Europa beschuldigt grote banken van kartelvorming

Vandaag heeft de Europese Commissie (EC) 13 grote banken, swapdealersorganisatie ISDA en dataprovider Markit een 'statement of objections' gestuurd, waarin de bedrijven worden beschuldigd de mededingingsregels te hebben overtreden. Zij hebben namelijk geprobeerd te verhinderen dat Deutsche Börse en de Chicago Mercantile Exchange credit defaults swaps (CDS) op hun platforms zouden verhandelen. Met CDS kunnen beleggers zich verzekeren tegen wanbetaling op obligaties. Volgens de EC opereerden de banken gezamenlijk tegen de twee beurzen om hun eigen inkomsten uit de handel in CDS te beschermen, die buiten het zicht van officiële beurzen plaatsvond. Uit het persbericht van de EC: 'It would be unacceptable if banks collectively blocked exchanges to protect their revenues from over-the-counter trading of credit derivatives. Over-the-counter trading is not only more expensive for investors than exchange trading, it is also prone to systemic risks'. Nu klinkt dit allemaal vrij logisch en nobel, laten we niet vergeten dat de EC ook haar eigen agenda heeft op dit gebied. Zoals iedereen weet is de eurocrisis niet het gevolg van een onzalige munt en/of zwabberend beleid, maar gewoon de schuld van spikkelanten.

Het liefst zou de EC zien dat er helemaal geen CDS worden verhandeld, maar tot nu toe is alleen het naked short gaan van deze asset class verboden (naked short=bescherming kopen zonder de onderliggende waarde in bezit te hebben). Dat klinkt natuurlijk eerlijk en sociaal, maar er het zou zo maar kunnen dat een verbod op speculatie de handel behoorlijk minder liquide maakt.

Deze actie past goed in het beeld dat de EC haar greep op de financiële markten wil vergroten. Sinds twee weken zijn ook de kredietbeoordelaars aan banden gelegd 'to avoid market disruption'. Haha. Helpen gaat het niets, want beroerde kredietwaardigheid en wanbeleid blijft tenslotte voor iedereen zichtbaar beroerde kredietwaardigheid en wanbeleid. Daar kan geen eurolingo tegenop.

Reaguursels

Inloggen

Sorry dit bericht snap ik niet. De Europese Commissie onderneemt actie omdat een groep Europese banken de handel in CDS door 2 andere partijen geprobeerd te VERHINDEREN zou hebben. Deze actie bevordert de handel in CDS dus juist. Dit strookt dus juist helemaal NIET met 'het vergroten van haar greep op de financiele markten', waarvan ik overigens graag geloof dat de Europese Commissie dat wil (net als een hoop lidstaten en Europese burgers trouwens).

The Ugly | 02-07-13 | 12:22 | + 0 -

Natuurlijk maakt een verbod op speculatie de handel minder liquide. Dat is het hele punt. Wanneer je CDS alleen mag aanhouden als hedge komt er minder handel in die papieren.

De oude kredietbeoordelaars hebben geen best track record met dat zichtbaar maken van beroerde kredietwaardigheid en wanbeleid. Goed plan dus om hun rol in portfolio valuatie te verkleinen.

Ik ben geen liefhebber van het orgaan, maar we moeten blij zijn dat de Europese Commissie in ieder geval probeert om de eurozone te beschermen tegen de derivatenvloek. Speculeren op een uiteenvallen doe je maar op de obligatie- en valutamarkt.
Good luck with that.

Theo van Deursen | 01-07-13 | 15:44 | + 0 -

Aan de ene kant vindt Europa het schandalig dat de nieuwsgierige VS met hun PRISM elk mailtje afluisteren, maar aan de andere kant wil Europa wel van elke euro weten wie hem uitgaf, wie hem kreeg en wie de betaling uitvoerde. Een beetje hypocriet is het wel.

Waar de VS "terrorisme" en "kinderporno" als eeuwig excuus voor willekeurig welke overheidscontrole gebruiken, lijkt het hier dat "belastingontduiking" en "financiele risico's" een rechtvaardiging zijn voor verregaande overheidsbemoeienis.

U dacht dat u geld bezat? Mooi niet. De overheid komt, introduceert werkelijk overal belastingen, en vernietigt desnoods uw privacy om te voorkomen dat u te slim bent om ook heel uw vermogen aan de overheid af te staan.

Requiescat in pace | 01-07-13 | 14:10 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken