Duitse verkiezingen zijn een spelshow

Visie. Ons kabinet heeft al niet veel op met het woord, maar ook in Duitsland zijn verkiezingen steeds meer verworden tot een populariteitswedstrijd. Thema’s als een nationaal minimumloon, de eurocrisis en belastingen zijn natuurlijk best belangrijk voor de kiezer, maar voor de winnaar van een debat ligt ook nog eens 300.000 euro te wachten bij de finish. Het verkiezingsdebat op ProSieben van maandagavond kende SPD-kandidaat Peer Steinbrück als winnaar, waardoor Steinbrück drie ton mocht schenken aan een goed doel. Artsen Zonder Grenzen, het goede doel naar keuze, had echter helemaal geen trek had in de schenking. Vanwege geneuzel over ‘politieke onafhankelijkheid’. Daar gaat Peer met zijn goede gedrag. Al gaat het de sociaal-democraat toch al niet voor de wind. Het is maar de vraag of het CDU van Merkel wil regeren met Steinbrücks SPD en in de peilingen gaat hij Merkel nooit meer inhalen. Komt ook omdat het SPD zich nauwelijks weet te onderscheiden van het CDU. Misschien een voorbeeld nemen aan anti-europartij Alternative für Deutschland? Die hebben tenminste een hippe videocampagne die in niets doet denken aan de Maoïstische reclameborden van het CDU. En dat de Duitsers liever een kleinere eurozone hebben is ook koren op de molen voor de eurosceptische partij. Nog 18 dagen te gaan en dan gaan we puzzelen met zetels. 46% is genoeg voor een meerderheid.

Reaguursels

Inloggen

AfD komt in mijn ogen al een stuk zinniger over als de SP of de PVV hier in NL

Dlareg | 05-09-13 | 13:28 | + 2 -

Dat filmpje van de AfD is inderdaad wel aardig. Deze partij is opgericht door allerlei professoren en ondernemers en de Duitse gevestigde partijen zijn er best wel een beetje bang voor geloof ik.

Heel intelligent van de AfD dat ze de mensen oproepen om hun "Zweitstimme" op de AfD uit te brengen. In Duitsland mag je naast je stem ook nog een 2e keus stem uitbrengen die onder andere meetelt voor het bepalen of een partij wel of niet de 5% kiesdrempel haalt. Zou me niet verbazen als de AfD op deze manier wel de 5% kiesdrempel gaat halen.

Outsider-Inside | 04-09-13 | 21:02 | + 5 -

Hopelijk haalt de AfD plots 80% van de stemmen. Niet heel waarschijnlijk, maar ik mag dromen toch?

reinaarden | 04-09-13 | 18:06 | + 8 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken