Bericht uit de periferie, vandaag met Slovenië en Malta

Als centrale bankiers beweren dat een land niet te vergelijken is met het vorige probleemgeval dan weet je dat het eigenlijk al te laat is. Slovenië is geen Griekenland, Malta is geen Cyprus en Luxemburg is geen belastingparadijs. Kortom, hotels in Ljubljana weten nu al dat vroeg of laat journalisten vanuit de hele wereld langskomen om pinautomaten te filmen waar de plaatselijke bevolking zijn geld niet zal wegtrekken en alleen maar een man met een papegaai staat.

Slovenië
Niet echt geruststellend waren de uitspraken van de OESO die waarschuwde voor een bancaire crisis als het land niet ingrijpt. De nieuwe premier van Slovenië, Alenka Bratusek, zei dinsdag er dan ook 'dag en nacht' aan te werken om het bankenstelsel te redden.

Dat is ook nodig. Volgens de laatste cijfers bestaat 30% van de vorderingen uit slechte leningen bij overheidsgecontroleerde banken (de drie grootste banken zijn genationaliseerd), terwijl dit cijfer tussen de 20 en 25% ligt bij private banken. Opmerkelijk genoeg ligt dit getal veel lager bij buitenlandse banken, slechts 10% is daar 'slecht'. Barroso benadrukte het gisteren nog eens in een persco: Slovenië is geen Cyprus en er is 'no indication' dat Slovenië geen (herhaal geen) bailout nodig heeft.

Malta
Aan de andere kant van de Eurozone werd vandaag eveneens geroepen dat er niks aan de hand was. Meteen even kijken dus. De financiële sector is er ongeveer 8 keer het GDP, hetzelfde als Cyprus en Ierland pre-crash. Oeps. Een ECB-official noemde de Maltese bankensector ineens 'degelijk'. Een geluid dat we de afgelopen maanden ook wel eens vanuit Nicosia hebben gehoord. Sterker nog, op de site van de Association of Cyprus Banks valt nog steeds te lezen dat 'Cyprus banks are financially sound'. Gelukkig is Malta echt geen Cyprus. Het is drie keer zo klein en kent voornamelijk off-shore gokbedrijven. Daarnaast kent de bankensector een stuk minder grote binnenlandse banken.

malta.png

Voorlopig ziet het er inderdaad naar uit dat Malta geen Cyprus is, maar of Slovenië echt niet de zelfde problemen kent als Griekenland valt nog te bezien. In de tussentijd moeten financiële commentatoren vooral preventief oefenen. Repeat me: L-J-U-B-L-J-A-N-A.

Nog wat cijfers...
Malta : BBP 6,6 miljard (0,1% van Eurozone)
Begrotingstekort: 0,2 mrd (2,4% van het BBP)
Schuld: 4,8 miljard (72,7% v. BBP)

Slovenië: BBP: 35,6 miljard (0,4% van Eurozone)
Begrotingstekort: 1,4 mrd (3,9% van het BBP)
Schuld: 21,0 miljard (59,0% v. BBP)

Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken