Luxemburg zet pr-machine aan om bankensector te beschermen

Met z'n allen voor ons eigen
Met z'n allen voor ons eigen
Met de redding van Cyprus viel het waterhoofd van de Luxemburgse bankensector ineens wel erg op. Stond de verhouding banken/bbp in Cyprus op een niet lullige 700%, in Luxemburg gaat het zelfs om 2200%. Komt er ook nog eens Offshore Leaks en de discussie over belastingparadijzen bij. Tijd dus voor een charmeoffensiefje. De Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden deed dit weekend de Frankfurter Allgemeine Zeitung en pruttelt vandaag in het FD wat over de ‘verborgen agenda’ van Europa. Hier de opvallendste uitspraken plus bonusgrafieken over de Luxemburgse bankensector.

‘Luxemburg ist keine Steueroase.’ Ja, dat zei hij echt. Gisteren in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het einde van Luxemburg als belastingparadijs lijkt overigens wel steeds dichterbij te komen, want Frieden zei in datzelfde interview in de FAZ ook dat Luxemburg bereid is om het bankgeheim te versoepelen. Luxemburg deelt sinds 2009 wel verdachte informatie, maar doet niet mee aan 'automatische en ongerichte uitwisseling van informatie met andere EU-landen'. Maar, zegt Frieden: 'Het is internationaal de trend om steeds meer informatie uit te wisselen. Daar zijn wij niet meer per definitie tegen.' Het FD had helaas even niet opgelet en miste dit nieuws.

In het FD lijkt Frieden een lans te breken voor het Europese belang, maar wij weten natuurlijk allang: dan speelt er meestel een eigenbelangetje. Dat Luxemburg het enige land was dat Cyprus steunde, was volgens Freiden vanwege een ‘natuurlijke sympathie voor kleinere landen’. Met een enorme bankensector, denkt u daar dan natuurlijk meteen achteraan. ‘Ik dacht misschien meer aan gevolgen voor Europa (lees: Luxemburg, red.) dan anderen, in ieder geval aan psychologische besmetting waar ik nog steeds voor vrees.’ Doodsbang dus dat zijn land er geweest is.

Frieden vindt dat Europa moet oppassen dat de bankencrisis niet ten koste gaat van de interne markt. ‘Je kunt denken dat er een verborgen agenda bestaat, met als strekking dat je geld alleen veilig is als je het in eigen land op de bank zet. Op de lange termijn is dat heel negatief voor Europa (lees: Luxemburg, red).’

Fout en dom’. Dat vindt Frieden van het terugbrengen naar de bankensector/bbp-verhouding naar het Europese gemiddelde van 3,5:1 zoals Cyprus moet doen. Het lijkt er zelfs op dat hij wil uitbreiden door vanaf 2014 hedgefunds naar Luxemburg te halen. ‘(…) im Sommer 2014 wird es auch regulierte Hedgefonds geben. Und die wollen wir nach Luxemburg locken.’ Nog even voor de duidelijkheid: Luxemburg heeft 141 banken, waarvan ongeveer een kwart met een buitenlandse moeder. De jaarlijkse bijdrage van de financiële sector aan de Luxemburgse economie is 40%.

bankensector-groot.png

luxemburg_banken.png

luxemburg_privatebanking.png

privatebankingclients.png

Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken