Banken omzeilen bonusregels

Weet u nog? De financiële sector is de enige sector ter wereld die concurrerender wordt door hogere beloningen. Vindt de sector zelf. De Europese Unie (=zij in Brussel) wil daar een stokje voor steken door bonussen te maximeren per 2015. Dat betekent dat het om bonussen gaat over het jaar 2014. Aangezien er naar goed Europees gebruik nog geen concrete invulling is gegeven aan de regels tasten de banken dus in het duister over de concrete gevolgen. Om 'zoveel mogelijk de effecten van de maatregelen te dempen' worden preventief alvast de salarissen verhoogd. Die zagen we écht niet aankomen. Ondertussen is in ons land minister Asscher ook weer in de spruitjespot aan het roeren. Bestuurders van grote bedrijven moeten in hun jaarverslag de verschillen in beloning 'uitleggen' tussen de top en de loonslaven. Het kabinet 'hoopt' dat topmensen dan hun lonen matigen. Haha. Topmensen die lonen matigen. Door transparantie. Als één ding duidelijk is geworden dankzij de code-Tabaksblat is dat transparantie van beloningen juist leidt tot hogere beloningen.

Reaguursels

Inloggen

Kapitalisme is niet het probleem, als je spaarcenten hebt dan stel je het ter beschikking aan banken die het verstandig investeren. Het probleem zit in het anti-kapitalisme en het feit dat centrale banken geld ter beschikking stellen tegen een bijna nultarrief.
Daarmee worden pensioenfondsen aan de kant gezet en verplicht om te beleggen in AAA-producten van de markt die niet altijd even goed uitgepakt hebben. (ik ben geen absolute kapitalisme-aanhanger maar voor sociale zekerheid was het geen slecht idee)

De centrale banken hadden een mandaat om buiten de politiek te opereren maar zoals we nu zien werken ze hand in hand en dat gaat gewoon alle standaarden te buiten. Het romeinse rijk ging hieraan ondermeer ten onder omdat er een flinke geldontwaarding plaatsvond waardoor de munt acceptatie verloor in de veroverde landen. Gepakt worden met de broek op de knieën, opzouten met je procentueel berekende zilverhoudende muntjes. En daar hielden de verhoudingen op.

gaper | 22-06-13 | 00:50 | + 4 -

Toen de banken nog miljarden winst maakten, en er veel geld richting overheid ging klaagden de niet gekozenen in Berlijn / Brussel niet over dat systeem.

Winston1 | 21-06-13 | 22:09 | + 5 -

Sinds vrijwel alle banken geen overlevingskans hebben zonder de overheid, dient het personeel ook maar als ambtenaren beloond te worden (al is vaal elke euro salaris er 1 te veel).

Pimp my Voortuin | 21-06-13 | 21:15 | + 0 -

Een goed begin om verschillen in lonen te verantwoorden. Hiermee wordt het probleem van het kapitalisme echter niet mee opgelost. Beter zou zijn de 'loonslaven' (hoewel de zogenaamde top de grootste slaven van het loon zijn) deeleigenaar moeten maken van het bedrijf. Zolang iemand werkt voor een ander blijft hij een slaaf en blijft het klasse verschil tussen arbeider en kapitalist bestaan.

Sardonicus | 21-06-13 | 20:23 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken