschade kreeg Nasdaq van beurswaakhond SEC een boete van $10 miljoen, de grootste voor een beursplatform ooit. Topman Robert Greifeld schaamde zich kapot en zei dat Nasdaq vrijwillig tot $62 miljoen aan compensatie zou betalen. In totaal gaat het bedrijf $41,6 miljoen aan ingediende claims uitkeren, meldde het afgelopen vrijdag. Gaat ons mooi niet gebeuren, dacht NYSE Euronext. Dus zijn ze daar dit weekend heftig aan het testen geslagen. Er werden twee belangrijke zaken gecheckt: of de handelssystemen een grote hoeveelheid orders tijdens de beursgang aankan en of de orders die worden ingediend ook worden terug gemeld aan klanten. Best belangrijk als je een handelsplatform bent. NYSE testte duizenden orders, waarbij het een firma één order liet uitvoeren van ruim 80 miljoen aandelen. Het ging allemaal goed hoor! De wereld is klaar voor een 'world-class experience for Twitter, retail investors and all market participants', aldus een overenthousiaste NYSE-woordvoerder. Een grote PR-actie van NYSE natuurlijk, want de beursgang van Twitter stelt vergeleken met Facebook niet echt veel voor. Van Facebook werden zes keer meer aandelen in de markt gezet: 421 miljoen tegen 70 miljoen bij Twitter. In 2008 zette NYSE zonder problemen Visa in de markt. Kortom, als NYSE gewoon zijn werk doet, dan wordt het een makkie en zetten ze Twitter met twee vingers in de neus in de markt. NYSE moet niet doen alsof dat bijzonder is, dat is hun core business en daar worden ze goed voor betaald.

Reaguursels

Inloggen

S.Boon, er worden 70 miljoen aandelen (van 544, 13%) verkocht aan banken (Goldman, Morgen Stanley, JP Morgan). Die banken zijn nu aan een roadshow bezig om investeerders warm te maken. Een deel verkopen ze meteen door. Vervolgens begint het met een veiling. Daar kan de gewone burger ook meedoen. De kans dat het hoger opent dan de IPO prijs is vrij groot. Het inschatten van de vraag is een interessant spel. In de openingsveiling zullen al heel veel mensen meedoen. Waar het met Facebook verkeerd ging, was de belabberde technologie van de beurs. Die kon niet zoveel verkeer aan in een symbool.

melissa3 | 27-10-13 | 22:19 | + 0 -

wordt gegarandeerd een hit .. er is plenty of poen die geen kant op kan, de beurzen gaan weer exploderen :)
* NSA/AIVD die laatste opmerking moet U niet letterlijk nemen.

(c)ZWITSUL | 27-10-13 | 20:37 | + 2 -

@TBA tja dat dacht ik vroeger ook van google..
Anno 2013 staat het aandeel Google boven de $1000

Dr. Zyxel | 27-10-13 | 18:41 | + 2 -

In de eerste paar (mili)seconden wordt er een groot aantal ingekocht door de HFT'ers. De waarde stijgt, want grote vraag. Andere beleggers zien dit en gaan ook inkopen. De waarde stijgt nog meer. De HFT'ers verkopen de boel met een flinke winst aan de volgende lading stumpers die denkt verstand te hebben van beleggen, het aandeel Twitter keldert weer en de HFT'ers hebben weer geld verdiend met lucht...
Steeds maar weer...

S.Boon | 27-10-13 | 18:35 | + 8 -

Maar toch, ben nog steeds benieuwd hoe ze op een positieve waarde van een paar miljard zijn gekomen terwijl Twitter in haar hele bestaan nog geen cent winst heeft gemaakt... Met enkel advertenties valt ook nauwelijks meer wat te verdienen gezien de markt verzadigd is en mensen gewoon immuun geworden zijn voor banners en reclametweets.

*in putupties investeren gaat*

TBA | 27-10-13 | 18:07 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken