Grafiek van de dag: Prinsjesdag-editie

BTW volledig doorberekend
BTW volledig doorberekend
Het gesprek van de dag zijn de gisteren compleet uitgelekte doorrekeningen van Prinsjesdag, die na de scoop van RTL door het CPB maar online zijn gezet. Heel veel nieuws bevat die doorrekening niet, of het moet zijn dat de maatregelen de economie maar in beperkte mate zullen minderen. Slechts een kwart procent gaat er van de eerder geraamde groei af. En dus zullen 'we' in 2014 eindelijk gaan groeien, als het we het CPB moeten geloven. Niet dat we dat doen, want de berekeningen geven natuurlijk maar schijnprecisie. We weten natuurlijk volstrekt niet wat de maatregelen daadwerkelijk, voor gevolgen gaan hebben, maar dat heeft nog nooit een politicus ervan weerhouden om selectief te gaan shoppen in de berekeningen. Zelf vinden we het naar voren halen van de belastinginning op stamrecht-bv's nogal een ambitieus plan. Toch is het niet helemaal zinloos dat het CPB het voorgenomen kabinetsbeleid doorrekent. Wij kunnen ons grotendeels vinden in de argumenten van ex-CPB-medewerker hoogleraar Marcel Canoy, die betoogt dat de doorrekeningen in elk geval zorgen dat het kabinet de zaken niet al te rooskleurig kan voorspiegelen. Maar al te veel waarde moeten we aan de berekeningen nu ook weer niet hechten. Dus kijken we naar maar naar een grafiek die over het verleden gaat: de BTW-verhoging.

Per 1 oktober is die verhoging ingevoerd. Het verwachte effect op de prijzen daarvan is (1,21-1,19)/1,19= 1,7%. Om het effect van de BTW-verhoging te testen heeft het planbureau daarvoor de prijsverhogingen afgezet tegen twee controlegroepen. Namelijk de verandering ten opzichte van een controlegroep die onder het lage BTW-tarief valt en een controlegroep met vergelijkbare producten die in België onder het normale tarief vallen. En wat blijkt: de BTW-verhoging is in vier maanden reeds volledig doorberekend in de prijzen en dus afgewenteld op de consument. Overigens is dat volgens het CPB de normale doorlooptijd van dergelijke aanpassingen, maar zelfs in deze ernstige crisis durven winkeliers dat dus gewoon. En dat is best bijzonder.

Reaguursels

Inloggen

Afgezien van de briljante Landbouw-econoom Dijsselbloem zit er volgens mij geen enkele minister of staatssecretaris in het kabinet Prutser & Prutser met enige financiele/economische kennis of achtergrond. Misschien iets om eens uit te zoeken. En de enige die ooit een bedrijf van binnen gezien heeft zoals Rutte zijn niet veel verder gekomen dan de HR afdeling van een krokettenfabriek.

Deze mensen hebben echt totaal geen idee wat ze aan het doen zijn en draaien de zaak nu steeds verder in de soep. Dat Nederland ziek is is iedereen nu wel duidelijk, maar met deze kwakzalvers als behandelaars wordt de patient echt alleen maar steeds zieker.

Outsider-Inside | 16-09-13 | 16:41 | + 16 -

Tja... de NL winkeliers denken natuurlijk: Of ik bereken de hogere BTW niet door en ga dan zelf vrijwel meteen failliet, OF ik bereken het wel door met het risico dat de klanten massaal weg blijven en dan ga ik langzaam failliet. Allebei niet best, maar laat de klanten dan maar het probleem oplossen. Logische keuze.

In het verleden is een BTW verhoging in NL altijd gevolgd door een inflatiegolfje, net als nu, dus dat was ook wel te voorzien, behalve door Rutte en Samsom blijkbaar, Mega-prutsers.

Outsider-Inside | 16-09-13 | 16:03 | + 15 -

En men blijft maar doorgaan met lastenverzwaring als "bezuiniging" te verkopen. Geen enkele structurele aanpak, geen enkele fundamentele koerswijziging, geen enkele herbezinning op de rol- en de kosten van de overheid. In plaats daarvan weer eens de laffe politiek van kaasschaaf en stiekeme diefstal om de burger door BTW verhoging en inflatie (bevriezing belastingschijven) de rekening te laten betalen. Om over het bevriezen van de budgetten van provincies en gemeenten maar te zwijgen, dat wordt ingeboekt als bezuiniging maar 3x raden waar deze instanties de centjes die ze te kort komen vandaan gaan halen.

Ik krijg bijna last van plaatsvervangende schaamte bij het pathetisch geld zoeken van de overheid, waar het ook is, en onder welke drogreden dan ook. Het doet me denken aan een gezin dat het zakgeld van de kinderen halveert om de Maserati en de tuinman te kunnen blijven betalen.

Als hier het alom beloofde economisch herstel vandaan moet komen, dan zou ik tijdens het wachten mijn adem maar niet inhouden.

Magnum Force | 16-09-13 | 15:58 | + 29 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken