EU snapt flitskapitaal niet

Dexia luidt de noodklok! De Financial Transaction Tax (FTT) zal het faillissement van de bank inluiden. Haha. Bankiers die tegen de FTT zijn, wat een verrassing. En verder is er natuurlijk niet zo heel veel voor nodig om Dexia failliet te laten gaan. Zonder overheden waren de deuren al jaren dicht daar. Dus hebben ze geen recht van spreken. Dat neemt echter niet weg dat de FTT wel een heel dom idee is. Het idee achter de belasting is banken te pesten hun 'eerlijke' deel te laten bijdragen aan de begrotingsperikelen in de lidstaten. Bijkomend voordeel voor 'Brussel' is dat de EC ook zelf een deel van die belasting mag stuk slaan gebruiken. Stiekem hopen linkse politici 'speculeren' aan banden te leggen. Want rijk worden van dingen die ze niet snappen staat gelijk aan moord. Er is echter één groot probleem met de FTT: hij gaat niet werken.

Een FTT gaat namelijk alleen werken als hij wereldwijd wordt ingevoerd, omdat zelfs Europese wetgeving voorschrijft dat partijen hun orders zo goed mogelijk moeten uitvoeren, en daar valt goedkoper ook onder. En daar gaat het al fout. Binnen de eurozone doet niet eens iedereen mee. Nederland gelukkig ook niet, al houdt het kabinet een slag om de arm. Als pensioenfondsen worden uitgezonderd van de tax wil ons land alsnog bij het kruisje tekenen. Kennelijk zijn transacties van pensioenfondsen minder evil dan die van particuliere beleggers.

Maar goed, niet iedereen doet mee en de gevolgen laten zich raden. Financiële instellingen zijn meesters in het omzeilen van regels om geld te verdienen (dat is namelijk hun werk) en dat is ook wat er gaat gebeuren. Dat is ook wat de korte ervaring van een soortgelijke belasting in Frankrijk en Italië ons leert. In deze presentatie van Luca Barillaro, recentelijk gehouden op de FOW-conferentie in Amsterdam wordt haarfijn uitgelegd wat de gevolgen zullen zijn als de FTT toch zal worden ingevoerd. Partijen blijven weg, de volumes dalen, spreads (verschil tussen bied- en laatkoers) worden wijder en er worden omstandigheden gecreëerd voor underperformance van markten die deelnemen aan het onzalige plan. Dat maakt markten fragieler, volatieler en onstabiel. Niet iets waar de toch al niet zo stabiele markten in de eurozone op zitten te wachten. Maar dit zal de 11 landen die nu mee gaan doen waarschijnlijk niet weerhouden het plan toch door te zetten. Politici zijn namelijk niet geïnteresseerd in de gevolgen van hun daden, maar uitsluitend in het tevreden houden van ongeinformeerde kiezers. Ook al betalen die uiteindelijk het gelag.

Reaguursels

Inloggen

Waarschijnlijk wordt de FTT spoedig afgezwakt tot een heffing op transacties buiten de economische zone (buiten EU).
Er wordt hard gewerkt om de internationale transacties niet meer via de US dollar te laten lopen. (Als u momenteel een rekening in Britse ponden moet betalen, dan verkoopt uw bank Euro's voor dollars en met die dollars worden Britse ponden gekocht. Rechtstreeks is formeel onmogelijk, ondanks het feit dat de Britten bij de EU horen.)
Tegenstanders van de FTT realiseren zich niet dat aan- en verkoopverschillen met de dollar hetzelfde effect hebben en dezelfde orde grootte zijn. Als de kosten voor internationale transacties geen effect hebben op de beurs dan zal ook de voorgestelde FTT na enkele handelsdagen geen effect meer hebben. (helemaal als de dollar geen strijkgeld meer vangt.)

BraadWorstLul | 10-05-13 | 23:04 | + 3 -

De regelgevers hebben er geen idee van dat deze regeling banken dwingt tot het laten rusten van kapitaal ipv het nuttig in te zetten. Het is van een totale achterlijkheid.

HoogToontje | 10-05-13 | 18:35 | + 5 -

Het onderscheid tussen speculeren en juist het afdekken van risicos wordt niet gemaakt met deze belasting. Dit is waarschijnlijk ook moeilijk te maken. Die repo's van Dexia zouden plotseling 0.1% extra kosten. Per dag. En dat geldt ook voor alle andere banken. Ook al komt elke euro daarvan in de zakken van de overheid, dan nog zal het een direct effect hebben op de mogelijkheid en kosten van banken om leningen te verschaffen aan bedrijven die het hard nodig hebben. Als je dat niet doet zal je uiteindelijk minder binnenkrijgen aan winstbelastingen en meer moeten uitgeven aan uitkeringen ed. De FTT-inkomsten zouden natuurlijk in theorie weer ingezet kunnen worden om de economie te stimuleren, maar dat is juist waarvoor je de banken hebt om dat te doen. Het lijkt een aardig ondoordacht plan en eigenaardig om juist nu zulke ontwrichtende maatregelen te willen nemen. Je zou verwachten dat juist in de huidige situatie men een zo stabiel mogelijk investeringsklimaat zou willen scheppen.

Kuber | 10-05-13 | 17:27 | + 12 -

REAGEER OOK