OMG. Er wordt gegokt met uw pensioengeld

ONTHULLENDE uitzending bejaardenomroep
ONTHULLENDE uitzending bejaardenomroep
Vanavond gaat er weer eens een beerput in de financiële sector open. Bij Max nota bene, de omroep die normaal niet verder komt dan het bespreken van C-hotels waar klaagbejaarden een luxueuze vakantie dachten te gaan genieten. Nee, vandaag gaat de babyboomersomroep in hun docu 'Zwarte Zwanen' aantonen dat er gegokt wordt met de pensioengelden!!11!! Pensioengelden waar diezelfde babyboomers overigens veel te weinig premie voor hebben ingelegd. Anyway. Cees Grimbergen, bekend van doorelkaarschreeuwprogramma 'Debat op 2' heeft zich vijf maanden ondergedompeld. We hebben de documentaire nog niet gezien, maar we verwachten er niet zoveel van. Ja, ophef op Twitter, Kamervragen van Henk Krol en populistische tweets van Pieter Omtzigt. What else is new. We baseren die verwachting op het blog van Grimbergen zelf. Hij zegt namelijk dat hij hoopt aan te tonen 'hoe onvermijdelijk het is dat succesvolle pensioenbeleggers schatrijk worden van uw premie'. Tot wel 100 miljoen euro per persoon per jaar, schrijft hij elders. Grimbergen rekent uit dat dat het jaarloon is van 2500 verpleegkundigen. Wij vermoeden dat hij doelt op een handjevol hedgefondsmanagers die dergelijke bedragen incidenteel toucheren en waarin Nederlandse pensioenfondsen misschien een pluk van hun geld belegd hebben.

Het tweede dat Grimbergen hoopt aan te tonen is dat het 'onvermijdelijk is dat Nederlands pensioengeld in wereldwijde ‘sprinkhaanfondsen’ (private equity) terecht komt'. Dat lijkt ons niet echt onvermijdelijk, maar een keuze. En een nogal bewuste keuze, want private-equity-huis Alpinvest was tot 2011 volledig in handen van twee grote Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW. Maar goed, juist Alpinvest is onderwerp van de tamtam die rond het programma is aangezwengeld. Zo kopte het ANP gisteren dat Nederlands pensioengeld is belegd in brievenbusfirma's. ABP en PFZW zouden daar 250 miljoen euro aan hebben verdiend. Onzin natuurlijk. In werkelijkheid hebben de pensioenfondsen geld verdiend met een indirecte belegging in Intertrust. Dat is geen brievenbusfirma, maar een trustbedrijf dat onder meer brievenbusfirma's adviseert en faciliteert. Bedrijven KPMG, Ernst & Young en Deloitte bijvoorbeeld zijn ook in die tak actief. Kortom, geen reden om daar nu ineens over te vallen.

Waar we wel benieuwd naar zijn is de onthulling die Grimbergen ook nog belooft: dat er in het geheim kosten door de pensioenfondsen betaald worden. Aan wie of wat wordt in de aankondiging niet duidelijk, maar we vinden het maar wàt spannend. Verder lijkt Grimbergen een antwoord te willen geven op de vraag of de 40-60 basispunten aan kosten voor pensioenbeleggen omlaag kunnen. En dus zitten we klaar vanavond, om 20.25 uur op Nederland 2, voor 'Zwarte Zwanen - Gokken met uw pensioenpremie'.

Reaguursels

Inloggen

Toch: als Waterland voor minder dan de helft van de marktwaarde Intertrust van de staat koopt en vervolgens binnen korte termijn het voor het driedubbele verkoopt, geurt het keukentje al snel naar fraude, witwassen en bedrog.

guurderdanguur | 01-07-13 | 20:45 | + 0 -

Ik heb al zo'n idee wat de kwaliteit van deze uitzending zal worden, als deze mijnheer er verantwoordelijk voor is. Met afgrijzen, elke keer opnieuw, denk ik, als hem weer eens op tv zie, 'mijnheer, u bent al zo'n 30 jaar over de datum'. Er komt niets uit die mijnheer, geen kritisch woord, geen nadenken, geen gesprek leiden, prikkelen, uitdagen, tot nadenken aanzetten: alleen maar 'ja, en nu jij!' roepen en iemand anders het woord geven. Mijnheer zal er nog wel zitten in dat cosy warme tv-nestje vanwege een eigen pensioengat of zo. Hetgeen dan meteen het onderwerp van zijn schnabbel verklaart.

BellaBella | 01-07-13 | 11:16 | + 4 -

Allemaal niet zo interessant meer want over 10 jaar zit AL ons pensioengeld in Brussel. Kunnen ze Egypte weer 5 miljard geven.

eerstneukendanpraten | 01-07-13 | 10:27 | + 14 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken