Cyprus toont spierballen voor de bühne

Zie je Cyprus gaan dan komt Griekenland eraan
Zie je Cyprus gaan dan komt Griekenland eraan
Ja hoor. Het afgematte Cyprus laat weer wat van zich horen. Nou ja, de politici die bang zijn hun baan te verliezen. Die doen er natuurlijk alles aan om niet verantwoordelijk te worden gehouden voor de chaos in het land. Dus voorlopig eerst een ander zwart schaap vinden. En dat kunnen ze goed in Nicosia. Politici hebben het geniale idee opgevat om de Europese Centrale Bank, inclusief president Mario Draghi, aan te klagen voor het verstrekken van kredietlijnen (ELA) aan de inmiddels failliete Laikibank. We zijn echter al tegen de eerste probleempjes aangelopen. Het is namelijk én niet mogelijk én ondankbaar. Onmogelijk, want ECB leden zijn onschendbaar dus dat kan heulemaalnie. Ondankbaar, want zonder de hulp van de ECB waren waarschijnlijk veel meer burgers hun geld kwijt geweest. Mierenneukers voor de bühne dus, die Cyprioten. Gelukkig zijn ze niet de enige. Ook de Grieken hebben weer iets gevonden om over te klagen.

Maandag ketste namelijk een deal af ter waarde van €1 miljard tussen de Griekse overheid en het Russische Gazprom over de privatisatie van gasbedrijf DEPA. En laat dat miljard uit Rusland nou net nodig zijn om de Grieken hun privatiseringsdoelen te laten halen dit jaar. De deal zou zijn afgeketst omdat de Europese Commissie (EC) teveel eisen stelde aan Gazprom. Een nieuwe Europese faalactie dus, die na de verontschuldigingen van het IMF vorige week extra gevoelig ligt. Stiekem is het smeken voor een verlaging van de privatiseringsdoelen daarom al begonnen. Daar is echter de EC nog niet zo happig op. Dat wordt voorlopig dus gewoon doorgaan met het verkopen van de kroonjuwelen staatsbedrijven. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reaguursels

Inloggen

Als ik dat lees dan vraag ik me in eerste instantie altijd af 'welk deel van Cyprus?'

watergeus | 12-06-13 | 22:30 | + 0 -

Cyprus is jaren gebukt gegaan onder het EU achtige gedachtegoed van hun communistische president. Miljarden en miljarden verjubelen, maakbare samenleving, nepotisme, corruptie, the works.
Toen betaaldag kwam weigerde hij hulp te accepteren van de Trojka. Toen Kofi Annan vrede kwam voorstellen met het invasieleger van de Turken, zei hij heldhaftig nee. Toen onlangs de enige grote energiecentrale van Cyprus ontplofte omdat hij daar 90 containers Syrische munitie naast had laten leggen hetgeen, heel gek, ontploffingsgevaar met zich meebracht, toen gaf hij iedereen de schuld en ontslag behalve zichzelf.
Toen de Griekse haircut werd voorgesteld door de EU, lag hij te slapen en reageerde niet op panische telefoontjes van zijn adviseurs om te wijzen op de aankomende miljarden-impact voor zijn land.
Toen daarna dus het water financieel aan de lippen stond, weigerde hij een bail out, waardoor het veranderde in een bail in.
En nu de bevolking in totale armoede is gedompeld, weigert zijn partij mee te werken aan herstelplannen waartoe hij wel zijn opvolger veroordeelde.

Kortom, een echt rolmodel voor de EU. In een ietwat vertraagde vorm zien we Barroso hetzelfde doen, met uw geld.

Atlas Shruggs 10 | 11-06-13 | 23:45 | + 4 -

lijkt me prima. Dat griekse gas zou niet in handen van de russen moeten komen. Is een te groot risico.
De EU heeft het slim gespeeld.

wontan | 11-06-13 | 19:34 | + 1 -

Dat gasbedrijf kan ook mooi aan ons gegeven worden als aflossing van de miljarden die we ze gestuurd hebben

sinar2 | 11-06-13 | 19:10 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken