Bulgarije promoot zichzelf als dé tax haven van de EU

Bulgarije. Het armste land van de EU, met de hoogste werkloosheid (12%) en een gemiddeld maandloon van €400. Doet daarom al jaren pogingen een belastingparadijs te worden. Verlaagde de vennootschapsbelasting van 40% in 1995 naar 10% in 2007. En zeker nu Cyprus een imagoprobleempje heeft, mag dat best nog eens onder de aandacht worden gebracht. Daarom plaatst Bulgarije dit weekend, geheel passend bij de tijdsgeest, een paginagrote advertentie (mede betaald door de EU) in het blad met de grootste letterdichtheid per pagina. Let op:

The lowest corporate and personal tax in the EU: 10% FLAT TAX’!

En ook nog: ‘Financial incentives for investors up to 10% of the project cost’ (wat ze daar dan ook precies mee mogen bedoelen).

Griekse bedrijven hebben het land al een paar jaar geleden ontdekt, want die doen er natuurlijk alles aan om de strengere belastingcontroles te ontlopen die hun eigen land er weer bovenop moeten helpen. En dat terwijl eurocommissaris Olli Rehn gisterochtend in een interview met de Finse televisie nog zei dat Europa moet streven naar één belastingbeleid. (Ja, hetzelfde interview waar hij non-nieuws verkondigde dat deposito's boven de 100k niet zijn gegarandeerd. Want dat zijn ze namelijk NOOIT geweest.) Rehn prees tegelijkertijd de Finse regering dat het de corporate tax met 4,5% had verlaagd tot 20%. Want het blijft natuurlijk de EU, in verscheidenheid verenigd en het eigenbelang voorop.
bulgariaTheEconomist-groot.jpg

Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken