AUW! Fikse tegenvaller op Amerikaanse arbeidsmarkt

Slechts 88.000 banen erbij
Slechts 88.000 banen erbij
De eerste vrijdag van de maand brengt ons altijd het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Headline numbers: NFP (Non Farm Payrolls) + 88.000 (+ 200.000 verwacht), werkloosheidspercentage: 7,6% (7,7% verwacht). Deze cijfers zijn fors slechter dan verwacht. De toch al niet zo vrolijke stemming op de beurzen verslechtert verder.

Gaap, boeiuh, /care, zult u denken. Maar dat ziet u dan toch verkeerd. De publicatie van het arbeidsmarktrapport is van alle macro-economische data het allerallerallerbelangrijkste moment van de maand voor de beurzen. Elke uitslag die afwijkt van de consensus (een poll onder bankeconomen) zet de markten in beweging. En terecht. Het rapport geeft namelijk precies aan hoe de Amerikaanse (en daarmee ook de wereld-) economie ervoor staat.

En dan hebben we het niet alleen over de headline numbers: het aantal nieuwe banen dat gecreëerd is (de Non Farm Payrolls) en het werkloosheidspercentage. Er zijn ook cijfers over hoeveel mensen actief een baan zoeken, hoeveel er een baan hebben, wat ze verdienen en hoeveel uur ze werken. Dat schetst een beeld over de druk op de arbeidsmarkt. Per sector. Allemaal mooie indicatoren dus voor onder andere productie en inflatie. En dus voor de rente. Volgen dus. Elke maand. In dit theater.

chart050413_01.jpg


Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken