China heeft weer eens de grootste

Groot, Groter, Grootst
Groot, Groter, Grootst
Voor wie twijfelde over de Chinese economie is er goed nieuws. Problemen in de bankensector zijn voorlopig verdwenen, terwijl de economie profiteert van elke feestdag ter wereld. Als het gaat om bouwen kunnen de communisten er ook wat van. Niet alleen worden hele spooksteden uit de grond gestampt, ook doet men graag mee aan het spelletje ‘Wie Heeft De Grootste’. Zo heeft het land nu de titel ‘het grootste gebouw ter wereld’ op zijn naam geschreven. The New Century Global Center in Chengdu is 500 meter lang, 400 meter breed, 100 meter hoog en is met 420 hectare in vloeroppervlakte bijna even groot als heel Monaco (499 hectare). Foto’s na de breek (via hier en hier). Daarmee zet het zijn voornaamste tegenstander Dubai te kakken, die wel 's werelds grootste natuurtuin, grootste hotel en grootste gedraaide toren op zijn naam heeft staan. Terwijl de Arabieren zich vooral toeleggen op 'grootste', hebben de Chinezen een geheel nieuwe troef gevonden. Zo wordt er gewerkt aan een hotel onder de grond, met maar liefst negentien verdiepingen onder nul. Hoe lang architecten, bouwbedrijven en financierders nog door kunnen gaan met hun megalomane projecten? Nog wel een tijdje. De Finse liftmaker KONE heeft afgelopen maand een nieuwe technologie gepresenteerd waardoor liften hoogtes kunnen bereiken van één hele kilometer. Laten we hopen dat beide landen vooral door blijven gaan met hun excessieve 'mine-is-bigger-than-yours'. Geld moet rollen. Te veel sparende Chinezen waren namelijk DE oorzaak van de vorige financiele crisis, aldus een niet nader te noemen econome.

New Global Century Center onder constructie
constructie_groot.jpg

Entree/hal
hal_groot.jpg

Hotelkamers
hotel_groot.jpg

Kunstmatig strand met golvend zwembad
zwembad.jpg

Klimmers op het dak
dak_groot.jpg

Bovenaanzicht
overview_groot.jpgReaguursels

Inloggen

Op mijn volgende China vakantie ga ik zeker Chengdu aandoen. Ongelofelijk wat die Chinezen uit de grond stampen. Kan je als notoir zeikende Hollander wel zeuren dat het allemaal nep is, maar wat presteert een Hollander nou in deze eeuw? Dit is de 21ste eeuw ten voeten uit. Toch alweer de 4de eeuw dat wij niks meer voorstellen, ondanks onze grote bek en belerende vingertje.

@Gijsie, de SWTC in Shanghai doet 'slechts' 36 km/u en de laatste etages moet je zelfs te voet doen, maar het uitzicht maakt dat allemaal meer dan goed ;-)

Shareholder II | 05-07-13 | 01:31 | + 4 -

1 km lift rit, nee bedankt, ik heb in Tokio in een hoog gebouw een lift gehad die belachelijk snel naar beneden gaat. Het is net als wanneer vliegtuig landing in gaat zetten, je oren beginnen te poppen.

Harvey Specter | 05-07-13 | 01:05 | + 1 -

De keukenhof is een stuk groter dan die lelijke tuin in Dubai.

watergeus | 04-07-13 | 22:21 | + -2 -

Heel leuk hoor dat ze carbon-fiber liftkabels hebben, maar je kunt toch veel beter aandrijving in de lift zelf zetten als je echt lange afstanden wilt overbruggen?

En hele lange liftritten zijn ook niet echt prettig voor de passagiers.
Neem bijvoorbeeld de lift in de Taipei-101. Dat ding doet van de 5e tot de 89e verdieping in 37 seconden en haalt daarbij 1000 meter/minuut (60 km/u).
Dat is echter niet voor iedereen weggelegd.
Naar beneden gaat 'ie trouwens ook een stukje langzamer, omdat anders meer mensen flauwvallen bij het afremmen. Dat gebeurt nu al met enige regelmaat.

Ik moet er niet aan denken dat je in 1 rit ruim 2x die afstand zou moeten afleggen in de hoogte. Dit was al geen pretje.
Maar het uitzicht daarentegen is wel heel erg aan te raden. :)

Gijsie | 04-07-13 | 21:31 | + -1 -

Over 300 jaar is het een museumstuk, voor nu onzin.

Bill Cosby | 04-07-13 | 17:49 | + -3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken