De Great Rotation die maar niet wil komen

Investeerders blijven liever in obligaties dan aandelen
Investeerders blijven liever in obligaties dan aandelen
Eind 2012 waarschuwde analisten van Bank Of America-Merrill Lynch voor “The end of the Bond era”. Dit zou het begin betekenen van “the Great Rotation”. De rally in obligaties zou ten einde komen, waardoor aandelen zouden profiteren. We zijn inmiddels een paar maanden verder en obligaties zijn alleen nog maar verder in waarde gestegen. Investeerders die sinds de crisis vooral zoeken naar zekerheid en vastrentende waarden blijven daarom vluchten in obligaties en laten aandelen links liggen. Landen als Duitsland kunnen daardoor zelfs tegen negatieve nominale rentes op 2-jaars staatsobligaties lenen.

Begin dit jaar leek het erop dat de rotatie van obligaties naar aandelen inderdaad had plaatsgevonden met aandelen die wereldwijd veel beter presteerden dan obligaties, maar de afgelopen weken keerde de beweging weer. Zo opende de Duitse 10-jaars obligatie het jaar met een rente van 1,32 procent en steeg vervolgens door naar 1,71% eind januari. Afgelopen vrijdag sloot diezelfde obligatie weer op 1,21%, een niveau dat in juli 2012 voor het laatst gezien werd. Ook Amerikaanse (1,67%), Franse (1,8%) en Belgische (1,99%) obligaties maakten eenzelfde beweging mee.

Het land wat vreemd genoeg een van de hoogste reele (rente minus inflatie) rentes kent is Japan. Omdat het land met deflatie kampt wordt dit getal bij de nominale rente opgeteld, waardoor de reele rente rond de 0,95% ligt. Vrijdag sloot de 10-jaars rente op 0,53%., terwijl de gemiddelde inflatie nog altijd ligt op -0,45%. Vandaar dat Japan er echt ALLES aan doet om inflatie in Japan te krijgen. De enige die vooralsnog echt klappen krijgt is de Yen. De wisselkoers daalde ten opzichte van de dollar naar Y97,79, het hoogste punt sinds juni 2009 !

Inmiddels lijkt de term “Great Rotation” dan ook steeds meer een zachte dood te sterven. De Zwitserse bank Lombard Odier riep al begin maart, met US Treasuries nog ruim boven de 2 procent, dat het tijd was voor een omgedraaide rotatie. Sindsdien zijn groeiverwachtingen alleen maar naar beneden aangepast (wat negatief is voor aandelen en positief voor obligaties), terwijl central banken zich alleen maar meer bezig houden met het opkopen van staatsschulden. Pas als dat proces wordt omgekeerd is het tijd voor analisten om daadwerkelijk het einde van de obligatierally uit te roepen.


Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken