Lullig. Salarissen topbankiers 10% gedaald

Kan nog best wel wat vanaf
Kan nog best wel wat vanaf
Bankbashers aller landen, goed nieuws! Topbankiers zijn er het afgelopen jaar op achteruit gegaan. Niet met een lullige een, twee, of zes procent. Nee, de topmannen van vijftien grote banken hebben gemiddeld een tiende salaris ingeleverd! Blijkt uit onderzoekje in opdracht van FT (inlog). Tien procent van heel veel, is nog altijd best veel en dus vangt een bank-CEO gemiddeld $11,5 miljoen per jaar. Niks extra’s. Salarissen, bonussen, optie- en aandelenregelingen, allemaal meegenomen in de berekening (hier samengevat in interactief grafiekding, helaas ook inlog). John Stumpf van Wells Fargo is de grootverdiener en nummer 1. Zijn inkomen steeg tegen de trend naar $19,3 miljoen. Niet slecht voor een jaartje werken. JP Morgan-topman Jamie Dimon leverde zijn eerste plek uit 2011 en 20% salaris in. Dimon moest zich zien te redden met $18,7 miljoen. Door al het gedoe met het London Whale-schandaal wordt Dimon zwaar gekort op zijn aandelenpakket dit jaar. Sneu, maar daar hoor je Jamie verder niet over, hij is allang blij dat 'ie nog de baas is. De ‘Loseraward 2012’ gaat naar Anthony Jenkins van Barclays die het vorig jaar met een schamele $4,1 miljoen moest doen. Jenkins leverde onder zware druk vrijwillig zijn bonus in omdat zijn bank bij zo’n beetje elk bankenschandaal is betrokken. Wij Nederlanders weten dat je een bankbestuurder helemaal niet zo zwaar hoeft te betalen. Voor €750.000 (ok, maal twee) heb je Gerrit Zalm in huis en voor twee ton minder is Gerard van Olphen je man. En dat vinden we eigenlijk al best veel geld. Onze premier heeft er ook verstand van en weet dat een half miljoen een marktconform salaris is in bankenland. Voor de Johns, Jamies en zelfs Antony's is het niet te hopen dat het Nederlandse 'marktconform' de internationale standaard wordt, want dan kan er nog zeker een procentje of negentig van het salaris af. Het Nederlandse 'marktconforme' banksalaris, daar kan zelfs de nieuwe Europese regeling om de bankenbeloningen binnen de perken te houden, nog een puntje aan zuigen.

Reaguursels

Inloggen

Koop liever een paar Lambo's dan dat Gerrit "gemaakte lach" Zalm aan tafel schuift. Gegarandeerd bij beiden een ongeluk maar bij de eerste heb je een ieder geval nog wat lol

gaper | 24-06-13 | 18:40 | + -1 -

@BellaBella | 24-06-13 | 09:07
Die algemene onkunde bij politici is een zeer fundamenteel probleem. Met zo weinig economisch begrip bij de mensen die miljardenbeslissingen nemen, is het zeker dat er rampen volgen.

Hoewel je dat ook de achterban mag aanrekenen. Ik vraag me wel eens af wat de meeste Nederlandse kiezers denken, als ze hun stem geven aan mensen die nog nooit bewezen hebben om met geld om te kunnen gaan.

Requiescat in pace | 24-06-13 | 10:48 | + 1 -

Kok en Zalm zijn binnen en zitten op het pluche, alleen nu iets duurder. Als je eenmaal in het wereldje bent, blijf je er zitten. Tenzij je het ego van een Scheringa hebt, dan ga je.

3*links=rechts | 24-06-13 | 10:13 | + -1 -

@BellaBella
Je vergeet wel ff dat ome Zalm wel iedereen in het wereldje kent.
Ome Zalm hoeft zijn smartphone maar onder z'n luie reedt vandaan te trekken en hij kan aanschuiven bij het avondmaal.
Zo blijft ome Zalm rollen in NL. Net zoals al die andere clowns uit de politiek.
En wie heeft je ooit wijsgemaakt dat je iets moeten kunnen om een topbaan te bemachtigen?
Niemand verbied het je om ook de poltieke route als carrierestap te doen.
....
Hoe vergaat het onze socialist Kok tegenwoordig?

spoilerfreak | 24-06-13 | 09:43 | + 0 -

Zelfs 750k is voor zalm nog *veel* teveel. Daar zijn een aantal redenen voor. In de 1e plaats is het een ambtenaar, en er was ooit eens de farce van een 'balkenende'-norm, het doorzichtig rookgordijn waarmee de burger in slaap gesust werd dat geen ambtenaar meer mocht verdienen dan de MP. Dat zo ongeveer het halve ambtenarenbestand onder een of andere uitzonderingsregel bleek te vallen was te verwachten: zo rolt nederland. Hoe dan ook, zalm is een ambtenaar, dus onder de balkenendenorm. In de 2e plaats: mijnheer is niet competent. Dat is niet mijn persoonlijke mening, dat is een zuiver feit. Het debacle met de euro is slechts van zijn 'wapenfeiten'. In de 3e plaats: mijnheer weet, net als sloper hommen bij de ING, geen toeter van banken. Hij studeerde 'algemene economie' (macro-economie), en dan ook nog aan de vu, dan weet je 't wel. Ik denk dat er niet geheel onbelangrijk verschil is tussen de bankiers die verder in het artikel genoemd zijn enerzijds, en zalm anderzijds. Ik vermoed dat die eersten wel iets van bankieren afweten, omdat ze aan de top gekomen zijn na een echte carriere als bankier. Zalm daarentegen is 'bankier' geworden na zijn baantje als 'politicus'. Dan lijkt me 100k per jaar, en geen bonus, zeer riant. Wist u overigens dat het vroeger, een eeuw geleden, net andersom was? Toen gingen succesvolle zakenlieden na hun zakelijke carriere de politiek in, om iets terug te doen voor het land. Ik durf deze stelling wel te verdedigen: vroeger was 't beter.

BellaBella | 24-06-13 | 09:07 | + 8 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken