Economische rampspoed houdt aan

Vandaag is het PMI-dag in de eurozone. Dat klinkt onheilspellender dan het is, alleen nu even niet. PMI = Purchasing Managers Index = de mening van drieduizend bedrijven over hoe de eurozone er economisch voor staat. De uitslagen waren iets beter dan de vooruitblik (flash estimate) van vorige week, maar wijzen wel op een verdere verslechtering van de economische omstandigheden. Vorige maand waren er nog twee landen die boven de 50 scoorden (de score gaat van 0-100, alles boven de 50 wijst op groei, alles onder de 50 wijst op krimp van de economie), namelijk Duitsland en Ierland. Maar ook die landen duiken nu in krimpgebied met een score van 49 en 48,6. Nederland scoort 48 punten en zit daarmee op het laagste punt in tien maanden. Het probleem?

pmi.jpg
De vraaguitval in de eurozone blijft hardnekkig. Daar valt niet tegenop te exporteren. Zijn er dan geen lichtpuntjes? Niet echt. De hoofdeconoom van Markit, het bureau dat de cijfers verzorgt, komt niet verder dan dat ‘De gebeurtenissen in Cyrpus niet meteen een impact hadden op de bedrijvigheid’. Ugh.

O en dan nog iets niet-negatiefs. De werkloosheid in de eurozone is in februari niet, ik herhaal niet, opgelopen. Het percentage niet-werkenden blijft op 12% staan.

unemplyment.jpg

Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken