NSA volgt krijtstreepterroristen

Verrassing! De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA volgt ook het internationale betalingsverkeer. Als u daarover klaagt, bent u een kneus. Zegt de Amerikaanse Director of National Intelligence James Clapper. Kunt u wel verontwaardigd doen over privacy enzo, maar eigenlijk was dit soort spionage een publiek geheim; niet zeuren dus. Dat is als zeggen dat we niet mogen jengelen over Robert Mugabes herverkiezing, omdat iedereen al wist dat geknoeid was met de stembiljetten. Clapper had ook gewoon kunnen zeggen: het bespioneren van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) is het enige peeping tom-programma dat we enigszins kunnen legitimeren, dus laat ons met rust. Er valt immers iets te zeggen voor het volgen van foute dollars. Terrorisme moet ook betaald worden. Het uitkammen van internationale betalingen is dan niet eens zo onzinnig, maar laten we niet overdrijven. In de eerste plaats gaat voor niets de zon op, maar komt terrorisme in de buurt. Het is niet erg duur. De aanslagen in Londen en Madrid hebben respectievelijk twaalf en tweeduizend dollar gekost. Lastig zoeken hoor, zelfs als je weet dat je naar brievenbusfirma's moet zoeken. In de tweede plaats zijn terroristen, althans de planners, niet dom. Dus betalen ze niet via internet. Tenzij de NSA zoekt naar haatbaarden in krijtstreep, lijkt het volgen van digitale betalingen daarom niet erg veelbelovend. Want heeft u wel eens gehoord van Hawala? De betere islamitische man van zaken heeft helemaal geen Random Reader nodig om fondsen door te sluizen. Hij geeft een Hawala-bankier een bedrag in contanten en een wachtwoord. Vervolgens neemt die bankier contact op met een collega en zegt hem hoeveel geld hij mag meegeven, als de man bij hem op de stoep het juiste wachtwoord kent. Mooi systeem. Werkt uitstekend met zwart geld, want is digitaal niet te traceren. De NSA mag dan rondsnuffelen in iedere digitale hoek van de wereld, ze staan machteloos tegen een transfersysteem uit de achtste eeuw. Dat is ook waarom de aanslagen van juli 2005 in Londen gefinancierd waren met geld dat zowel de fiscus als de NSA nog nooit had gezien.

Reaguursels

Inloggen

Atlas Shruggs 10 | 10-09-13 | 00:28
Misschien moet je eens kijken of er Amerikaanse concurrenten zijn bij je overboekingen. Zijn de mislukte overboekingen dan nog zo willekeurig?

frank87 | 10-09-13 | 10:20 | + 2 -

@Pimp my voortuin
Onlangs deed ik ook een betaling via een too big to fail bank in New York. En het was ook nog eens ten behoeve van Panama en dat zit echt vol met terroristen zoals we allemaal weten. Met geknepen billen deed ik de betaling, want het was normale handel, maar wetende dat ambtenaren voor mij bepalen wat normaal is ben je het geld zo kwijt. Alleen door heel veel handelsbedrijven te vernietigen en de overgebleven bedrijven aan de leiband van Amerikaanse ambtenaren te brengen, krijg je acceptatie voor betalingsverkeer. Deze keer had ik geluk.

Ik denk dat het echt zo willekeurig is als je zegt, de Amerikaanse regering is volledig de weg kwijt met al die repressie. Jim Rogers heeft daar een paar leuke beschrijvingen van gemaakt in dode bomen werken en maakt het Amerikaanse beleid belachelijk omdat ze hun eigen glazen blijven ingooien doordat Amerikanen steeds minder worden geaccepteerd in de zakelijke gemeenschap van groeimarkten. Mischien een suggestie voor een artikel is hoeveel dit gedrag de staatsschulden heeft opgedreven in plaats van de crisis. Massale investering in contraproductieve repressie en de daaropvolgende vernietiging van handel.

Atlas Shruggs 10 | 10-09-13 | 00:28 | + 6 -

Praktijkervaring: Een volstrekt normale dollarbetaling aan een leverancier in Argentinië (een van de grootste Chileense bedrijven) van usd 600.000 wordt geblokkeerd omdat blijkbaar iemand een naam of omschrijving niet aanstaat. Gevolg, bijna een jaar lang blijft het geld geblokkeerd bij de correspondentbank (een too big to fail bank in New York). Wie is er hier nu de terrorist? Je zou toch acuut overgaan tot het overboeken in euro en de dollar links te laten liggen.

Pimp my Voortuin | 09-09-13 | 20:59 | + 6 -

Nix nieuws dat ze in het betalingsverkeer willen kijken. Dat was al zo toen het Geisco I systeem voor het internationale betalingsverkeer in de US werd geïntroduceerd.
Zo'n jaar of 10 geleden heeft de overheid geprobeerd het "underground paymentsystem" op te rollen, maar moest in het zand bijten. Ook in NL lukte dat niet.

pitsteen | 09-09-13 | 18:59 | + 0 -

Geen grotere terrorist dan de VS.

Dömper | 09-09-13 | 18:40 | + 14 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken