Belastingvluchtelingen zitten nog veilig op hun paradijs

Alleen banken duiken op in database over belastingvlucht
Alleen banken duiken op in database over belastingvlucht
Donderdag gaf Trouw al een voorproefje over de gelekte bestanden die details van honderdduizenden offshore bedrijven zouden weergeven. Ook Pauw en Witteman werd vrijdag nog eens gebruikt om de oplagecijfers een zetje te geven. Nederlandse banken als ABN Amro en ING kwamen voor in de bestanden en ook voormalige topbestuurders worden genoemd in files. En dat is nieuws volgens Trouw. Maar concreet ? Weinig. Dat banken en oud-bankiers worden genoemd in files kan je nauwelijks verrassend noemen. Richard Murphy noemde ze in The Tax Free Tour van Tegenlicht nog de “Pinstripe Mafia”: Bankiers, advocaten en accountants gelden net als bij andere grote financiele transacties als de reisleiders voor belastingvluchtelingen.

Maar dat wisten we al. Wij zitten te wachten op nieuws over de euro’s, franken en dollars van Charlene de Carvalho-Heineken ($11 mrd), John de Mol ($2,2 mrd) of Joop van den Ende ($1,6 mld). Moet de Forbes 500 rigoreus op de schop en kent de Quote 500 nu ineens een nieuwe nr.1 ? Voorlopig dus niet. En dan niet lopen klagen over te weinig mankracht. Collega’s zitten met smart te wachten om te helpen. Maar ja, verkoopcijfers zijn ook belangrijk.

Voorlopig blijven dus veel belastingvluchtelingen nog onbekend op hun paradijs met hun vermogens. Geef ze eens ongelijk. Vrij voor de fiscus en voor cybercriminelen die onze eigen banken wel plat krijgen. Kunnen wij ook niet een enkeltje pakken met onze spaarcentjes naar Jersey, Guernsey of de Maagdeneilanden ?


Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken