Europese Commissie wil macht grijpen in bankenland

Het komt niet uit de lucht vallen, maar vandaag is het wel officieel. Nou ja, het plan is officieel. De Europese Commissie ziet geen andere mogelijkheid om desnoods zelf te beslissen hoe een bank afgewikkeld moet worden. Dat werd vandaag bekend bij de presentatie van de plannen van commissaris Barnier over het resolutiemechanisme voor de Europese bankenunie. In die plannen moet de ECB signaleren of een bank in problemen afgewikkeld moet worden. Daarna wordt een resolutieraad gevormd door de EC, ECB en relevante nationale toezichthouders die aanbevelingen doet over hoe dat in zijn werk en hoe een nog te vormen resolutiefonds daarbij betrokken moet gaan worden. Vervolgens neemt de EC het besluit daarover en dan mogen de nationale toezichthouders onder supervisie van de resolutieraad ervoor zorgen dat de zaken ook daadwerkelijk aangepakt gaan worden. Eerder genoemd resolutiefonds, dat in tien jaar gevuld moet worden door de banken en 55 miljard euro groot wordt om voor tijdelijke financiering te zorgen. Het feit dat de EC de macht claimt is nogal controversieel omdat het een ordinaire machtsoverdracht naar de EC is. Duitsland heeft al laten weten tegen te zijn omdat de plannen indruisen tegen de huidige verdragen (=willen niet betalen voor andere landen). De EC denkt juist dat dit de enige manier is om wél binnen de huidige verdragen te blijven (=willen graag geld van Duitsland).

Het tekent maar weer eens de huidige crisisaanpak in Europa, waar de EC vandaag een handig, maar ook onthutsend overzicht van wat er allemaal in werk is gezet sinds de financiële crisis uitbrak, online heeft gezet. Zelf noemt de commissie dat een 'uitgebreid antwoord' op de crisis, maar het leest als het optuigen van alleen maar halfzachte maatregelen en alleen maar meer bureaucratische lagen. De enige reeds inwerking getreden maatregelen zijn op één na (het clearen van over-the-counter-derivaten) symbolisch (strengere regels voor hedgefondsen) of ronduit contraproductief (regels voor shortselling en kredietbeoordelaars). Voor de rest liggen er alleen nog maar plannen of plannen voor plannen. 'Ja, in Brussel malen de molens nu eenmaal traag', mogen eurocraten graag zeggen, zichzelf op de borst kloppend dat zij wel en het klootjesvolk in de lidstaten niet weten hoe het nu eenmaal werkt. Mwah. Misschien is het wel niet zo'n goed systeem.

Reaguursels

Inloggen

Mooi systeem als je als sterke bankenlobby een aantal 'niet-aangesloten' banken te grazen wil nemen. Lijkt mij een juridische meesterzet van de big boys

Quis custodiet | 11-07-13 | 11:00 | + 1 -

Maar het europess parleklapvee mag niet eens klappen. Daar zit bv ex-bankier Nigel....

Winston1 | 10-07-13 | 21:52 | + 2 -

Het zijn kutbanken maar wel onze kutbanken. Dus niks geen beslissingsbevoegdheden hieromtrent overdragen.

Pimp my Voortuin | 10-07-13 | 21:41 | + 3 -

We stonden erbij en keken ernaar.

Kaas de Vies | 10-07-13 | 18:03 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken