Stijging OZB is niet dramatisch, gemeentelijke willekeur wel

Zelfs minister Plasterk riep vanochtend dat gemeenten huiseigenaren moeten compenseren als ze meer onroerendezaakbelasting (OZB) moeten betalen. Want uit dit rapport bleek dat gemeenten 3,8% meer OZB binnenhaalden dan een jaar eerder. En dat is boven de afgesproken fopnorm van 2,76%. Hoewel we natuurlijk altijd voor compensatie zijn, is het eigenlijk vreemd dat Plasterk zich hier druk over maakt.

Stijging?
De OZB-inkomsten stegen met 3,8% doordat er meer huizen en bedrijfspanden bij zijn gekomen. Wordt deze groei niet meegerekend, dan nam de opbrengst toe met 2%. Het gemiddelde OZB-tarief steeg 3,3% voor huiseigenaren. Dat is gemiddeld 8,31 euro per huishouden. Tuurlijk, geld is geld. Maar er zijn grotere lastenverzwaringen om tegen te protesteren.

Hoezo stijgt de OZB als de huizenprijzen dalen?
OZB is een percentage van de WOZ-waarde, de waarde van de woning. De WOZ-waarde loopt overigens altijd een jaartje achter dus in 2013 geldt als peildatum 1 januari 2012. De WOZ-waarde is de afgelopen jaren gedaald wegens in elkaar stortende huizenmarkt. Geen probleem voor de gemeenten: zij zijn vrij het tarief van OZB te bepalen, dus als WOZ-waarde daalt mogen ze het percentage gewoon omhoog gooien. Het belangrijkste is dat gemeenten rekening houden met de totale stijging van lasten voor hun inwoners.

Hoe zit het dan met die totale lastenstijging?
Die valt mee. De stijging is gemiddeld 1,9%. En dat is minder dan de inflatie (verwacht voor 2013: 2,75%). De afvalstoffenheffing daalde en de rioolheffing steeg nog nooit zo weinig (ja, is een doordenkertje). Een eenpersoonshuishouden is gemiddeld iets minder dan 12 euro kwijt (+2%) en een meerpersoonshuishouden is gemiddeld 13 euro meer kwijt (+1,9%). Totale lasten komen op respectievelijk 630 en 697 euro.

Acceptabel dus?
Ja, gemiddeld gezien wel. Maar er zijn enorme verschillen tussen de gemeenten. Alleen al wat betreft de hoogte van de lasten: Bunschoten is het goedkoopst met gemiddelde lasten van 508 euro (meerpersoonshuishouden). Het duurst is, hoe cliché: Wassenaar met 1.149 euro (meerpersoonshuishouden). Meer dan het dubbele dus. Zelfs binnen één stad (Amsterdam) kunnen de lasten per falend stadsdeel meer dan 100 euro verschillen.

Willekeur
Ook lopen de lastenstijgingen nogal uiteen. Door gemeentelijke herindelingen kunnen lasten worden 'geharmoniseerd'. Dat is soms fijn: de inwoners van de voormalige gemeente Oostflakkee zijn de winnaars van gemeentelijke lastentombola. Zij betalen vanwege een gemeentelijke fusie tot Goeree-Overflakkee 13% minder.

Maar de inwoners van Hollands Kroon moeten (ook vanwege een gemeentelijke fusie) juist 28% meer betalen. Eenpersoonshuishoudens zijn dan ineens per jaar 144 euro meer kwijt, meerpersoonshuishouden zelfs 167 euro. En dat is raar. Ook eenpersoonshuishoudens in Gemert-Bakel zijn - vooral door een bizarre OZB-stijging van 76% - ineens 157 euro per jaar meer kwijt. Juist die willekeur waardoor inwoners ineens tientallen euro's meer moeten betalen (en waarvoor precies eigenlijk?) moet Plasterk aanpakken.

variatie-lasten-groot.png

woonlasten-ontwikkeling-groot.png

woonlasten-groot.png

Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken