BRICS geven het Westen de middelvinger

De paus mag dan voor het eerst in de geschiedenis uit Zuid-Amerika komen, maar bij de Wereldbank en het IMF kiezen ze steevast voor een Amerikaanse of Europese president. Daar hebben de BRICS-landen schoon genoeg van. Daarom een dikke middelvinger naar het Westen: we gaan lekker een eigen ontwikkelingsbank beginnen.


De grote vijf (Brazilië, Rusland, India, China en sinds kort aangevuld met Zuid-Afrika) zijn dit jaar bij elkaar in Durban en gaan een eigen ontwikkelingsbank oprichten. Het geld dat door de vijf leden wordt ingelegd, wordt gebruikt om infrastructuur- en ontwikkelingsprojecten te financieren. Daarnaast komt er een pool van vreemde valuta om een eventuele dreigende financiële crisis af te wenden.We kunnen hier in het Westen natuurlijk onze schouders ophalen en denken: ‘nou en?’ Maar dan is het goed te weten dat de vijf landen samen goed zijn voor 40% van de wereldbevolking en een vijfde van het wereldwijde bbp. Samen hebben de landen een buitenlandse valutareserve van $4,4 biljoen.


Hoe reageerde de Wereldbank op de nieuwe BRICS-bank? Best wel verstandig. Zij verwelkomen het initiatief en hopen op een vruchtbare samenwerking. Welkom in de nieuwe Wereldorde!


Tijden veranderen. In onderstaande grafiek de op- en afwaarderingen van staatsobligaties per regios sinds 2007.image
Reaguursels

Inloggen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken