Wees slimmer dan Raf en Syl

Belangwekkend zakelijk nieuws vandaag in de Privé. Rafa Sports Limited en Sylverie Productions Limited zouden een miljoenenstrop lijden omdat zij hun geld op Cyprus zouden hebben gestald. Raf en Sylie! Te leuk bericht om dood te checken, dus dat doen we maar niet. Maar wat leren we ervan? Ten eerste dat het klopt dat niemand hier belasting betaalt behalve u. Ten tweede dat u altijd risico loopt, wat uw financieel adviseur ook zegt.

Tips voor wie rijk genoeg is om in Nederland te kunnen bankieren:
1) Spreid uw spaargeld in porties van 100.000 euro over verschillende banken. Check wel even welke bankvergunning door de bank wordt gebruikt. De nieuwe keihippe bank Knab bankiert op de vergunning van Aegon Bank, waardoor spaargeld bij die beide banken opgeteld zou worden. Lijstje hier. Voor en/of-rekeningen geldt het dubbele bedrag.
2) Sluit geen achtergestelde deposito’s af. Ja, het rentepercentage is hoger, maar ze vallen niet onder de bescherming van het depositogarantiestelsel.
3) Sluit geen deposito af bij de bank waar uw hypotheek loopt. Die bedragen worden gesaldeerd bij een bankroet en dan lost u onvrijwillig en fiscaal jammer opeens af. Zonder boeterente, dat wel.
4) Beursgenoteerde effecten vallen bij een bankroet buiten schot. Ze worden apart geadministreerd bij een bewaarbedrijf dat uitsluitend is opgezet voor dit doel. Voor niet-beursgenoteerde effecten in uw effectendepôt geldt hetzelfde, mits uw bank dat goed heeft geregeld.

Laatste tip: Blijf het nieuws volgen. Banken en landen gaan niet van de één op de andere dag op de fles, dus preventief handelen kan lonen. Sluit dan niet al te langlopende deposito’s af, zo blijft u flexibel.

Bijbeuntip voor Sylvie.

Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken