Het zwarte goud maakt ook slachtoffers

Vaatjes olie weer even duur
Vaatjes olie weer even duur
Het heeft een tijdje geduurd, maar het ziet er naar uit dat de prijs van een vat olie straks overal weer dezelfde prijs heeft. De Brent-WTI spread (zie chart Bloomberg), het verschil tussen een vat Brent-olie en West Texas Intermediate, neemt de afgelopen tijd steeds verder af. Was het verschil nog 23 dollar in februari, vandaag de dag is het verschil teruggelopen tot nog geen 3 dollar. En dat is opvallend. Want vóór 2011 werden beide soorten olie tegen bijna dezelfde prijs verkocht, maar vervolgens liep het verschil snel op. De reden? Brent, de Londense benchmark voor aardolie, had te maken met oplopende prijzen na de Arabische lente in 2011, terwijl West Texas Intermediate door infrastructurele problemen uit de gratie raakte. Zo had Amerikaanse olie lange tijd te maken met transportproblemen en kampte het met minder binnenlandse vraag. Nu de problemen in Cushing (Oklahoma), het hart van de Amerikaanse olieindustrie, zijn opgelost kan olie weer makkelijker geleverd worden en bevoorraadt het zelfs de Oostkust, een plek waar voorheen vooral Brent werd gebruikt. Elk succes kent echter zijn keerzijde. Nu de spread terugloopt is het voor raffinaderijen en spoorbedrijven in de VS steeds minder lonend om te investeren en geld te verdienen door arbitrage. De bedrijven dreigen er zelfs aan onder door te gaan nu spreads onder de 10 dollar zijn gedoken en het verplaatsen van goedkope olie naar duurdere plaatsen nauwelijks nog rendabel is. Niet alleen oliegerelateerde bedrijven gaan failliet. Ook The Oil Drum, een bekend blog op het gebied van energie, gooide vorige week de handdoek in de ring. De website leefde uitsluitend op donaties en ook die pijplijn bleek na acht jaar leeg. Voorlopig zal de prijs van een vat olie in ieder geval niet zakken door de afnemende spread. OPEC verwacht volgend jaar meer vraag naar olie, terwijl het nog onzeker is of het aanbod op peil kan blijven met alle onrust in het Midden-Oosten. Maakt u zich dus alvast klaar voor nog hogere prijzen bij de pomp. Kan er ook nog wel bij. We betalen al de meeste poet van de hele EU voor een litertje ongelood.

Reaguursels

Inloggen

The oildrum houdt er vooral mee op omdat het aantal kwalitatief goede bijdrages kleiner wordt... wel jammer, want ze waren erg goed...

synchronicity | 11-07-13 | 15:58 | + 0 -

Wat vervelend hè, zoveel domme mensen om je heen...

melissa3 | 10-07-13 | 22:16 | + 7 -

Oh ja, en het 2e onderwerp op sluitspierTV gaat over cairo. "Mooi".

BellaBella | 10-07-13 | 20:08 | + -2 -

Ik zit zojuist naar het nos-journaal, dat noemen we hier sluitspierTV, te kijken. Het gaat 'goed' met de huizenmarkt is het 1e onderwerp; de intrest is gedaald tot het laagste niveau in 8 jaar tijd. 'Dat scheelt wel 150 EUR per maand aan intrestlasten voor een huis van 200k'. Zo'n volk *vraagt* er toch gewoon om om snoei- en snoeihard genaaid te worden? Ja toch? Niet dan? Christus, wat een ellende.

BellaBella | 10-07-13 | 20:07 | + -3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken